2022.05.26.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

December 8. a Szeplőtelen fogantatás ünnepe

2 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56343"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/maria%20szuletese%20kicsi.thumbnail.jpg" border="0" alt="Mária születése - orosz fémikon" title="Mária születése - orosz fémikon" width="91" height="100" /></a><span style="width: 89px" class="caption"><strong>Mária születése - orosz fémikon</strong></span></span>A legnagyobb évi ünnepeknek ünnepkörük van, azzal a céllal, hogy ráhangolódhassunk az ünnepre.

Mária születése - orosz fémikonMária születése – orosz fémikonA legnagyobb évi ünnepeknek ünnepkörük van, azzal a céllal, hogy ráhangolódhassunk az ünnepre.

Mária születése - orosz fémikonMária születése – orosz fémikonA legnagyobb évi ünnepeknek ünnepkörük van, azzal a céllal, hogy ráhangolódhassunk az ünnepre.

A karácsony esetében az adventi készületi időben egyre inkább kilépünk a hétköznapok világából, és belépünk az ünnepi létbe, a születő Megváltónak, mintegy kortársává válva. Az Advent egyik kiemelkedő ünnepe december 8-a, a Szeplőtelen fogantatás ünnepe. Az Advent, a Születést megelőző hetekbe, előkészületi jelleggel belesűríti  a foganás szakrális jelenségét is – noha nem Jézusét, hiszen az március 25-re esik, hanem az Istenszülő Szűz Máriáét. Amikor Szent Anna megfoganja Máriát, minden makula nélkül. Máriát, akire kivételesen nem eredt át Ádám vétke. Mária születése azután majd 9 hónap múlva, Kisasszony napján ünnepeltetik. A Szeplőtelen fogantatás ünnepe az év utolsó búcsújárási alkalma, kegyhelyekre irányuló zarándoklatok napja. Ezek a zarándoklatok is kimozdítják a búcsújárókat a hétköznapi önmagukból, s belehelyezik a szakrális leszármazás gondolatiságába, Krisztus nagyanyja és szülőanyja ünneplésének légkörébe. Az isteni kegyelem és malaszt ajándékozásának ünnepe is ez, melyben a hívő keresztény ember is részesülhet… Szent Anna asszony ugyanis meddő nő létére kapta meg a kivételes foganás és szülés ajándékát
Az adventi ünnepek olyanok, mint a csillagok az éjszakai égen. Eligazodást nyújtanak, és reményt: az áldást hozó Fény létezik, és hamarosan megszületik.

 

December 8-án, 16. 30-kor Szeplőtelen fogantatás és az Advent c. előadás a „Minden bajban védelmező" – orosz fémikonok a 18-20. században kiállításban. Előadó: Dr. Limbacher Gábor megyei múzeumigazgató.

Az előadás ingyenes, belépődíj a kiállításba 300 / 500Ft.

 

A kiállítás megtekinthető: Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum, (Veszprém, Erzsébet sétány 1.,) www.vmmuzeum.hu ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.