Cseppet sem önkéntesen, de megszületett a bankalku a ciprusi váláság rendezésére, melynek hatása egy vesztett háború utáni hadisarccal azonos. Azaz az ország lakosainak részleges kifosztásával. Ezt az érzést Magyarország a második világháború után megismerhette.

 

Cseppet sem önkéntesen, de megszületett a bankalku a ciprusi váláság rendezésére, melynek hatása egy vesztett háború utáni hadisarccal azonos. Azaz az ország lakosainak részleges kifosztásával. Ezt az érzést Magyarország a második világháború után megismerhette.

 

Csődbe viszik, azaz bezárják  második legnagyobb pénzintézetet a Népbankot a Laiki Ciprus-t. Az itt tartott, a betétgarancia-alap által biztosított összegig, azaz százezer euróig a betéteket, mint bakcsőd esetén szokásos kifizetik levonás nélkül. Az e feletti betéteket zárolják, amíg a bankszanálási terv megszületik. Úgy tűnik, hogy erre a pénzre a befektetők keresztet vethetnek, elveszik. Most ugyan eufemisztikusan azt mondják, hogy ezeket zárolják a felszámolási eljárás lezárultáig. Azonban látszik, hogy az ideiglenes zárolás nem igaz, csak a kedélyek csillapítására szolgál, mert a  tervek szerint ebből finanszírozzák a "rossz bank" megmentését, amit  az érvényesíthetetlen és behajthatatlan aktivák egy bankba történő átcsoportosításával hoznak létre. A százezer euró alatti, vagyis biztosított betétek pedig átkerülnek a legnagyobb pénzintézetbe, a Bank of Cyprusba. Ez az alku jött ma reggel létre Brüsszelben, természetesen teljesen „önként"

 Az euróövezeti pénzügyminiszterekkel és Christine Lagarde IMF-vezérigazgatóval folytatott, a hajnali órákba nyúló tárgyalások eredményeként ugyanakkor sikerült elkerülni azt, hogy megadóztassák a bankbetéteket – számolt be az Európai Bizottság szóvivőjét idézve a Reuters. Helyette viszont egy bank betéteseinek a betétgarancia feletti pénzét egyszerűen csőd címén elkonfiskálták. Korábban a betétek megadóztatását várta el az Európai Bizottságból, az Európai Központi Bankból és a Nemzetközi Valutaalapból álló hitelező trojka Ciprustól, ám a javaslatot elutasította a ciprusi parlament. Az ok nyilvánvaló, ha ezt megteszik, akkor a bankrendszer iránti minimális bizalom is összeomlik. Nem csak ott, hanem mindenhol.

A Nagytekintélyű bankár urak abban tévednek. Igy is. Ami zajlik az bizony szabad rablás, egy ország megbüntetése. A betétkivonást megelőzendő a ciprusi bankok lassan egy hete zárva tartanak, a napi készpénzfelvételi limitet 100 euróban határozta meg a helyi jegybank.

Nagyobb pénzkivonás így sem zárható ki azt követően, hogy várhatóan kedden megnyitnak a ciprusi bankok, de ezt a már korábban elfogadott pénzügyi szükségintézkedések – a lekötött betétek automatikus újrakötése és a lejárat előtti felvétel tilalma, a felvehető összegek korlátozása stb nyilvánvalóan csillapítja. Ciprus gazdaságban az euroövezetben mint termelő gazdaság nem jelentős az euróövezet gazdasági kibocsátásának mindössze 0,2 százalékát adja az ország, inkább eddig mint felhalmozási központ volt jelentős. Igy a "fertőzésveszély" a közgazdászok szerint nem áll fenn. Viszont a bankokkal szembeni ellenszenv és az euro szkepticizmus tovább erősödik.

 

Az országcsődöt csak a ma reggeli kényszer egyezséggel sikerült kivédeni, mert az Európai Központi Bank ugyanis még csütörtökön is azzal fenyegetőzött, hétfőig hajlandó finanszírozni a ciprusi bankrendszert és annak likviditását. Mivel Ciprus nem saját pénz kibocsátó, egyszerűen nem lett volna pénz így az országban. A tízmilliárdos mentőhitellel kapcsolatban Klaus Regling, a mentőalap, az ESM vezetője hajnalban azt közölte, az első részletet májusban utalják ki a szigetországnak, és a likviditási finanszírozás pedig folytatódik, mint minden euroövezeti ország esetében.

 Anasztaidesz elnök végig tisztességesen harcolt. De az nyilvánvaló volt, hogy Ciprust alacsony adószintje és cégrendszere miatt az európai únió egyes vezetői mindenképpen meg akarták büntetni, megalázni, hogy e helyett egy a számukra kedvezőbb magas adószintű, a sorba beálló eladósodó és privatizálható ország legyen. Itt szó sem volt gazdaságról, az egész nagyhatalmi erőpolitika volt.

 A Reuters gazdasági hírcsatorna szerint Anasztiadész elnök lemondását sem zárta ki, ha az alku "túl messzire megy". Az államfő alig pár  hete tölti be ezt a tisztséget, a tárgyalások során végig arra törekedett, hogy fenntartsa Ciprus bankparadicsomi státuszát, amelyet Pierre Moscovici francia pénzügyminiszter egyszerűen "a csőd szélére került kaszinógazdaságnak" nevezett.

 Ne feledjük, amit megcsináltak Ciprussal azt ezután megcsinálhatják bármelyik másik országgal, ha nem tetszik a vezetés. Éppen ezért fontos Magyarországnak, hogy nem IMF alapokon finanszírozódik jelenleg a gazdaság.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük