2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Cisco video-megoldások az üzleti kommunikációban

9 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/79379"><img class="image image-preview" src="/files/images/index_253.jpg" border="0" width="259" height="194" /></a></span>A Cisco-nál vallják; a video-technológia megkönnyíti a munkatársakkal, üzletfelekkel és az ügyfelekkel való kapcsolatteremtést és együttműködést. Egy megbízható, kiváló minőségű, hatékony együttműködést biztosító video-kommunikáció, szemben a kevésbé megbízható és állítható webkamera-alapú megoldásokkal, jelentős szerepet játszhat az együttműködésben. Az iparági statisztikák szerint azonban azt mutatják, a világ tárgyalóinak 93%-ában még nem áll rendelkezésre jó minőségű video-kommunikációs eszköz.

A Cisco-nál vallják; a video-technológia megkönnyíti a munkatársakkal, üzletfelekkel és az ügyfelekkel való kapcsolatteremtést és együttműködést. Egy megbízható, kiváló minőségű, hatékony együttműködést biztosító video-kommunikáció, szemben a kevésbé megbízható és állítható webkamera-alapú megoldásokkal, jelentős szerepet játszhat az együttműködésben. Az iparági statisztikák szerint azonban azt mutatják, a világ tárgyalóinak 93%-ában még nem áll rendelkezésre jó minőségű video-kommunikációs eszköz.

A Cisco-nál vallják; a video-technológia megkönnyíti a munkatársakkal, üzletfelekkel és az ügyfelekkel való kapcsolatteremtést és együttműködést. Egy megbízható, kiváló minőségű, hatékony együttműködést biztosító video-kommunikáció, szemben a kevésbé megbízható és állítható webkamera-alapú megoldásokkal, jelentős szerepet játszhat az együttműködésben. Az iparági statisztikák szerint azonban azt mutatják, a világ tárgyalóinak 93%-ában még nem áll rendelkezésre jó minőségű video-kommunikációs eszköz.

 A Cisco megfogalmazott célja; a lehető legtöbb vállalat számára megteremteni a video-kommunikációval támogatott  együttműködés lehetőségét. Ezen törekvések jegyében mutatta be a Cisco a közelmúltban új videokonferencia- megoldásait, melyeket az oslói Cisco Video R&D Center fejleszt.  

 2014. április 9-én telekonferenciával vegyített nemzetközi sajtóeseményen kaphattak a média képviselői betekintést az oslói Cisco K+F csapat által elért vonatkozó eredményekbe, megismerkedhettek a Cisco új eszközeivel, legújabb együttműködési megoldásaival, s megismerhették a Cisco partnerekkel való együttműködését olyan cégekkel, mint pl. a Google. Sor került a Cisco legújabb bejelentéseinek ismertetésére az oslói K+F központból és Londonból az új videórendszerek bemutatására, a jövőbeni irodatér-tervezés bemutatása után pedig a Cisco oslói szakemberei válaszoltak a kérdésekre.  

Az üzleti együttműködés piacvezetőjének új megoldásai a hatékony irodai, mobil és távoli munkavégzés támogatását célozzák. Az új fejlesztések praktikus és kényelmes videokonferencia-lehetőséget kínálnak az irodai, a mobil és a távoli munkavégzés támogatásához a böngészőktől kezdve egészen az igazgatótanácsi tárgyalótermekig.

 

Bedő Norbert, a Cisco Magyarország kommunikációs technológiákért felelős üzletfejlesztési vezetője utalt az iparági statisztikákra, melyek szerint a vállalati tárgyalótermek mintegy 93%-ában még nem áll rendelkezésre jóminőségű video-kommunikációs eszköz. A Cisco elmúlt év végi felmérése szerint, a hazai vállalatok egyelőre még az e-mail és a telefon használatát részesítik előnyben, de ugyanakkor a világban, s Magyarországon is komoly igény mutatkozik az egyszerű, gazdaságos használatot biztosító webes és videokonferencia megoldások iránt.  

A Cisco új megoldásai bármilyen helyszínen, irodai vagy otthoni munkavégzés során, szállodai szobában, vagy akár egy kávézóban is, a korábbinál egyszerűbb és közvetlen együttműködést biztosítanak a kollégákkal, partnerekkel, ügyfelekkel, a webböngészőből, vagy mobiltellefonról indítható megoldásoktól egészen a felsővezetői tárgyalóig.   

A Cisco vezető hangsúlyozta, ezen széles palettával a Cisco egyedül áll a vonatkozó gyártók körében.

A Cisco megoldások

http://www.cisco.com/c/en/us/products/collaboration-endpoints/telepresence-mx-series/index.html 

 A Cisco új tárgyalótermi video-rendszereit díjnyertes formaterv, egyszerű kezelés és intuitív felhasználói élmény jellemezi. A kisebb helyiségekre optimalizált Cisco TelePresence® MX200 második generációja FullHD felbontást biztosít mind az élő képhez, mind a számítógépes tartalom megjelenítéséhez, második külső képernyőt lehet csatlakoztatni hozzá, üzemeltetése gazdaságos és egyszerű. 

A Cisco TelePresence MX700 és MX800 magasabb teljesítményű rendszerei közepes és nagyobb helyiségekben biztosítanak FullHD felbontású videót, és az iparágban elsőként támogatják a H.265 szabványt, amely prémium képminőséget nyújt a korábbi megoldásokhoz szükséges sávszélesség felén.

 Cisco TelePresence SXIO Quick Set

 http://www.automation.co.th/VDO-Conference-Other/Cisco-HD-Telepresense-SX20-Quick-Set.html

 

A Cisco TelePresence SX10 Ouick Set már egy PC áráért elérhető. Alkalmazásával bármely sík-képernyős TV, vagy monitor-kijelző 10 perc alatt FullHD minőségű videokonferencia rendszerré alakítható. A készülék kamerája kifejezetten a kisméretű, egy-három személyes tárgyalótermek igényeihez igazodik. Egyszerű használhatóságával és kedvező árával nagy népszerűségre tarthat számot, elsősorban a kis- és középvállalatok körében.  

 Cisco Telepresence Precision 60 és SpeakerTrack 60

 http://www.cisco.com/c/en/us/products/collaboration-endpoints/collaboration-peripherals/index.html 

 

A videokonferenciákon elérhető felhasználói élmény nagyban függ a kamera minőségétől és tudásától.  

A Cisco TelePresence Precision 60 az iparág legjobb képminőségét (1080p60) nyújtja. Alkalmazkodik a változó fényviszonyokhoz és alkalmas a teljes látómező befogására.  

A Cisco TelePresence SpeakerTrack 60 a Precision 60-ra épülő intelligens kétkamerás rendszer, amely elsőként kombinálja az intelligens arc- és hangforrás felismerő technológiákat. A terem méretétől függetlenül önállóan megtalálja a beszélőt, ráközelít, és amíg beszél, az adott előadót mutatja a résztvevőknek, majd zökkenőmentesen vált a következő felszólalóra, amikor az kezd beszélni.  Az intelligens kamera menet közben tanul is, így ismeri fel egyre gyorsabban a beszélőt, továbbá, a terem széltében, vagy hosszában is képes a képkivágást optimalizálni. Ezek a fejlesztések egymással és a Cisco 2009 óta forgalmazott korábbi videokonferencia eszközeivel, ill. a most bejelentett készülékekkel is együttműködnek.

 Cisco TelePresence SX80

 http://www.videoconferencingsupply.com/Cisco-CTS-SX80-K9-p/cts-sx80-k9.htm 

 

A Cisco TelePresence SX80 ideális megoldás azon szervezeteknek, amelyek nagyméretű, egyedi kialakítású helyiségeket szeretnének video-megoldásokkal felszerelni, vagy a meglévőt kívánják fejleszteni. Az új, nagy teljesítményű és rugalmasan alakítható SX80 számos kameramegoldással (pl. SpeakerTrack 60) párosítható és akár három kijelzővel is használható. Az MX700-as és MX800-as platformokkal együtt az iparág első, a H.265-ös videokódolást támogató rendszere alacsonyabb sávszélességen is kiváló képminőséget biztosít.    

Cisco TelePresence SX10

http://www.cisco.com/c/en/us/products/collaboration-endpoints/telepresence-sx10-quick-set/index.html 

 

Az egészen kisméretű, olcsó készüléket kifejezetten kisméretű, 1-2 fős tárgyalóhelyiségekre fejlesztette a Cisco.  

Kamerájának különleges képessége, hogy ilyen szűk helyen is torzításmentes képet produkál egy notebook árából.

Üzeméhez két kábel szükséges, egy HDMI a képernyő csatlakozására, egy másik a tápellátást is biztosító Ethernet-hez.

 

 

Intelligent Proximity

 http://www.cisco.com/c/en/us/products/collaboration-endpoints/intelligent-proximity.html 

 

Az Intelligent Proximity teljesen új megközelítést hoz a mobileszközök és a videós együttműködési megoldások tekintetében. Segítségével a Cisco videorendszerei érzékelni tudják a megbeszélés idejére behozott mobileszközöket: okostelefonokat és táblagépeket. A megoldás megkérdezi az eszközök tulajdonosait, be

kívánják-e vonni mobileszközeiket a konferenciába. Az összekapcsolás után a felhasználók mobileszközeikkel tetszőlegesen tudják lapozni a konferencia során már levetített tartalmat, kinagyíthatják, elmenthetik telefonjuk, ill. tabletjük foto-albumába a szükséges diákat és újra megnézhetik a korábbi információkat anélkül, hogy az előadót meg kellene állítaniuk visszalapozásra vonatkozó kéréssel.   

A Cisco fent bemutatott megoldásainak kialakításánál fontos szempont volt a felhasználóbarát kezelőfelület kialakítása, a könnyű üzembe helyezhetőség és a skálázhatóság.

Az egyetlen termékazonosító alatt megrendelhető együttműködési megoldás-csomagok a kiszolgáló hardverrel együtt, azon előre telepítve és használatra készen érkeznek a felhasználókhoz, így jelentősen megkönnyítik a beüzemelést és a karbantartást.  

A Cisco továbbfejlesztette a kisvállalkozások körében népszerű csomagját, a Business Edition 6000-et. A megoldás a HD videokonferenciához szükséges szoftverekkel, egy új, gazdaságos, a kisvállalatok számára is elérhető 25-felhasználós licensz-csomaggal, és új, varázsló-alapú telepítővel érkezik, amely jelentősen lerövidíti a beüzemelés idejét. Az új funkciókkal, pl. a hibakeresésnél előnyös, vállalati SLA-szintű felügyeleti rendszerrel bővült platform ára változatlan maradt. A platformon elérhetővé vált a konferencia-képesség, akár 8-helyszínes, HD-minőségű  teleprezensz is tartható az új készülékkel. Belekerült a Cisco Collaboration Edge képesség is, amely kiterjeszti a dolgozók közötti együttműködést a vállalati hálózaton, tűzfalon kívülre is. A korábbi funkciók vele VPN nélkül elérhetők, a külvilágra való váltás automatikusan történik.

http://www.cisco.com/c/en/us/solutions/collaboration/collaboration-edge-architecture/index.html

A BE6000 népszerűsége és a nagyobb vállalatok hasonló megoldások iránti igényei miatt a Cisco bemutatta az 1.000 fölötti felhasználóval rendelkező vállalatok számára kialakított Business Edition 7000-et is.  

 

A professzionális felhasználókra jellemző példa, amikor amerikai tv stúdiók egymás között a Cisco rendszereit használják műholdas kapcsolat helyett, mert olcsóbb, egyszerűbb és ezeken kisebb a késleltetés. Illetve, a Cisco intelligens kameráit háttér-megoldásokban is használják.

A Cisco Video R&D Center a norvég fővárosban, Oslóban működik. A központot 1991-ben hozták létre, 2009-ben vált a Cisco részévé a Tandberg cég akvizíciója során. A központ fő feladata a kutatás-fejlesztés, amely az audio és akusztika, video-kodekek és kommunikációs protokollok, hardver- és szoftverfejlesztés, valamint a mobil technológiák és felhasználói élmény formatervezését is magában foglalja. A csoport már számos nívós formatervezési díjat nyert.

Jelenleg 450 mérnök fejleszti és teszteli itt az új videokonferencia-rendszereket. A vonatkozó munkafolyamat kiterjed a rendszerek alkotóelemeire is, mint a videokamerák, mikrofonok, hangszórók, kijelzők, felhasználói felületek, kezelői alkalmazások és a multimédiás feldolgozás fejlett eszközei. Az oslói csoport szorosan együttműködik más tervezőcsoportokkal a fenti megoldások összekapcsolására a Cisco Collaboration portfólió további elemeivel. http://www.cisco.com/c/en/us/solutions/collaboration/product-listing.html

 

 

http://www.cisco.com    

http://newsroom.cisco.com 

 

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.