Dick Cheney volt amerikai alelnök kedden kijelentette: nincs ellentmondás aközött, hogy az Egyesült Államok feltételezett ellenségeivel szemben megengedhetőnek tartja a kényszervallatást, az amerikai állampolgárok esetében viszont nem.

Dick Cheney volt amerikai alelnök kedden kijelentette: nincs ellentmondás aközött, hogy az Egyesült Államok feltételezett ellenségeivel szemben megengedhetőnek tartja a kényszervallatást, az amerikai állampolgárok esetében viszont nem.

    Cheney, amikor az NBC televízióban megkérdezték tőle, hogy mit szólna hozzá, ha Iránban vízbefojtást imitáló kényszervallatást alkalmaznának a kémkedéssel gyanúsított amerikai állampolgárokkal szemben, kijelentette:
    "Úgy gondolom, hogy tiltakoznánk emiatt, azon az alapon, hogy kötelezettségeink vannak az állampolgárainkkal szemben."
    A volt alelnök, aki a most megjelent, In My Time (Az én időmben) című emlékiratait népszerűsíti, az azt firtató kérdésre, hogy vajon nem alkalmaz-e kettős mércét a "waterboarding" néven hírhedtté vált kényszervallatási módszerrel kapcsolatban, kijelentette, hogy azok, akikkel szemben azt alkalmazták, "nem amerikai állampolgárok".
    Cheney úgy vélekedett, hogy a villámhárító szerepét töltötte be a Bush-kormányzatot ért bírálatokkal kapcsolatban.
    "Én vagyok Darth Vader" – jelentette ki a volt alelnök a Csillagok háborúja filmeposz fő gonoszára utalva.
    Dick Cheney a könyv promóciós kampánya során nem fukarkodott a bombasztikus kijelentésekkel. Egy korábbi interjúban kijelentette, hogy az emlékiratai miatt – amelyben élesen bírálja a Bush-kormány több tagját – "fejek fognak szétrobbanni Washingtonban".
    Colin Powell, a Bush-kormányzat első külügyminisztere válaszul azzal vádolta meg Cheneyt hogy a könyve "olcsó vádaskodásokat" tartalmaz vele kapcsolatban.
 A kötetben Cheney azt írta Powellről hogy megpróbálta aláásni Bush elnök tekintélyét. Cheney azt állította, hogy Powell kétségeit fejezte ki az iraki háborúval kapcsolatban a kormányzaton kívüli személyeknek, s ezt ő helytelenítette.
    Powell utódja, Condoleezza Rice külügyminiszter Cheney szerint hiszékeny módon próbált meg nukleárisfegyver-megállapodást kötni Észak-Koreával. Hibásak voltak azok az engedmények, amelyeket Észak-Koreának abban a naív hitben adtak, hogy diktátorok készek engedményre engedménnyel válaszolni – fogalmazott Cheney.
    Bár George Busht határozott, erős és elszánt vezetőként méltatja Cheney, nem titkolta, hogy voltak nézeteltéréseik. Példaként azt az esetet említi, amikor 2007-ben egy megbeszélésen egyedüliként szorgalmazta, hogy az Egyesült Államok intézzen bombatámadást egy feltételezett szíriai nukleáris létesítmény ellen. Bush megkérdezte, ki támogatja az ötletet, s Cheney egyedül maradt véleményével.
    Cheney memoárja ugyanakkor szembenáll az iraki háború elindításának azzal a verziójával, amelyet korábban Bush írt meg a saját emlékirataiban. Az exelnök szerint összegyűjtötte csapatát a Fehér Házba és azt mondta nekik: "Let's go!" (Induljunk!) Egykori helyettese viszont úgy emlékszik erre a jelenetre, hogy Bush rajta kívül mindenkit kiküldött az irodából és neki szegezte a kérdést: "Dick, mit gondolsz, mit kellene tennünk?"

Letölthető:

Jelentés a kínvallatásokról – Torture report – hivatalos, cenzurázott verzió PDF:

http://www.scribd.com/doc/63600842

 

kpd \ krg

MTI 2011. augusztus 30., kedd 17:46

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük