báró Kisteleki Lévay Henrikbáró Kisteleki Lévay Henrik

Győrújbarát központjában újonnan kialakitott köztéren ünnepélyesen felavatták.  a köztiszteletben álló, érett korú Lévai Henriket  szobrát.

báró Kisteleki Lévay Henrikbáró Kisteleki Lévay Henrik

Győrújbarát központjában újonnan kialakitott köztéren ünnepélyesen felavatták.  a köztiszteletben álló, érett korú Lévai Henriket  szobrát.

Az esemény keretében Járai Zsigmond a CIG Pannónia EMABIT Zrt. Felügyelő Bizottságának elnöke és Juhászné Árpási Irma  Győrújbarát polgármestere ünnepélyesen átadta báró Kisteleki Lévay Henrik mellszobrát Mindketten méltatták  a báró munkásságát. Majd szép ünnepség zajlott melyen szavalatok és citera éneklés következet melynek végén dr. Várszegi Asztrik Pannonhalmi Főapát felszentelte az emlékművet.

Ezután az ünnepségen jelenlévők az önkormányzat épületébe mentek, ahol Juhász Veronika a „Báró Kisteleki Lévay Henrik az Első Magyar Általános Biztosító Társaság megalapítója" című kiadvány szerzője tartott díszelőadást a báró életéről és munkásságáról.

Lévay Henrik a Bács megyei Jankováczon született 1826. április 16-án.  Lévay a biztosító társaság ügyének többek között olyan kiváló hazafiakat nyert meg, mint Gróf Apponyi György, Deák Ferenc, Báró Eötvös József, vagy Gróf Dessewffy Emil.1857-ben alapította meg Első Magyar Általános Biztosító Társaságot, később további biztosítótársaságok alapításában vett részt a Monarchia több országában. Így 1861-ben mmegalapitotta az Első Magyar Viszontbiztositót és a Pannóniai Viszontbíztosító Intézetet, 1882-ben a Bécsi élet és Járadékbiztosító Intézetet 

Szakmai érdemei és jótékonyság területén végzett munkássága még életében az egyik legelismertebb magyarrá tette. 1886-ban a főrendiház tagja lett. 1897-ben pedig bárói rangot kapott. CIG Pannónia EMABIT Zrt. szellemi örökségének tekinti báró Kisteleki Lévay Henrik munkásságát és ilyen módon kíván tisztelegni emléke előtt.

Szarvas István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük