2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Csaknem 50 év OMEGA – új lemezzel !

6 min read
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/44398"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/a%20(2)50.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="89" /></a></span> <p>Az 1962-ben alakult Omega együttes  2012-ben ünnepli megalakulásának ötvenedik évfordulóját,  a zenekar nevéhez  köthető zenei, színpadi és műfaji újítások sora most új fejezettel bővül;  megjelenik OMEGA RHAPSODY című lemezük. 

 

Az 1962-ben alakult Omega együttes  2012-ben ünnepli megalakulásának ötvenedik évfordulóját,  a zenekar nevéhez  köthető zenei, színpadi és műfaji újítások sora most új fejezettel bővül;  megjelenik OMEGA RHAPSODY című lemezük. 

 

Az 1962-ben alakult Omega együttes  2012-ben ünnepli megalakulásának ötvenedik évfordulóját,  a zenekar nevéhez  köthető zenei, színpadi és műfaji újítások sora most új fejezettel bővül;  megjelenik OMEGA RHAPSODY című lemezük. 

Lemezbemutató tájékoztatójukat  2010. október 9-én tartották, ahol az exkluzív hazai forgalmazó Alexandra képviseletében Kehl Dóra, a német EDEL kiadó részéről pedig Dirk Mahlstadt  zenei igazgató méltatta a kiadványt és az alkotókat.  15 éve nem jelent meg ugyanis új Omega lemez!  Az új lemez kiadásának ötlete 2006-ban merült fel, Berlinben, s egy éve realizálódott.  A németországi EDEL kiadó a zenei felvételek gondozásán kívül forgalmazással is foglalkozik, így adódott a gondolat, hogy a magyarországi kizárólagos forgalmazás az Alexandra segítségével történjen, sőt, miként azt az EDEL vezető kifejtette, az Omega és Magyarország előtti tisztelgésként, a nemzetközi forgalomba hozatal előtt kerül a magyar üzletekbe a kiadvány, melynek nagy sikert jósolnak!

A lemez kizárólag Omega tagok és szövegíróik közreműködésével készült, nyolc hónapos munkával. Az itthon még járatlannak számító úton angol szakemberek is segítették az előrehaladást.  A lemezanyag mixelése és a mastering párhuzamosan készült a törökbálinti "P" Stúdióban és a londoni 360 Mastering stúdióban, neves angol hangmérnökök és zenei producerek közreműködésével.

A lemez tehát a hamburgi EDEL kiadó gondozásában jelenik meg.  Gondolva a nemzetközi terjesztésre, a korongon lévő dalok egy része angolul hallható.  A megjelenést követően, novemberben és decemberben, 12 Alexandra Könyváruházban, az ország 12 városában lesz dedikálással egybekötött közönségtalálkozó.

Kóbor János, Mecky, az Omega együttes motorja, arca, alapítója, a magyar és az európai rockzene emblematikus alakja is megszólalt; saját régi elképzelései is valóra válnak ezzel a régi-új albummal, az Omega Rhapsody-val.  

A Rapszódia valamennyi tétele már jól ismert korábban megjelent Omega-albumokról.  A lemez újdonsága a dalok újraértelmezésében és hangszerelésében rejlik, az Omega zenéjét mindig is jellemző monumentalitás, egyetemesség és szellemiség tárul fel rock-­instrumentumok és teljes szimfonikus nagyzenekari arzenál felvonultatásával.  A zenei kísérlet érdekessége, hogy az albumon részben Omega-tagok, részben olyan zenészek működnek közre, akik korábban már többször, vagy éppen hosszú ideig együtt dolgoztak az Omegával.

A zenész elmondta, a korábban elektronikusan megszólaltatott mű-részeket helyettesítették szimfonikus zenekari hangzással, de úgy, hogy megmaradjon Omegának és rock-zenének!  Úgy lehet fogalmazni, nem túl sok a változás, de a hangulata más az új lemeznek.  Tartalmilag, harminc számból választottak ki 18-at, ez került a lemezre.

Benkő László fontosnak tartotta a megjelenés indoklását. Sajnálatos, hogy a hazai könnyűzenei élet, s a média gyorsan kap fel előadókat és gyorsan el is ejti őket, még azelőtt, hogy ki tudnának teljesedni, néha tragikus következményekkel…

Ezek a felújított Omega számok nem egy rövid időszaknak készültek, keletkezésük idején az Omega teljesítette be a beat és a rock kelet-közép-európai bevezetőjének szerepét, ezt az utat járta be az Illés és a Metró is. A dalokat át kell ültetni a XXI. századba, hogy a mai közönség is megismerje értékeiket.

Az Omega a szimfonikus zene bevonásával, s a címválasztással is tiszteleg a következő  Liszt Ferenc emlékév ünnepeltje előtt, a választás utal a magyar hangzásra, mely bizonyítottan sajátos az Omega esetében is, s a gondos munka, a kiváló szakemberek biztosítják, hogy nemzetközi, sőt világsikerre számíthat az új album is!

Rapszódiáról szólva, Liszt jut eszünkbe, ez motiválta a borító eredetijét megfestő Hérics Nándor munkáját is…

Ma már a rockzene is klasszikusnak számít, ezt a gondolatot az új Omega lemez igazolja.

Még meg sem jelent az Omega-rapszódia, de már folynak az Omega-szimfónia (Omega Symphony) stúdió- munkálatai.  Az Omega-szimfónia tisztán instrumentális hangjait, valamint a most megjelenő Omega-rapszódia dalait mutatja be a jövő évben induló Omega-filharmónia (Omega Philharmony) című koncertsorozat, mellyel számos európai város koncerttermét és dalszínházát célozzák meg az alkotók.  Élőben megszólaló szimfonikus zenekar és rockzenekar fog gondoskodni a nem mindennapi zenei csemegéről.  A sorozat kiemelkedő állomása lesz a jövő év augusztusi budapesti bemutató.

Mindeközben  Kóbor János  írja  Álmodtam, vagy igaz talán?  című könyvét, melynek megjelenése szintén a jövő évben várható. Kiadója itthon az Alexandra, míg külföldön angol és német nyelven tervezi ugyanezt az

Omega Rhapsody  albumot is kiadó EDEL.

További hír az Omega házatájáról;  a zenekar vadonatúj albummal és nagyszabású koncerttel kívánja megünnepelni a 2011. szeptemberétől 2012. szeptemberéig tartó 50. jubileumi évét.  A zenekar tagjai búcsúkoncertet nem terveznek.  Az Omega örök, és immár lemezen is klasszikus.

DEDIKÁLÁSSAL EGYBEKÖTÖTT KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ AZ ALEXANDRA KÖNYVÁRUHÁZAKBAN AZ OMEGA RHAPSODY  ALBUM KAPCSÁN :

2010. november 12. (péntek) 17 óra:

          Kecskemét Malom Központ – Alexandra Könyváruház (Korona u. 2.)

2010. november 13. (szombat)

          11 óra:  Csaba Center – Alexandra Könyváruház (Békéscsaba, Andrássy út 37-43.)

          17 óra:  Szeged Plaza – Alexandra Könyváruház (Kossuth L. sgt. 119.)

2010. november 19. (péntek)

          17 óra:  Szolnok Plaza – Alexandra Könyváruház (5000 Szolnok, Ady E. u. 28/A)

2010. november 20. (szombat)

          11 óra:  Miskolc Plaza – Alexandra Könyváruház (3525 Miskolc, Szentpáli u. 2-6.)

          16 óra:  Alexandra Könyváruház – Debrecen (4024 Debrecen, Piac u. 34-36.)

2010. november 26. (péntek)

          17 óra:  Alba Plaza – Alexandra Könyváruház (8000 Székesfehérvár, Palotai u. 1-3.)

2010. november 27. (szombat)

          11 óra:  Kaposvár Plaza-Alexandra Könyváruház (Berzsenyi D. u. 1-3.)

          17 óra:  Pécs Árkád – Alexandra Könyváruház (Bajcsy-Zsilinszky u. 11.)

2010. december 4. (szombat)

          11 óra:  Győr Árkád – Alexandra Könyváruház (Budai út 1.)

          17 óra:  Sopron Plaza – Alexandra Könyváruház (Lackner K. u. 35.)

2010. december 10. (péntek)

          18 óra:  Budapest, Nyugati tér – Alexandra Könyvesház (Nyugati tér 7.)

Tracklista:

1.Rhapsody (Rapszódia)

2.Overture (Nyitány)

3.Silent Garden (Égi harangok)

4.Arc (Can't Stop Thinking of You)

5.Tower of Babel (Babylon)

6.Éjféli koncert (Late Night Show)

7.Meghívás (Invitation)

8.Break the Chain (Minden könny­cseppért kár)

9.Tomorrow (Levél poste restante)

10.Napot hoztam, csillagot (House of Cards)

11.Child in Your Arms (Hallgatag szív)

12.Égi jel (Heaven's Sign)

13.Kötéltánc (The Beggar's Dance)

14. Hajnali óceán (Morning Lights)

15.Mozgó világ (Moving World)

16.Metamorfózis (Metamorphosis)

17.Return to the Garden (A kereszt-út vége)

18.Final (Finálé)

Omega Rhapsody (CD)

Ének:  Kóbor János

Dob:  Debreczeni Ferenc

Basszusgitár:  Küronya Miklós

Szólógitár:  Szekeres Tamás

Billentyű:  Gömöry Zsolt, Benkő László

Lokál:   Edwin Salogh, Bencsik Tamara, Tisza Bea

Producer:  Kóbor János, Trunkos András

Ára:  3.790 Ft

http://www.alexandra.hu/

Harmat Lajos

Kép:Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük