A Die Kurier osztrák újság számolt be róla, hogy Ausztria megk9önnyiti a kft-k (GMBH) alapítását  2013 azaz ez év júliusától. Az intézkedés oka nyilvánvaló, Ausztria vonzó célterülete lehet a Cirusról távozó cégeknek. Ugyanakkor vonzó alternativát kínál az új magyar polgári törvénykönyv miatt itthon hatszorosára dráguló KFT-k számára.

 

A Die Kurier osztrák újság számolt be róla, hogy Ausztria megk9önnyiti a kft-k (GMBH) alapítását  2013 azaz ez év júliusától. Az intézkedés oka nyilvánvaló, Ausztria vonzó célterülete lehet a Cirusról távozó cégeknek. Ugyanakkor vonzó alternativát kínál az új magyar polgári törvénykönyv miatt itthon hatszorosára dráguló KFT-k számára.

 

Az eddig minimálisan megkövetelt 35 ezer euró helyett már 10 ezer eurós alaptőkével is lehet Kft.-t alapítani Ausztriában az új rendelkezések szerint. Kedvezően változik a társasági minimáladó – ami a magyarok számára egy jelentős elriasztó tényező volt – ezpedig évi 1 750 euróról 500 euróra mérséklődik. A jegyzői és ügyvédi költségek 50 százalékkal csökkennek.

Az igazságügyi és a gazdasági minisztérium ösztönözni szeretné  vállalkozások alapítását, betöltve az EU-n belül Ciprus elhiteltelenedése miatti űrt. Ausztria semmiképpen még árnyalatokban sem számít offshore területnek, ugyanakkor az adójoga és cégjoga megfelelő megbizhatóságú védelmet ad – talán egyedüli módon – az Európai Unión belül.

Az ügyintézés és a könyvelés nem egyszerű. Rajta van a Monarchia minden bürokráciája, de azt az erre specializálódott, könyvelők, ügyvédi irodák adó szakértők intézik megfizethető szolgáltatási díjak mellett. Ugyanakkor előnyére szolgál a stabil és abszolút kiszámítható, vállalkozóbarát környezet. (feltéve ha nem magunk akarunk a hivatallal ügyintézni rossz takarékoskodási magyar szokásból, mert akkor eleve vesztes a helyzet.) A magyarok számára könnyebbség, hogy minden kategóriában kétnyelvű irodák állnak a rendelkezésére.

 

Ausztriában az egyetemeken és főiskolákon nincsen tandíj. A gimnázium tanulmányi eredményeit+az érettségi meglétét nézik (a magyar is jó). Nem kell emelt szintű érettségi és egyéb ilyen ökörködés. Nyelvvizsga sem kell, csak használható német nyelvtudás. (Később sem kell, feltételezik, hogy a német mellett tud angolul is az illető) Az egyetemnél a kézség-egyetemek (konzervatórium, képzőművészeti stb) kivételével az össze befizetendő kötelezettség jelenleg 17 euro/tanév. Felvételi nincsen, de a nyelvtudás ugynevezett meghallgatással ellenőrizhetik. Érdemes előtte lelevelezni akár egy évvel is, hogy hova akar menni továbbtanulni. A bolognai phd szakok esetében általában idegen nyelvű azaz angol tannyelvi képzések is léteznek, az alapszakok csak német nyelvűek.

 

Általános és középiskola, óvoda, ha bejelentett ausztriai lakcim van ingyenes. Ha nem tud rendesen németül a gyerek, akkor egy évet pluszban rá kell hagyni, míg megtanulja a nyelvet. Magyarokkal szemben toleránsak, a Monarchia népeinek tekintik őket. Bécsben van magyar negyed az Eszterházy Gasse környékén.

 

A banki kamatok nagyon alacsonyak, mint minden euroval rendelkező országban. A bankokba általában ajánlóval érdemes menni. Lehet választani, hogy vagy 35 % kamatadó és nem adjak ki a magyar hatóságoknak a banki adatokat, vagy adatcsere és az itthoni kamatadó. A számlanyitáshoz magyar személyi és lakcimkártya vagy útlevél és osztrák személyazonosító irat kell. A szerződések nyelve a német, de a bank rendszerek angolul is tudnak. A bankautomaták nagy része tud magyarul is, de csak a készpénzkiadók. A befizetésre is alkalmasak csak németül beszélnek. Ha van osztrák hiteltörténet, akkor nem nagy probléma a vállalkozásokhoz a kölcsön. Általában 1-2 éves minimális hiteltörténet kell.

 

Lakásbérlésnél a bérleti konstrukció a megszokott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük