Az idei Titanic Nemzetközi Filmfesztivál kiemelt országa Spanyolország, a Spanyolcsizma szekciók pedig csodás déli tájakra repíti a nézőket. A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Filmdokk szekciójának két filmje is látható lesz csütörtökön.

 

Az idei Titanic Nemzetközi Filmfesztivál kiemelt országa Spanyolország, a Spanyolcsizma szekciók pedig csodás déli tájakra repíti a nézőket. A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Filmdokk szekciójának két filmje is látható lesz csütörtökön.

 

A Spanyolcsizma szekció Kedves idegen című filmjének főszereplője egy titokzatos utazó, aki Mallorca egyik csendes falujába érkezik, és észrevétlenül megszáll egy elhagyatott boltban. A helyiek izgatottan várják, hogy újra megnyissa az üzletet – ami talán felpezsdítené a falu életét -, csak az nem tűnik fel senkinek, hogy esze ágában sincs ilyesmit tenni, és egy szót sem tud spanyolul. A Kedves idegen rejtéllyel ötvözi a humort és a drámát, és egy zárt, személyes világot jelenít meg, amely a mai napig létezik a kis hegyi falvakban. A film csütörtökön 18.45-től kezdődő vetítése után a rendezővel, Toni Bestarddal beszélgethetnek a nézők az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

 

A Titanic csütörtöki filmjei között szerepel a belga Hasta la vista is. Lars, Philip és Jozef három flamand jóbarát, akik a többi fiatalhoz hasonlóan egyetlen dolgot szeretnének: minél előbb elveszíteni a szüzességüket. Csakhogy testi fogyatékaik korlátozzák őket a csajozásban. Jozef szeme annyira gyenge, hogy csak nagyítóval lát rendesen, Philip csak fejét és egyik kezét tudja mozgatni, Larsnak pedig gyógyíthatatlan daganata van, ami Philiphez hasonlóan tolószékbe kényszeríti. Hirtelen ötlettől vezérelve úgy döntenek, Spanyolországba utaznak, hogy felkeressenek egy különleges bordélyházat. Egy kis mikrobuszban vágnak neki az életre szóló kalandnak. Az Hasta la vista a Montreali Filmfesztiválon elnyerte a zsűri nagydíját, az ökumenikus zsűri díját, valamint a közönségdíjat.

A film 21.00-kor kezdődik az Uránia Nemzeti Filmszínházban, utána pedig közönségtalálkozót tartunk Geoffrey Enthoven rendezővel és Mariano Vanhoof producerrel.

 

Dokumentumfilmekre invitálunk.

A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Filmdokk szekciójának két filmje is látható lesz holnap. Mads Brügger, korunk talán legelvetemültebb dokumentumfilmesének munkája a Nagykövet úr című dán dokumentumfilm. Mi történik, ha egy nagyon is fehérbőrű európai férfi vásárolt diplomáciai titulussal egy csapásra afrikai diplomatává válik – ráadásul Közép-Afrika egyik legbékétlenebb országában? A filmet 20:30-tól vetítik az Örökmozgóban.

Kokain a gyomorban, élő homárok, pisztollyal ijesztgetett madarak, ottfelejtett bőröndök.

A kastély egy nemzetközi repülőtér működésének kulisszái mögé kalauzol, és ebből a kevesek által ismert világból varázsol színpadot egy lenyűgöző tragikomédiához.

A Hot Docs fesztivál zsűrijének különdíját elnyert olasz rendezőpáros egy évig a milánói Malpensa reptéren forgatott, ahol a szigorú biztonsági előírások erősen veszélyeztetik az egyéni szabadságjogokat. Szintén az Örökmozgóban, 18:30-tól.

 

Az idei Titanic dokumentumfilmes programjában szerepel az Elveszett föld is, egy zenei mű finomságával felérő, költői film, melynek történetei a Nyugat-Szaharát a mai napig kettéosztó 2400 kilométeres fal két oldaláról szólnak. A sokszoros díjnyertes A legapróbb hely szívbemarkoló dokumentumfilm egy salvadori kis falu, Cinquera múltjáról és jövőjéről.

A Sárkányölő pedig sok-sok indie rockzenével, klipszerűen mesél a gazdasági válságot követő munkanélküliségről és egy generáció helyzetéről – az amerikai nyugati part újrahasznosított úszómedencéinek tükrében.

A DNS, a CSI és a törvényszéki orvostudomány kora előtt a gyilkossági nyomozók különféle tetthelyeket mintázó, babaszobára emlékeztető modelleken fejlesztették képességeiket.

A Babák és gyilkosságok a máig használatos modellek és a modern igazságügyi orvostanra gyakorolt hatásuk mellett alkotójuk, Frances Glessner Lee életét is bemutatja.

 

Csütörtökön délután szeretettel várnak mindenkit az Uránia kávézóban 15 órakor kezdődő kerekasztal-beszélgetésre.
Téma: Hogyan lett Varsónak A kategóriás filmfesztiválja?
Vendég: Stefan Laudyn fesztiváligazgató

 

http://www.titanicfilmfest.hu/2012/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük