Az APC by Schneider Electric, bemutatta az InfraStruxureTM menedzsmentszoftverének legújabb verzióját. Az adatközponti fizikai infrastruktúráknak ez a nyílt, gyártófüggetlen központi menedzsmentplatformja az APC InfraStruxureTM architektúra központi eleme.

 

Az APC by Schneider Electric, bemutatta az InfraStruxureTM menedzsmentszoftverének legújabb verzióját. Az adatközponti fizikai infrastruktúráknak ez a nyílt, gyártófüggetlen központi menedzsmentplatformja az APC InfraStruxureTM architektúra központi eleme.

Az új funkciók segítik a vállalati energiamegtakarítást és költségcsökkentést az adatközpontok főbb részterületeit (energiaellátás, hűtés, rack rendszerek és biztonságtechnika) összefogó nyílt, aktív menedzsmentmegoldással. Az InfraStruxureTM menedzsmentmegoldás alkalmazása alapvető fontosságú az informatikai vezetők számára azért, hogy elkerüljék a nem tervezett leállásokat és maximalizálják az energiahatékonyságot. A szoftver teljesen integrálható a vállalati- és épületfelügyeleti rendszerekkel, ezáltal az adatközponti eszközök alapvető felügyeleti- és menedzsmentplatformjává válik.

„Az üzleti világban soha nem törekedtek ennyire az energiahatékonyság maximalizálására és az adatközponti műveletek komplexitásának csökkentésére. InfraStruxureTM menedzsmentszoftverünk frissített változata nemcsak kritikus felügyeleti- és mérési funkciókat biztosít, hanem számos, az üzemeltetést támogató megoldást a virtualizáció problémamentes bevezetéséhez és a szén-dioxid-lábnyom átfogó csökkentéséhez" – mondta Sören Brogaard Jensen, az APC by Schneider Electric vállalati szoftverekért felelős alelnöke. „Az APC InfraStruxure menedzsment csomag használatával az informatikai vezetők végre a nélkül alkalmazhatják a virtualizációt, hogy aggódniuk kellene, hogyvajon a fizikai infrastruktúrájuk képes-e kiszolgálni a dinamikusan változó terhelést. Ezek a frissítések lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy maximalizálják jelenlegi erőforrásaikat, energiát takarítsanak meg, és jobban tervezhessék a jövőbeni változásokat."

Az APC InfraStruxureTM menedzsmentszoftver-porfólió új funkciói új módon teszik lehetővé az informatikai menedzserek számára, hogy az integrált virtualizációs képességekkel és frissített energiahatékonysági- és üzemeltetési szoftverrel felügyeljék, menedzseljék, üzemeltessék és karbantartsák az adatközpontjaikat.

A továbbfejlesztett jellemzők közé tartoznak:

  • Az új Data Center Lab-alkalmazás egy olyan adatközponti projektmenedzsment-eszköz, amely lehetővé teszi az új adatközponti kialakítások vagy adatközponti frissítések megtervezését. A Data Center Lab az InfraStruxureTM Capacity része, Ezzel az új alkalmazással a felhasználók az adatközpont üzemeltetésének befolyásolása nélkül szimulálhatnak változtatásokat és tervezhetnek elrendezéseket. A Data Center Lab „fogd és vidd" funkcionalitása és azonnali visszajelzései az új informatikai eszközök beépítésének hatásairól ideális tervező eszközzé teszik adatközpont-bővítés, konszolidáció vagy újépítés esetén, beleértve az alaprajzi- és rack elrendezést, valamint az informatikai eszközök készletnyilvántartását.
  • Az InfraStruxureTM Capacity továbbfejlesztett Hatásanalízis alkalmazása azonnali rálátást biztosít az adatközpont fizikai infrastruktúrájára, beleértve az UPS-t, a teljesítményelosztást és a hűtést, függetlenül az adatközpontba telepített berendezések típusától és gyártójától. Ez az alkalmazás egyedülálló módon képes az informatikai vezetők riasztására hőmérsékleti- vagy más, fizikai infrastruktúrát érintő esemény bekövetkezésekor, amely veszélyeztetheti az egyes informatikai eszközök működését. A gyártófüggetlen készletnyilvántartás és a valós idejű kiértesítések az adott eszköz meghibásodásáról az adatközpont fizikai alaprajzán jelennek meg. Ezek az InfraStruxureTM Operations 6.1 kapacitás menedzserében elérhető képességek lehetővé teszik a küszöbértékek beállítását, a hatékonyság menedzselését és a testre szabható jelentéseket. Az alkalmazás automatikusan ad javaslatokat arra vonatkozóan, hogyan kezdjen hozzá a kritikus problémák megoldásához, valamint képes automatikus szervermigráció indítására.
  • Az InfraStruxureTM Efficiency 1.1 segítségével az informatikai vezetők gyorsan és egyszerűen készíthetnek jelentést az adatközpontjuk alrendszereinek energiafelhasználásáról, a szén-dioxid- kibocsátásról, a PUE (energiafelhasználási-hatásfok) vagy DCiE (adatközponti infrastruktúra hatékonysága) jellemzőkről. A szén-dioxid-kibocsátás aránya és az energiaköltség a felhasználó által beállítható, így a helyi energiatermelés CO2-kibocsátásának és áramszolgáltatói adatainak megfelelően még pontosabb adatokat tud a rendszer automatikusan szolgáltatni.
  • Az InfraStruxureTM Capacity új hálózatmenedzsment-eszköze betekintést és dokumentálást biztosít a berendezések és az optikai-, valamint rézhálózat kapcsolatába, a szerverektől a patch paneleken át a switch-ekig vagy routerekig. Ez lehetőséget biztosít az informatikai vezetők számára, hogy dokumentálhassák a hálózati kapcsolataikat, menedzseljék a hálózati struktúrát és elrendezést, és ellenőrizhessék a hálózat kihasználtságát.

A szoftver megnövelt integrációs képességeire egy példa az InfraStruxureTM Operations 6.1 és a Microsoft System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 közötti valós idejű kommunikáció, amelyet a PRO Pack biztosít. Ez az új funkcionalitás megmutatja a virtuális gépek és a fizikai szerverek kapcsolatát, valamint automatikus migráció révén egészséges, biztonságos szerverkörnyezetbe költözteti a virtuális gépeket. Az InfraStruxureTM Operations ezenkívül lehetővé teszi, hogy a Virtual Machine Manager (VMM) tudjon a fizikai infrastruktúra minden kritikus riasztásáról és eseményéről, beleértve az energiaellátást, hűtést, biztonságtechnikát és a környezi jellemzőket. A VMM így automatikusan át tudja migrálni a virtuális gépeket olyan területeire az adatközpontnak, amelyek nem érintettek.

Ezekkel az új funkciókkal az InfraStruxureTM menedzsmentszoftver lehetővé teszi, hogy az informatikai vezetők összehangolják kapacitásaikat az igényekkel sor-, rack- és szerverszinten. Felügyelhetik az adatközpontjaik fizikai infrastruktúráját azonnali riasztási kiértesítésekkel és csökkenthetik a nem-IT eszközök energiafelhasználását, illetve veszteséget generáló többletkapacitását, hogy növeljék az adatközpontjuk hatékonyságát. Gyártófüggetlen szoftvercsomagként az APC InfraStruxureTM menedzsmentszoftver lehetővé teszi a fizikai infrastruktúra berendezéseinek felügyeletét és menedzselését, ráadásul számos vállalati és épületfelügyeleti rendszerrel integrálható.

Az InfraStruxureTM Operations 6.1 PRO Pack for Microsoft System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 ingyenesen letölthető a www.apc.com  honlapról.

Mekkora egy adatközpont szén-dioxid-lábnyoma?[1]

Az adatközpontok jóval több energiát fogyasztanak annál, mint amennyi az üzemeltetésükhöz valójában szükséges. Bizonyos esetekben túl sok hűtést alkalmaznak a nagy sűrűségű forró pontok megszüntetésére. Máshol a szünetmentes tápegységek méretét választják meg rosszul, ami így nem idomul az informatikai terheléshez.

Az adatközpontok energiaköltségeinek és szén-dioxid-kibocsátásának megállapítása nem egy költséges, időigényes, bonyolult folyamat. „Létezik egy végtelenül egyszerű megoldás. Ez mindössze néhány mérésből áll, melyeket bárki bármikor elvégezhet. Ezek olyan pontos eredményt adnak, amellyel kialakítható egy hatékony energiagazdálkodási program" – magyarázza Neil Rasmussen, az APC innovatív informatikai vezetője. Neil Rasmussen azt javasolja, hogy első lépésként határozzuk meg az adatközpont energiagazdálkodásának célját vagy céljait. A kitűzött célok között választ kereshetünk az alábbiakra:

  • – Egyszeri vagy rendszeres energiahatékonysági felmérést szeretnénk?
  • – Szeretnénk tudni, hogy ki mennyi energiát használ fel és milyen mértékben járul hozzá a szén-dioxid-kibocsátáshoz (pl. bérlők esetén)?
  • – Szeretnénk csökkenteni az adatközpont egészének energiafogyasztását, illetve szén-dioxid-lábnyomát?

Gyakran az a legjobb megoldás, ha a fenti célkitűzéseket kombináljuk.

A cél(ok) meghatározása után a következő lépésben fel kell vázolni az adatközpont működését. „A modell vagy a folyamat felvázolása nélkül a mérések keveset érnek. Meglepően jó vázlat készíthető az infrastruktúra elemeinek és az informatikai berendezések hozzávetőleges listája, a konfigurációkra vonatkozó legfontosabb információk (N+1, 2N stb.) és az IT- és infrastrukturális eszközök alapvető elektromos tulajdonságainak ismerete alapján" – teszi hozzá Neil Rasmussen.

Összefoglalva, egy egyszerű vázlat elkészítése és néhány mérés után az adatközpontok többségénél elkészíthető „egy elfogadható pontosságú energiagazdálkodási-program". Mindössze ennyi szükséges ahhoz, hogy némi idővel és minimális költségráfordítással az adatközpont energiahatékonysága javuljon. Továbbá az áramellátás függvényében és az energiafogyasztás ismeretében a szén-dioxid-kibocsátás is kontrollálható[2].


[1] Útmutató az informatikai eszközök által felhasznált energiamennyiség és kibocsátott szén-dioxid-mennyiség megállapításához

[2] További információ: APC by Schneider Electric -„Az adatközpontok energetikai költségeinek és szén-dioxid-kibocsátásának hozzárendelése az informatikai felhasználókhoz" c. tanulmánya

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük