2022.augusztus.14. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Commodore 64 játék és remixalbum a Kerekes Bandtől

3 perc olvasás

kereks.jpgHogy szólt volna Commodore 64-en a Csángó Boogie, az Ethno Funk vagy éppen a Pimasz? A nyolcvanas évek kultikus számítógépe, a C64 többek között az addig elérhetetlen grafikai és hangképességeivel győzte meg a felhasználókat, s vált minden idők legtöbbet eladott számítógépmodelljévé.

 

A Kerekes Band remixalbuma ezt a legendás hangzásvilágot idézi fel, a retro élményt pedig tovább fokozza, hogy a feldolgozásokhoz letölthető játék is készült.

 

1982-ben az év számítógépe lett, Magyarországon azonban csak a nyolcvanas évek végén terjedt el, ugyanis 1985-ig COCOM-listás volt. A Commodore 64 napjainkban nemcsak újonnan kiadott modelljeivel éli reneszánszát, hanem egyre többen készítenek emulátorprogramokat, amelyek PC-n futva C64-es virtuális és audio környezetet teremtenek.

 

Egy ilyen játékkal indult Kerekes Band C64 remixalbumának története is. „A zenekar tagjai imádják a C64-et, és legnagyobb meglepetésünkre Vincenzo és csapata ezzel a programmal és remix csomaggal ajándékozott meg minket karácsonyra. Nagyon meglepődtünk, és annyira kereknek és kompaktnak találtuk az anyagot, hogy azt gondoltuk, inkább ki kellene adni. Szeretjük ezt a naivan kedves és nosztalgikus hangzást. Ez a remixlemez azoknak szól, akik ismerik az érzést, milyen volt a Nyári Olimpia című játék alatt tönkretenni egy Joystickot.” – meséli Fehér Viktor, a Kerekes Band dobosa.

 

Vincenzo először tíz éve készített remixet a csapat Dr. Dudás című számához, de azóta is szívesen dolgozik a Kerekes Band számaival: „Egy ideje már megvolt a Trans Nomad Express C64-es változata, de szerettünk volna egy, a nagyközönség számára is érthető és prezentálható anyagot létrehozni, ami egyértelművé teszi, hogy ez Commodore 64 és retro.  Úgy döntöttünk, készítünk egy komplett remixalbumot és egy játékot. A kezelőfelület vizuális megjelenítéséhez az Ethno Funk című klip adta az ötletet, mert az effektek C64-en is megvalósíthatók. Az pedig már az elejétől fogva tervben volt, hogy egy klasszikus crack-intróval nyitjuk az egészet, hiszen a régi szép időkben a játékok szinte kivétel nélkül így kezdődtek.” Végül hét szám készült el a C64-et idéző hangzásvilággal, s a remixalbum mellett egy játék is letölthető, ami C64 programként fut bármilyen számítógépen.

 

Kerekes Band: C64 Remixes https://open.spotify.com/album/5PcBTbKFkkWzg3NxfhFeSw?si=CngQP5LrSk6e-BDErw7GHg

YouTube (a játék nem interaktív formában): https://youtu.be/H-7Winw-HYk

Bandcamp:

https://strayboom.bandcamp.com/album/kerekes-64band-music-selector

C64-en futtatható változat és egyéb C64 extrák:

http://www.strayworx.com/temp/kerekes/Kerekes_64Band_Music_Selector.zip

 

Készítők:

Vincze ‘vincenzo’ László – ötlet, remix, design, project management

Horváth ‘Hermit’ Mihály – C64 programozás, design

Oszvald ‘Poison’ Balázs – Grafika, animáció, design

Rácz ‘Chabee’ Csaba – C64-es változat intro zene

Nagy-Miklós ‘NecroPolo’ Péter – support

 

http://kerekesband.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.