Végre, itt van a csokoládé is. A gasztrokultúra terén évek óta számtalan minőségi rendezvény és fesztivál közül választhattunk, de az étlap mégsem volt teljes, hiszen hiányzott a desszert. Bemutató jelleggel ugyan szerepelt a csokoládé az utóbbi idők pálinkás seregszemléin, na de hát az nem az igazi. A csokoládé szempontjából. Világszerte rendeznek édesség és csokoládé fesztiválokat, ezért ha késve is, de elérkezett hozzánk. Reméljük, hogy idén szeptembertől évről évre megrendezésre kerül hazánkban az Édes Napok Fesztivál. Remélhetjük?

Végre, itt van a csokoládé is. A gasztrokultúra terén évek óta számtalan minőségi rendezvény és fesztivál közül választhattunk, de az étlap mégsem volt teljes, hiszen hiányzott a desszert. Bemutató jelleggel ugyan szerepelt a csokoládé az utóbbi idők pálinkás seregszemléin, na de hát az nem az igazi. A csokoládé szempontjából. Világszerte rendeznek édesség és csokoládé fesztiválokat, ezért ha késve is, de elérkezett hozzánk. Reméljük, hogy idén szeptembertől évről évre megrendezésre kerül hazánkban az Édes Napok Fesztivál. Remélhetjük?

A 2011. szeptember 16-18 között megrendezésre kerülő eseményen a magyar kézműves csokoládé manufaktúráktól a legismertebb nemzetközi édességmárkákon át a legjobb magyar cukrászatokig a szakma minden szegmense képviselteti magát.

Itt lesznek a csokoládék „barátai" is, mint a gyümölcsök, magvak, kávé, vanília, vagy akár a szörpök, mézek, de a finom borok és más italok. Gasztronómiai bemutatók, bonbonkészítés, csokoládé-bor kurzus, Csokoládé Múzeum, szakmai workshopok, este pedig swing, soul, funky koncertek és buli édesítik az eseményt. A fesztivál szakmai hitelességét emeli, hogy fővédnöke Pataki János, a Cukrászok, Csokoládé- és Fagylaltkészítők Világszövetségének elnöke lett. Az Édes Napok" csokoládé és édességfesztivál a szakma legrangosabb magyarországi seregszemléje kíván lenni. A fesztiválra meghívták az édesipar nagyjait, a kézműves csokoládé és édesség manufaktúrákat, a gyártókat, kereskedőket Magyarországról és külföldről egyaránt. Olyan rendezvényt szeretnének a szervezők, melyen a kiállítók az ismert és szeretett, kereskedelmi forgalomban megtalálható édességeken kívül bemutathatják különlegességeiket, ritkán látható és élvezhető finomságokat, valamint külön erre az alkalomra készített édességeket is. A fesztiválon való részvétellel a kiállítók lehetőséget kapnak a termékeik bemutatására, megismertetésére mind az édesség szakma, mind pedig a remélhetőleg több tízezres látogatók számára. Az ország egyik legrangosabb helyszínén megrendezésre kerülő édesség seregszemlét több magyar és nemzetközi szakember és kereskedő látogatja meg.

 Sarah Jane Evans,--  Master of Wine, a brit Academy of Chocolate egyik alapítójaSarah Jane Evans,– Master of Wine, a brit Academy of Chocolate egyik alapítója

Annak ellenére, hogy ez a kezdet, azaz első rendezvény, máris egy „nagy hal" egy gasztro-világsztár lesz az Édes Napok Csokoládé- és Édességfesztivál díszvendége. A szervezők meghívására Budapestre érkezik a BBC Good Food Magazin volt szerkesztője, Sarah Jane Evans is, aki amellett, hogy Master of Wine címmel rendelkezik, a brit Academy of Chocolate egyik alapítója is. Így a csokoládékészítés elhívatott szakaértőjeként előadást ad a csokoládékóstolás mikéntjéről, valamint a csokoládékészítés folyamatairól és különböző aspektusairól.  Bemutatásra kerül Csomagolatlan csokoládé (Unwrapped Chocolate) című könyve is, és bemutat néhány 2011-es Academy of Chocolat győztest csokoládéin keresztül. A bemutatásra kerülő termelők között szerepel: az Egyesült Királyság top chocolatier-je William Curley, és három csokoládé specialista a Grenada Chocolate Companytől. Kóstoljon csokoládét Sarah Jane Evans-el, tudjon meg többet a ‘bean to bar' csokoládékról, és fedezze fel a különbséget a kevert és az egyetlen származási helyről jövő csokoládékról, valamint próbáljon ki néhány új ízvilágot és csokoládékülönlegességet.

Sarah Jane Evans előadásokat is tart híres csokoládék az Academy of Chocolate-ről és csokoládé: kóstolj úgy mint egy szakértő címmel. Bemutat pár európai és hazai készítőt is, akik közül mindenki kiválaszthatja a hozzá legközelebb állót. Fedezze fel a minőségi csokoládék izgalmas világát Sarah Jane Evansel. Az előadásokra a jelentkezés limitált.

 

Mindenképpen érdekességszámba megy, hogy lesznek csak a fesztiválon árusított gyümölcs és csoki ganache rétegelt krémek. A programok között olyanokat találunk, mint játékos csokoládékóstoló a gyümölcsöskertben vagy csokoládékóstoló a fűszerszámok között, milyenek a férfias ízek, élénkítő ízek, és a legsikeresebb ízek. Figyelemfelkeltő előadás címe a hogyan lehet akár otthon a konyhában kézműves desszerteket  készíteni.

Oldalakat venne igénybe a meghívott kiállítok névsora, ezért javaslom a rendezvény weblapjának a megtekintését. Bizonyára hallott már a kedves olvasó az augusztus 20-a ünnepére készített ország tortákról, nos most itt a Várban az elmúlt évek Magyarország tortáit lehet folyamatosan kóstolni, így lehetőség lesz kölestortázni is. Az írásom elején már említést tettem koncertekről, buliról. A Group'n'Swing, Gitano, Garami Funky Staff és Jazzy DJ muzsikáját élvezhetjük a csokoládék mellett.

A fesztivál szeptember 16-án, pénteken 11 órakor nyit és éjfélig tart. Szombaton reggel 10-től éjfélig, vasárnap reggel 10-től este 10-ig marad nyitva.

Ünnepélyes megnyitó: 2011.09.16-án 12 órakor.

Jegyárak:

6 éves korig ingyenes a belépés.

6-12 év között 900 Ft/nap.

A felnőtt jegy ára 1900 Ft/nap.

A szervezők szinte kötelezőnek érzik és mindent megtesznek azért, hogy a fesztivál igazán édes emlékként maradjon meg minden látogatóban.

Miközben írom e sorokat, eszembe jut és magamban már dúdolom a régi dalt, amit a fiatalabb korosztály is felújítva ismerhet Marót Vikitől, hogy

„Csoko,csoko,csokoládé
Ó,sinjora vegyen magának,a fiának
Csoko,csoko,csokoládé
Mert ez az igazi jó."

És milyen igaz, hogy igazi jó,és van benne mogyoró, és most itt az alkalom, de ne csak magának és a fiának vegyen, hanem az egész családnak.

www.edesnapok.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük