A Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület (MPL) immár negyedik éve december 6-át tartja az év egyik legfontosabb napjának.

 

A Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület (MPL) immár negyedik éve december 6-át tartja az év egyik legfontosabb napjának.

 

 Nem véletlenül. Még 2006 őszén gondoltak arra a lovagrend jeles tagjai, legyen a pálinkának is saját ünnepnapja, hiszen a rend legfontosabb feladatának tekinti a pálinka népszerűsítését, megismertetését hazánk határain belül és azon kívül is. Kézenfekvő megoldásnak tűnt december 6-a, ugyanis Szent Miklós a pálinkafőzők védőszentje is. A gondolatot tett követte, és már 2006. decemberében – igaz akkor még csak saját berkeiken belül – megünnepelték a Magyar Pálinka Napját.

Nem is akármilyen külsőségek között. Szent Miklóst ábrázoló ikont készíttettek, amit a győri görögkatolikus templomban szenteltek fel.

A következő évben már hivatalosan is a pálinkát ünnepelték december 6-án, ezúttal is ikonszenteléssel, a hegyeshalmi határátkelőnél az országba belépők egy-egy kis üveg pálinkát kaptak ajándékba, Budapesten pedig a pálinka ügyéért legtöbbet tett szakmabelieknek átadták a Magyar Pálinkáért Érdemérmet. Ugyanakkor a Pálinka Hét keretén belül a Kossuth téren, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) árkádja alatt megrendezték az első Pálinka Árkádiát, ahol a legjelesebb pálinkafőzdék várták legkiválóbb pálinkáikkal az érdeklődőket. Az elmúlt év decemberének első hétvégéjén újra az FVM árkádjai alatt gyűlt össze a pálinkaszakma, a második Pálinka Árkádia is nagy sikert aratott.

A lovagrend ebben az évben is megünnepli a Magyar Pálinka Napját. December 3-án 11.30-kor a Pálinka Lovagrend felvonulásával az FVM árkádja alatt újra nyit a Pálinka Árkádia. A decemberi pálinkaünnep fővédnöke, dr. Gráf József miniszter. Ezúttal az eredetvédett pálinkák: a Békési szilvapálinka, a Göcseji körtepálinka, a Gönci barackpálinka, a Kecskeméti barackpálinka, a Pannonhalmi törkölypálinka, a Szabolcsi almapálinka, a Szatmári szilvapálinka és az Újfehértói meggypálinka ünnepe lesz december első hétvégéje. Ugyanis a harmadik Pálinka Árkádia három napig, december 3-4-5-én tart nyitva. Még az első napon a lovagrend tagjai a pártoló hölgytagok kíséretében Pannonhalmi törkölypálinkát osztanak a Nagy Imre téren, a Metró kijáratánál és a Néprajzi Múzeum előtt.
Az elkövetkező két év közösségi pálinkamarketingje az eredetvédett pálinkákról szól, ennek a kampánynak nyitó rendezvénye az idei Pálinka Árkádia. Egyben az új pálinkapiaci szereplők és termékeinknek a bemutatása.

 Öt évvel ezelőtt még csak 30 kereskedelmi pálinkafőzde működött hazánkban, mára ez a szám meghaladta a hetvenet. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében 2009-ben eddig nem látott technológia fejlesztésbe foghattak a főzdék. Ezek jó része már idén megvalósult. Az 50 százalék önrészt tartalmazó pályázati úton elnyert összegek – 3 milliárd forintról van szó – lehetőséget adtak arra is, hogy új főzdék létesüljenek, illetve a kisebb manufaktúrák is korszerű berendezéseket állíthassanak üzembe. A lovagrend célja, hogy a Pálinka Árkádián a pálinka újjászületését segítő, maguknak már rangot kivívott pálinkaműhelyek mellett ezeket a főzdéket és termékeiket is megismertessék a pálinkát kedvelő közönséggel. Köztük azt a főzdét, amelynek tulajdonosa Rékasi Károly.

A közkedvelt színész úgy véli, kiemelkedő eseménye a pálinkatársadalomnak a Pálinka Árkádia, ezzel a rendezvénnyel, a helyszín szellemének köszönhetően mindenki újra a pálinkára fókuszálhat. Megtiszteltetés a nyáron indult főzdének a részvétel lehetősége, a lovagrend részéről a meghívást nemes gesztusnak tartja és természetesen örömmel mennek, ott a helyük a Pálinka Árkádián.

A Magyar Pálinka Napja rendezvénysorozat másik fontos helyszíne Győr. December 6-án 11 órakor a központi ünnepségen, a győri Szent Miklós görögkatolikus templomban hálaadó ünnepi istentiszteletet követően megszentelik a Pálinka Napi Pálinkát, valamint az új lovagrendi tagok ikonjait. Itt adják át Gráf József agrárminiszternek a Magyar Pálinkáért Érdemérmet, illetve Barabás Attilának, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatójának a Pannonhalmi törkölypálinka eredetvédelmi oklevelét.

A harmadik Pálinka Árkádiára a belépés ingyenes.
Helyszín: Budapest, Kossuth tér, az FVM épületének árkádja
Időpont: 2009. december 3-4-5.
Nyitva tartás:
Csütörtök 11.00-19.00 óráig
Péntek: 11.00-19.00 óráig
Szombat: 11.00-14.30 óráig

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük