A versenyA verseny

A Microsoft Magyarország és a Cisco Magyarország – együttműködésben a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézettel – január 25-27. között rendezte meg az EuroSkills-Verseny2007-et, az informatikus szakma diákverseny döntőjét.  A 2007 nyarán kiírt versenyre több mint 300 csapat 1200 diákja nevezett be, amelyek közül 25 jutott a középdöntőbe, majd 6 a most megrendezett döntőbe.

 

 A versenyA verseny

A Microsoft Magyarország és a Cisco Magyarország – együttműködésben a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézettel – január 25-27. között rendezte meg az EuroSkills-Verseny2007-et, az informatikus szakma diákverseny döntőjét.  A 2007 nyarán kiírt versenyre több mint 300 csapat 1200 diákja nevezett be, amelyek közül 25 jutott a középdöntőbe, majd 6 a most megrendezett döntőbe.

 

A rendkívül szoros küzdelemben végül a Team Spirit csapat nyerte el az első helyet, s egyben a lehetőséget, hogy informatika kategóriában képviselje Magyarországot az európai döntőn, amelyre 2008. szeptember 18-22. között kerül sor a hollandiai Rotterdamban.

A verseny 2.A verseny 2.Az Euroskills-Verseny2007 informatikai szakverseny háromnapos döntőjét a Hegyhát Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthonban tartották. A helyszín választása nem volt véletlen, a támogató cégek arra törekedtek, hogy társadalmi szerepvállalásukhoz méltó módon ne pusztán egy szokványos diákversenyt hirdessenek, hanem lehetőséget adjanak a versenyzők számára, hogy valódi értéket teremtsenek.

Ezek szellemében a döntő feladatainak keretében a csapatok egyik fele kiépítette a gyermekotthon szobáinak vezetékes és vezeték nélküli internetkapcsolatát, megújította az intézmény weboldalát, felállította a központi levelezőszervert és a dokumentumtárat. A versenyzők másik fele elkészített egy a gyermekotthon életét és a versenyt bemutató kiadványt. Mindemellett a Humansoft támogatásának köszönhetően valamennyi szoba egy-egy Dell notebookkal gazdagodott.

Drajkó László Microsoft MagyarországDrajkó László Microsoft Magyarország„A Hegyhát utcai Általános Iskola és Gyermekotthon fontos szerepet tölt be a fővárosi oktatási rendszerben. A Fővárosi Önkormányzat által fenntartott intézmény gyermekotthoni részlege hatvan fő, államilag nevelt, enyhe értelmi fogyatékos gyermek és ép értelmű testvére befogadására alkalmas, míg gyermekotthoni részlege 15 férőhelyes. A gyermekek többsége az intézményen belüli általános, illetve szakiskolájába jár, de vannak olyan neveltek is, akik integrált oktatás keretében, külső szakiskolákban sajátítják el a szakmai ismereteket. Természetesen a Hegyhát utcai intézmény nyitott a helyi közösség felé is, ahonnan igény szerint fogadja a szakértői véleménnyel rendelkező, környékből bejáró tanulókat is.

A nyertesA nyertesA Fővárosi Önkormányzat számára külön öröm, hogy – a versenynek és az adományozóknak köszönhetően -ezeknek a gyermekeknek az oktatását és nevelését is korszerű informatikai környezet szolgálja a jövőben.  A Microsoft és a Cisco kezdeményezését és az iparági összefogást rendkívül hasznosnak és példaértékűnek tartom. Úgy gondolom, a gazdaság és az oktatásügy együttműködésére nagy szükség van. Szeretnénk, ha a korszerű szakképzés – biztos pályakezdés jegyében minél több hasonló kezdeményezés és együttműködés alakulna ki, hiszen a gyermekek jövőjébe befektetni fontos és sokszorosan megtérülő tevékenység." – mondta Horváth Csaba, a főváros oktatásügyéért felelős főpolgármester-helyettes.

„Gratulálunk a nyertes csapatnak, akik az itt nyújtott teljesítményük alapján kétség kívül méltón képviselik majd Magyarországot a rotterdami döntőn. Mivel az IT és az oktatás a gazdasági lehetőségek megteremtésének rendkívül fontos tényezője, a Microsoft mélyen elkötelezett a technológiához való hozzáférés elősegítésében, valamint az innovatív oktatási és tanulási metódusok elterjesztésében. A Verseny 2007 jól példázza ezeket a törekvéseinket, amelyek révén igyekszünk felvértezni a diákokat azokkal a praktikus képességekkel, és amelyekre a mai tudásgazdaságban szükségük lehet. Külön öröm számunkra, hogy a verseny révén halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek számára biztosithattunk a digitális tanulásba való bekapcsolódáshoz lehetőséget" – mondta el Drajkó László, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója.

 „Az EuroSkills verseny előkészítésekor nagymértékben támaszkodtunk a WorldSkills verseny hazai és nemzetközi tapasztalataira. Az idei megmérettetés legnagyobb értéke, hogy a versenyfeladatokat összeállító szakembereknek sikerült olyan versenykörnyezetet kialakítaniuk, amelyben a fiatalok életszerű helyzetekben, izgalmas próbatételeken keresztül kaphattak ízelítőt arról, hogy mi vár majd rájuk a munka világában, amikor egy-egy intézmény vagy kis- és középvállalkozás teljes hálózati infrastruktúráját kell majd megtervezniük. A Cisco Hálózati Akadémia nagy hangsúlyt fektet a jól hasznosítható gyakorlati tudás megszerzésére, és egy ilyen rendezvény jó alkalmat teremt arra is, hogy a fiatalokban rejlő szakmai ambíciók megmutatkozzanak, és tanulmányaikhoz további ösztönzést kapjanak. A legnagyobb öröm számomra az, hogy a fiatal tehetségek gondozása mellett a döntő forduló lehetőséget adott arra is, hogy az idei verseny során létrehozott értékek egy budapesti gyermekotthont gazdagítsanak" – nyilatkozta Béni Gabriella, a Cisco Hálózati Akadémia programmenedzsere.

A döntő helyezési sorrendje:

1.      Team Spirit – Farkas Máté, Szőke Péter, Madarasi Zoltán, Berke Zoltán (Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola, Debrecen)

2.      VIKtory – Kóródi Norbert, Bessenyei Csilla, Radócz Dániel Imre, Czegle Tamás (Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola, Debrecen)

3.      Future Office Network – Kóré András László, Liebhardt Péter,Müller Dávid, Lám István (Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem)

4.      Exception Team – Oláh Zsolt, Mile Tamás, Zabán Tamás, Nemes Sándor (Debreceni Egyetem)

5.      Jedlik Team – Mészáros József, Nagy László, Szabó Károly, Inotay Krisztián (Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola, Győr)

6.      HTTP Team – Kovács Zoltán, Terdik Sándor, Csősz Ignác, Mezei Zsolt (Debreceni Egyetem)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük