A  Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD)  2011. szeptember 9-én tartotta  jubileumi, 10. országos találkozóját, a budapesti  Makadám Mérnök Klubban. A találkozó idén  a "Fulbright-program"  mottóval került megrendezésre.

A  Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD)  2011. szeptember 9-én tartotta  jubileumi, 10. országos találkozóját, a budapesti  Makadám Mérnök Klubban. A találkozó idén  a "Fulbright-program"  mottóval került megrendezésre.

A mafitud tagjai a Magyar Innovációs Szövetség által szervezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyeken díjazásban részesült és a hazai versenyhez kapcsolódó nemzetközi rendezvényeken részt vett fiatalok közül kerülnek ki.

 A jubileumi eseményen részt vettek és bemutatkozó előadást tartottak a számos nemzetközi versenyen, ill. szakmai utazáson részt vett tehetséges fiatalok, akik Magyarországot képviselve jelentős helyezést, elismerést értek el az EU Fiatal Tudósok Versenyén, a Stockholm International Youth Science Seminar-on, ill. a Nobel-díj átadási ünnepségen, a London International Youth Science Forum-on, az International Sustainable World Project Olympiad-on Houstonban, a China Adolescent Science & Technology Innovation Contest c. versenyen, ill.  a Nemzetközi Élővilág Kutató Héten a Svájci Alpokban.

 A klubtalálkozón Dr. Szabó Gábor,  a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) elnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta, a szövetség fontosnak tartja és támogatja a MAFITUD működését, ahol közös érdeklődést felmutató tehetséges fiatalok tudnak egymással találkozni. Kevés ilyen társaságunk van, még többre lenne szüksége a magyar tudománynak, hogy tevékenységükből maguk is és az ország is profitálhasson.

 Elöljáróban Burus Tünde vezetőségi tag számolt be a MAFITUD elmúlt évi tevékenységéről.  

2010. december 24-én, a Kutatók Éjszakája programsorozat keretében a Barabás Villában a MAFITUD képviseletében Hunyadi Áron és Kajtár Máté,  hazai és nemzetközi díjat nyert találmányát ismerhették meg az érdeklődők.  December 24-28. között Lisszabonban az EU Fiatal Tudósok Versenyének döntőjén Falusi Márton és Horváth Dávid által kifejlesztett „Informatikai modellezés és helyi hálózatok az ökológia tanításának szolgálatában" cimű szoftvere első díjat nyert. A két fiatalnak hazatérésük után Orbán Viktor miniszterelnök is gratuláló levelet küldött.

Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen díjazott ifjú tehetségek nemzetközi innovációs versenyeken elért eredményei alapján, a 2010-es év a legsikeresebbnek évnek tekinthető.  Dr.Schmitt Pál  köztársasági elnök 2010. október 24-én a Sándor Palotában személyesen fogadta a díjnyertes fiatalokat,

Balassi Mártont és Horváth Dávidot,  Sugár Krisztinát és Simon Dávid Szabolcsot, valamint Kajtár Mátét.

A találkozóra a fiatalokat elkísérte  dr.Pakucs János tiszteletbeli elnök,  dr. Antos László ügyvezető igazgató, és Ivánka Gábor  MAFITUD ügyvezető is. A köztársasági elnök az öt fiatalnak díszoklevelet és egy újonnan alapított, a Magyar Köztársaság Elnökének Érme kitüntetést adományozott. 

2010. december 5-10 között Balassi Márton résztvett  Stockholmban a Nobel Week-en,  július 3-án a 2011-es stockholmi International Youth Science szemináriumon való részvételre Bíró Enikőt, az ELTE Apácai Csere János Gyakorló Gimnázium diákját választották, aki idén első díjat nyert az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen.  

2011. január 13-án, a Parlament kupolacsarnokában rendezett ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök Sugár Krisztinát és Simon Dávid Szabolcsot  is köszöntötte, akik egyszeri pénzjutalomban is részesültek  nemzetközi eredményeik elismeréseként.

2011. február 25-én és 26-án harmadik alkalommal rendezték meg New Yorkban a Kairos Society csúcstalálkozóját, ahova a világ 100 leginnovatívabb egyetemi hallgatóját hívták meg. Hazánkat öt fiatal képviselte, köztük volt Walter Máté is.

2011. március 29-30. között, a franciaországi Reimsben, a  IX. Innovact Campus Awards  döntőjén 30 csapat jutott tovább, három magyarországi,  köztük a „Biztonságos közösségi tárolási protokoll" c. projekt vezetője.

A IV. Fenntarthatósági Olimpiát 2011. május 4-9. között rendezték meg a Texas államban lévő Hustonban.  

A 70 országból kiválasztott, több mint 600 diák között volt hazánkból Böröczky Zoltán.  „Izom-huzal motor" c. munkájával a mérnöki kategóriában bronzérmet szerzett,  500 dollár pénzjutalommal.  

Sólyom László három, kiemelkedően tehetséges egyetemista korú diák számára 2011., vagy 2012 szeptemberétől egyévi külföldi tanulmányútra, kb. 2 ezer eurónak megfelelő ösztöndíjat ajánlott fel.  A Magyar Innovációs Szövetség jelöltje az ösztöndíjasok között lesz.

Június 15-én került sor a Geniusz Estek első rendezvényére, „Kreativitás és innováció, a tehetségek útja a hazai felsőoktatásban" címmel.

2011. tavaszán az Interchallenge Europe 2011 Innovációs Technológiai Üzleti Terv Verseny első fordulójának eredményeként, Kelet-Európából három magyar csapat is továbbjutott a regionális döntőbe, melyet 2011. szeptember 26-28 között a lengyelországi Sopotban tartanak.

A svájci fiatal kutatókat támogató szervezet a Svájci Nemzeti Parkban 2011 június 25-július 2. között rendezte meg a 22. Nemzetközi Élővilág-kutató Hetet, melyen Zoltán László, a 20. ifjúsági verseny kiemelt dicséretben részesült pályázója vett részt.

2011. július 29 -augusztus 10.  között 53. alkalommal rendezték meg a London International Youth Science Forum-ot, melyen Magyarországot Juhász Dorottya képviselte. A fórumon részt vett Balassi Márton és Horváth Dávid is, akik az európai döntőn különdíjként nyerték el a részvételi lehetőséget.

2011. augusztus 2-7 között, a 26. kínai ifjúsági tudományos technológiai és innovációs versenyen MAFITUD tagok is részt vettek a Belső-Mongol tartomány fővárosában.   A magyar küldöttséget Ivánka Gábor vezette. A zsűri a magyar projektet kiemelt dicséretben részesítette.

2011. augusztus 11-13  között, a 20. ifjúsági versenyen 2. helyezett „Prometheus projekt" c. pályamunka készítői,Orosz Ádám és Nyírő László, a Google meghívásának eleget téve, látogatást tettek a cég zürichi központjában, ahol bemutathatták az internetről irányítható járművüket.  

2011. szeptember 5-8 között, Svájcban, a Thun tó környékén második alkalommal került sor a Swiss Talent Forum megrendezésére, amelyet a  „Svájci Fiatalok a Tudományban Alapítvány" szervez.  Az "Egészség Jövője" címmel megrendezett svájci tehetség-fórumon Svájc és Európa 17-22 éves korosztályának tehetséges fiataljai oszthatták meg gondolataikat egymással és szakemberekkel, tanulhattak magas rangú tudományos, üzleti és politikai szakemberektől.  A Magyar Innovációs Szövetség három tehetséges fiatalt, Biró Enikőt, Erdélyi Somát és Lipécz Ádámot  delegálta a fórumra.

2011-ben hatodik alkalommal hirdették meg a Global Security Challange versenyt, melynek Tel-Avivban tartott középdöntőjébe egy magyar csapat is bejutott, MAFID taggal.

2011. szeptember 23- október 13-ig   „A holográfia hajnala és horizontja" címmel, a szellemi tulajdon nemzeti hivatala konferencia termében kiállítás nyílik Gábor Dénes Nobel díjának 40. évfordulója alkalmából. A kiállításon a látogatók vezetését MAFID tagok látják el.

 

MAFID tagok bemutatkozásával folytatódott a rendezvény:

-Balassi Márton István, az ELTE másodéves programtervező informatikus hallgatója az ökológiai hálózatok szimulációja projektről számolt be, melyet kollégájával, Horváth Dáviddal közösen kiviteleztek. Az elkészült mű alkalmas tudományos kutatásra is, de elsősorban oktatási célokra ajánlott. A hallgatóság ízelítőt kapott a Nobel díjátadó hét hangulatáról és a magyar tudomány elismertségéről.

Horváth Dávid a BME informatika szakos hallgatója a nyelvtudás jelentőségére hívta fel a tudományos pályára készülők figyelmét.  A naprakész tudást és a szociális hálóra kapcsolódás lehetőségét csak a világnyelvek ismerete biztosítja, ezt bizonyították a grázi egyetemen való tanulmányok és az  Eusys rendezvénye is, melyen Balassi Mártonnal együtt vett részt, sikerrel.

 

A szakmai programot dr. Antos László, MISZ ügyvezető igazgató vezette fel, különös tekintettel a Fullbright ösztöndíjakra.

Volt Fullbright ösztöndíjasoknak találkozókat szerveznek egy-egy középiskolai csoporttal, osztállyal, ahol az illetők saját szakterületükről beszélnek. A programot az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége támogatja.

Az eddig elhangzott előadások elérhetők a   http://www.meetthescientist.hu/  weboldalon.

A következő előadás 2011. október 4-én lesz az Apáczai Csere Gimnáziumban, ahol Petz András fog beszélni.

A MAFID tagok számára különös jelentőséggel bír a Fullbright program előírása, mely szerint, aki az USA-ban a program keretében tanult, annak vissza kell térnie küldő országába a program végeztével. Ezt a feltételt a program amerikai kidolgozói támasztják a résztvevőkkel szemben. Az üzenet egyértelmű a fiatalok számára; akár idehaza, akár külföldön szerezték a tudást, igyekezzenek hazájukban alkalmazni, ha erre még sincs mód, akkor szoros szakmai kapcsolatban legyenek az itthoniakkal.

 Dr. Brückner Huba, a Magyar Fulbright Bizottság ügyvezető igazgatója volt a következő előadó, aki csaknem 20 éve dolgozik a bizottságnál, a Magyarországról kiküldött ösztöndíjasokat személyesen ismeri, minden válogatáson szemmel tartja a jelölteket. Személyesen ismerte  a program kezdeményezőjét, Fulbright szenátort.  

Az igazgató a Fulbright-program magyarországi,  népek és kultúrák közötti hídképző szerepét hangsúlyozta, kiemelve a program hazai támogatásában jelentős szerepet vállaló Kroó Norbert professzort.

A Fulbright-program ma a világban a legnagyobb, legkiterjedtebb oktatói-kutatói csereprogram, amely az Egyesült Államok és 150 másik ország között működik. Kétirányú ösztöndíjas utazási lehetőséget jelent, 60 év alatt több mint

300 ezer ösztöndíjasa volt ennek a programnak, egyharmaduk amerikai állampolgár.  43 Nobel díjas kezdte eredetileg tudományos munkáját Fulbright ösztöndíjjal. A nyelvtudásnak itt is nagy jelentősége van, csak az kaphat Fulbright ösztöndíjat, aki az angol nyelvet olyan szinten tudja, hogy a maga tudományos tevékenységét nyelvi szempontból megfelelő szinten tudja végezni. Egy ilyen ösztöndíjas lehetőség rendkívül jó alkalom a nyelvtudás további finomítására, de a Fulbright ösztöndíj  önmagában nem a nyelvtanulásról szól.  

A névadó, aki 1995-ben hunyt el, a programot élete főművének tekintette. A szenátornak erős magyarországi kötődései voltak, jó barátságot ápolt a magyar származású útikönyv-kiadóval, Fodorral.

A program 1946-os indulásakor a szenátor különösen nagy hangsúlyt helyezett a tudományos-szakmai ismerteken túl, a népek közeledésére,  egymás kultúrájának megismerésére. A program ezen célkitűzése ma is érvényes, arra törekednek, hogy az az évi 30-35 egyetemi oktató, kutató, diák, aki idejön Amerikából hozzánk, úgy menjenek haza Magyarországról, hogy a magyaroknak barátai, ismerői, támogatói legyenek. Ez nagyon sokszor valóra is válik, nagyon sok volt ösztöndíjas most pl. a State Departmentben dolgozik és bízhatunk benne, hogy az itt szerzett élmények, tapasztalatok közvetlenül, vagy közvetve a térség javára is „fordítódnak".

A második világháború után, az akkori politikai viszonyok közepette, a program kezdetekor Magyarország nem tudott részt vállalni benne. Nagy változást a korona visszaadása 1978-ban, ennek a gesztusnak volt a következménye a két ország között, a háború utáni első kulturális keretszerződés megkötése.

Ennek értelmében Magyarország már be tudott kapcsolódni a Fulbright programba, az első években egy-egy ösztöndíjas ment és jött. A következő nagy változás 1990-ben történt, amikor a ma is érvényes kulturális keretszerződést írták alá, ennek értelmében 1992-ben Magyarországon egy Fulbright iroda létesülhetett.  

Jelenleg az érvényes törekvés;  minél több magyar és amerikai pályázó kapjon lehetőséget, hogy a másik országában hosszabb-rövidebb időt eltöltve, végezhesse a maga tanulmányait, tudományos munkáját, oktató tevékenységét, s közben a másik országot jobban megismerhesse. Jelenleg évente 30-35 magyar ösztöndíjas mehet Amerikába és hasonló számban jönnek hozzánk. Az iroda fontosnak tartja, hogy lehetőség nyíljon az ösztöndíjasok számának növelésére, ezért fontosnak tartják a támogatók keresését. Idén rekordszámú, 37 magyar mehet Amerikába, közülük heten ennek a „foundation" tevékenységnek a segítségével tudnak kijutni. A támogatók magyar és amerikai körökből kerülnek ki. Pl. Charles Simonyi, OTP Bank, stb.  Hangsúlyozandó; a program államközi szerződésre épül, tehát magánkezdeményezést jelent. Aki elnyeri a pályázatot, az olyan körnek lesz a tagja, amelyre Nobel díjasok is büszkék.

A program magyar-amerikai ágán van egy tíztagú felügyelő bizottság, ez a testület felügyeli és irányítja a program működését, egyik legaktívabb és leghatékonyabb tagja volt hosszú időn keresztül Kroó Norbert. 

A program minden érdemi döntése, beleértve az ösztöndíjak odaítélését is, ennek a boardnak a döntése, tehát nem egy személy dönt, hanem egy testület a lehetőségekről.

Magyarország ebben a térségben élenjáró szerepet töltött be és szeretne a mai napig betölteni a Fulbright program térségi történetében. Térségünkben először Budapesten volt az európai Fulbright igazgatóknak tanácskozása 1998-ban.  A programnak minden országban az adott ország igényeinek és körülményeinek megfelelően kell működnie.

Törekszenek arra, hogy mind a diákok, mind a kutatók szempontjából a program az aktuális magyar lehetőségekhez, igényekhez igazodva tevékenykedjen.

A Fulbright irodának négy fő tevékenységi ága van; magának a programnak a működtetése során nagyon fontos, hogy a magyar oktatást, kutatást, a magyar tudomány eredményeit Amerikában ismerjék, legyen vonzó az amerikaiak számára Magyarországra jönni.  Örömmel tapasztalható, hogy nemcsak a magyar oldalon van 5-7- szeres túljelentkezés minden évben, de Amerikából is sokkal többen szeretnének ide jönni, mint amennyit a keretek megengednek.

Az irodának van egy tanulmányi tanácsadó központja is, melynek célja; megfelelő információ nyújtása az ameikai tanulmányok iránt érdeklődők számára, nem csak a Fulbright programon belül. Intézmények választéka, a választás közülük, az előírt megfelelőségi követelmények.

Egy teszt-központot is működtet az iroda, ahol az amerikai egyetemek által a külföldi diákoktól megkövetelt tesztek letehetők.

Nagyon fontosnak tartják az irodánál, hogy a Fulbright  ösztöndíjas idő csak egy részlete annak az életre szóló történetnek, amely a programhoz kötődhet. Szeretnék, hogy az, aki Fulbrightos volt az aki végig, ameddig csak teheti, ennek a közösségnek aktív tagja legyen. Ezt segíti a volt ösztöndíjasokat tömörítő szervezet, amely nagyon fontos része az egész program működtetésének.

Mindenkit segítenek és ellátnak tanáccsal, aki a programmal élni kíván. A program minden tudomány és minden művészeti ág területét felöleli, gyakorlatilag bárki, aki egyetemet végzett, az pályázhat a Fulbright ösztöndíjra.

A pályázatokat angolul kell elkészíteni, kiértékelésük több lépésben történik;  szakmai bírálattal, és személyes beszélgetéssel.

Lehetséges ösztöndíj kategóriák;

-diákösztöndíj,  egy éves amerikai tanulmányt jelent, ahol a pályázó maga döntheti el, melyik egyetemre akar menni az adott témakörben, előnyös, ha a pályázó tanulmányaival már doktori szinten (doktorandusz) tart, de ez nem kizárólagos követelmény,

-ösztöndíj egyetemi oktatók, kutatók számára,

-tanársegédek számára szóló lehetőség,

-egyéb speciális ösztöndíjak, szakterületre vonatkozóan (évente 10-15).

 

 

Fulbright-ösztöndíj beszámolókat hallhattak a megjelentek:

Dr. Csanád Máté  egyetemi adjunktustól, ELTE TTK,

Dr. Botos Barbara  klímapolitikai osztályvezetőtől, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

 

 

http://www.nobelprize.org/press/nobelfoundation/press_releases_archive/2010/nobelweek_tv_radio_10.html

http://kairossociety.com/

http://www.europe-innova.eu/web/guest/home

http://www.interchallenge.asia/interchallenge.html

http://www.swisstalent.org/

www.fulbright.hu

www.fulbright.hu/advising

www.iie.org

www.cies.org

http://hungary.usembassy.gov/pas.html

www.nefmi.gov.hu

www.facebook.com/educationusa.hungary

www.educationusa.hu

www.educationusa.state.gov

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük