A francia eredetű, Chaîne des Rôtisseurs Magyarországi Gasztronómiai Egyesület tizenhetedik alkalommal rendezte meg Ifjúsági Szakácsversenyét, lehetőséget biztosítva ezzel, a Chaine Házak ifjú szakembereinek.

 

A francia eredetű, Chaîne des Rôtisseurs Magyarországi Gasztronómiai Egyesület tizenhetedik alkalommal rendezte meg Ifjúsági Szakácsversenyét, lehetőséget biztosítva ezzel, a Chaine Házak ifjú szakembereinek.

A verseny 27 évnél fiatalabb szakácsok részvételével zajlott 2009. május 22-én a Gerbeaud Házban. A nevezők között szerepelt a Danubius Hotel Gellért versenyzője, Graur Gábor, az Onyx Étterem képviseletében Galgóczi Gábor és a Remíz Étteremből Donka Mihály. A szakácsok feladata volt, hogy a meghatározott négy, szezonális alapanyagból – fehér spárga, nyelvhal, bélszín, rebarbara – 4 személy részére készítsenek három fogásos menüt. A menüírást követően 3,5 óra állt a versenyzők rendelkezésére, hogy elkészítsék ételeiket. A megálmodott előételek között szerepelt a Nyelvhal Jacobs kagylóval kísérve, meleg salátával, majd a főételeknél Rózsaszín bélszín fehér spárgával, hagyma variációkkal, hollandi mártással és végül Csokoládé mousse rebarbara esszenciás eperrel készült a versenymunkák között.

Az Egyesület tagjaiból álló 3 fős profi – gasztronómiával élethivatásszerűen foglalkozó – és 3 fős nem profi – gasztronómiával nem élethivatásszerűen foglalkozó, de konyhaművészetet kedvelő – zsűri tagjai az „ízhatás, tálalás és eredetiség" szempontok alapján értékelte az elkészített ételeket, míg a konyhai munka során a versenyző „profizmusát", tisztaság és tálalási időpontok betartását felügyelte a konyhai zsűri.

A verseny első helyezettje, a zsűritagok egyöntetű véleménye alapján, Galgóczi Gábor, az Onyx Étterem szakácsa lett, aki elsőségével kvalifikálta magát a nemzetközi „Jeunes Commis Rôtisseurs" versenybe, mely 2009. október 2-án kerül megrendezésre, New Yorkban.

Graur Gábor (Danubius Hotel Gellért) és Donka Mihály (Remíz Étterem) a második helyezettnek járó elismerésben részesültek.

Hamvas Zoltán, a zsűri elnöke és egyben az Egyesület Konyhaművészeti tanácsadója (Conseiller Culinaire) kihangsúlyozta, hogy a kiválasztott alapanyagok tekintetében döntő szerepet játszott a közelgő nemzetközi verseny helyszíne, ezért is esett választása többek között a nyelvhalra és bélszínre. Az elkészített munkák rövid értékelése után, pedig elmondta, reméli, hogy az idei megmérettetés után, jövőre népesebb mezőny versenyez a finnországi döntőbe való jutásért.

www.chaine.hu

Képek: Kertész Gyula és Halom Bori

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük