2022.01.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Dell – 2008-as termékek magyarországi bemutatkozása

11 min read
<span class="inline left"><a href="/node/11560"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Delllogo.thumbnail.jpg" border="0" alt="www.dell.hu" title="www.dell.hu" width="98" height="100" /></a><span style="width: 96px" class="caption"><strong><a href="http://www.dell.hu/">www.dell.hu</a> </strong></span></span>  <p>2008. április 4-én  mutatta be Magyarországon a Dell cég új blade-szerverét, a PowerEdge M1000e modellt, amely hatékony energia-felhasználásával és rugalmasságával új szintet fogalmaz meg a PowerEdge<sup>TM</sup> M-sorozatban, valamint az EqualLogic tárolórendszert és a DELL ProSupport szolgáltatást. </p><p>

www.dell.huwww.dell.hu  

2008. április 4-én  mutatta be Magyarországon a Dell cég új blade-szerverét, a PowerEdge M1000e modellt, amely hatékony energia-felhasználásával és rugalmasságával új szintet fogalmaz meg a PowerEdgeTM M-sorozatban, valamint az EqualLogic tárolórendszert és a DELL ProSupport szolgáltatást.

www.dell.huwww.dell.hu  

2008. április 4-én  mutatta be Magyarországon a Dell cég új blade-szerverét, a PowerEdge M1000e modellt, amely hatékony energia-felhasználásával és rugalmasságával új szintet fogalmaz meg a PowerEdgeTM M-sorozatban, valamint az EqualLogic tárolórendszert és a DELL ProSupport szolgáltatást.

A bemutatót Damján Tamás, a Dell Magyarország vezetője, Kovács Tamás, a Dell Magyarország Enterprise Business Managere és az amerikai anyacég megjelent vezetői, Bassein Ghoussini, szerverszolgáltatásokért felelős vezető, Kenneth Williams,  szerver-megoldások vezetője, és Tim Bird , a háttértárolók felelős vezetője tartották.

Damján Tamás  ügyvezető a 2007. év hazai eredményeiről szólva elmondta,  2007-ben a hazai leányvállalat eladásai  2006-hoz képest 70%-al növekedtek.  Az utolsó évnegyedben a Dell az élen végzett a kiszolgáló-gépek hazai forgalmazásában.  A Dell nemzetközi tapasztalataira alapozva, a már jól bevezetett szolgáltatások pandantjaként  hazánkban is beindul a cég szolgáltatási üzletágának működtetése.  A magyarországi beruházást 2 millió dollár segíti.  A Dell hazai logisztikai partnere az UPS,  szerviz-partnere továbbra is a Getronics.

A PowerEdge M-sorozatot alapjaitól kezdve a Dell Energy Smart technológiával tervezték,  a fejlesztés során 30  szabadalmat jegyeztek be.  A tájékoztatás szerint az új fejlesztések legnagyobb előnye;  alkalmazásukkal az ügyfelek  egyszerűsíthetik információs technológiájukat, illetve környezetkímélőbbé tehetik adatközpontjaikat.

Eric Velfre, a Dell EMEA régióért felelős vállalati igazgatója szerint;  a piacon eddig szereplő elérhető Blade ajánlatok sokat ígértek, de alkalmazásukkal az ügyfelek nem kaptak megfelelő választ a költségek növekedésével és az adatközpontok bonyolultságával kapcsolatos gondjaikra.

Dell PowerEdge M1000eDell PowerEdge M1000eA PowerEdge M-sorozat kiemelkedően energia-takarékos megoldás, amely rugalmassága, könnyű kezelhetősége révén adja meg a választ ezekre a kérdésekre.  Alkalmazásával az ügyfelek teljes mértékben képesek kihasználni számítógépük teljesítményét, miközben a felhasznált energia mennyisége alacsonyan marad,  adatközpontjuk összetettsége és  kiterjedtsége pedig csökken. Összehasonlításban, a  PowerEdge M-sorozat 19%-al fogyaszt kevesebb áramot és 25 százalékkal nyújt jobb watt-teljesítményt, mint pl. a HP BladeSystem c-osztályú megoldásai.  Az IBM BladeCenter H sorozathoz hasonlítva pedig az M-sorozat  12%-al százalékkal kevesebb energiával működtethető és 28%-al nagyobb watt-teljesítményt nyújt.

Tehát, a Dell Energy Smart technológiájára épülő  PowerEdge M-sorozat segítségével csökkenthető az energia és a hűtés költsége, miközben növelhető a szerver kapacitása.  Az M-sorozat ólommentes változatban is kapható, ez az ún. "green IT" megoldás segít a környezetkárosítás mértékét a legkisebb mértékre szorítani.

A  PowerEdge M1000e 10 egység méretű szekrény 16 db blade-szervert tud befogadni.  Elsősorban a Dell PowerEdge M600 és M605 blade-szerverekhez optimalizálták,  támogatja a kétmagos Intel® Xeon® és a négymagos AMD OpteronTM processzorokat.  Az M600 és M605 blade szerverek alkalmazásával 60%-al nagyobb gépsűrűség érhető el, mint a hagyományos egy-egység méretű kiszolgálók.

Dell PowerEdge m1000eDell PowerEdge m1000eA Dell PowerEdge M1000e  csatlakozási felületeinek bővíthetősége az iparág legjobbjai közé tartozik rugalmasságával, alacsony összköltségű megoldásával, ami szinte minden adatközpont esetében előnyös:

-bővíthető Ethernet blade switch,  a Layer 3 Dell PowerConnect M6220,  4 darab 1Gb/s sebességű felcsatlakozási port,valamint opcionálisan bővíthető portok összefűzésre, vagy 10 Gb/s sebességű felcsatlakozási port;

-három Cisco Ethernet kapcsoló opció, amely lehetővé teszi az ügyfél számára a választást  az 1Gb-os portok,  az 1Gb-os portok és az összefűző portok,  vagy az 1Gb és a 10Gb és összefűzés között,

-a Cisco Infiniband kapcsolója is elérhető;  két Brocade FC4 Fibre Channel csatlakoztatási lehetőséggel a felhasználó választhat a szabványos FC4 switch, vagy az alacsony költségű Port aggregator között,  mindez leegyszerűsíti a konfigurálást és szinte minden SAN rendszer felé átjárhatóságot biztosít,

-FC4 Host Business Adapterek a Qlogic-tól és az Emulex-től, valamint Infiniband mezzanine Card a Mellanox-tól,

-Fibre Channel és Ethernet Pass Through opciók azon felhasználóknak, akik már rendelkeznek saját switch infrastruktúrával, beleértve az olyan Ethernet Pass Through modulokat is, amelyek 10/100/1000Mbp/s-os műveletet is támogatnak.

A Dell PowerEdge M-Sorozat Ethernet FlexIO switch-et használ, összesen akár  hat  I/O modul igény szerinti felcsatlakozást és összefűzést tesz lehetővé.   Specifications – I/O modulok

Egyszerűsített felügyelet

A Dell's OpenManageTM rendszer felügyeleti megoldása a PowerEdge M-sorozatokon is elérhető, a könnyen használható felügyeleti eszközök segítik csökkenteni az ügyfelek költségeit, egyszerűsíteni számítógép-használatukat. Segítségével az ügyfelek teljesebb képet kapnak adatközpontjaikról, jobban megérthetik az infrastruktúrát, időzíthetik a rendszerüket és az IT-döntéseket még több információra alapozhatják.

A Dell kiterjesztett felügyeleti megoldásokat is biztosít az M-sorozatban, plusz költségek nélkül, ilyenek például:

-központosított gépház-menedzsment vezérlők a redundancia biztosításához, egyetlen konzolról biztonságos hozzáférés a rendszer összes komponensének kezeléséhez,

-a dinamikus energiagazdálkodás révén a rendszergazdák beállíthatják az energiaellátás szélső- v.  határértékeit,hogy biztosíthassák a blade-k működését,

-a tápellátás és a hőmérséklet valós idejű figyelésével és felügyeletével a teljesítményfelvétel rendszerszinten korlátozható, a prioritások bővítőhely szerint sorba állíthatók,

-integrált KVM  (billentyűzet-video-egér) switch egyszerű telepítéssel, fejleszthetően, zökkenőmentes csatlakozással a KVM switch-ekhez.

Az új Equallogic megoldásokkal a Dell segít egyszerűsíteni az adattárolást

Az  EqualLogic cég felvásárlásának befejeztével  a Dell haladéktalanul forgalmazni kezdte új generációs iSCSI SAN termékét, a Dell EqualLogic PS5000  sorozatot.

Erről szólva, Michael Dell, a Dell elnök-vezérigazgatója elmondta, elkötelezettek az IT egyszerűsítésében, ebben lesz  segítségükre a EqualLogic.  A Dell és az EqualLogic együttesen olyan tárolási és szerver virtualizációs megoldásokat képes szállítani, melyekkel az ügyfelek rugalmas adatközpontot építhetnek. 

A Dell EqualLogic PS5000 sorozat termékei forradalmian újszerű felépítést alkalmaznak, ez adja a virtuális adatközpontok gerincét.  Olyan, dinamikus felépítéssel bíró, szolgáltató-tárolási funkcionalitás nyújt ez, melyben egyidejűleg kalibrálható a teljesítmény és a kapacitás, vállalati szintű kezeléssel.  Az iSCSI összekapcsolással a Dell EqualLogic felépítése rugalmasságot biztosít, s virtualizált környezetet teremt a dinamikus működtetéshez, egyszerű együttműködést biztosít bármely IP-alapú adatközponttal.

Simon Negus, a DELL EMEA-régióért felelős alelnöke szerint;  a hálózati tárolás hosszú ideig túl bonyolult volt. A Dell EqualLogic segít feloldani ezt a problémát.  Olyan virtualizált,  összetett tárolási megoldást nyújt a Dell, amely önállóanirányítható, könnyen kezelhető és emellett meg is fizethető.  A komplex feladatok automatizálásával, lehetővé válik a gyors és rugalmas beszerzés, miközben az eszköz tökéletesen kapcsolódik a már meglévő IT hálózathoz.  Ez az IT egyszerűsítése, és ez a jövő tárolási megoldása, mondja.

Az IDC szerint az iSCSI-alapú tárolási megoldások piaca a következő 5 évben évente közel 138%-al nő, ami kétszerese annak a növekedési ütemnek, amely a lemezes tárolási piacon látható világszerte. Benjamin Woo, az IDC alelnöke szerint, az ügyfelek az ISCSI felé fordulnak, mert ez az útja az adatközpontok egységbe rendezésének és irányításának.  Az EqualLogic-ba való befektetéssel és a teljes tárolási portfólió szélesítésével a Dell követi ezt a trendet.

A Dell EqualLogic PS5000 sorozat jellemzői:

iSCSI összekapcsolhatóság,  az IP protocol használatával megoldható, hogy a teljesen virtualizált tárolási tömbök és tárolási hálózatok probléma nélkül dolgozzanak az IP adatközpontokban,

virtuális tárolási tömb,   a beépített virtualizációs felépítés messzemenő rugalmasságot,  intelligens automatizálási lehetőséget biztosít a rutin folyamatokban, ill. segíti a menet közbeni teljesítmény optimalizálást, amelyek megfelelnek az alkalmazási igényeknek,

elemes skálázhatóság,   minden egyes elemes tárolási tömb egy teljes SAN-t képez;  a tömböknek a csoporthoz való hozzáadásával  a tárolási teljesítmény egyenesen nő, a hálózat sávszélessége nő, és a csoport virtuális SAN-ként folytatja a működését,

fejlett tárolási irányítás,  beépített vállalati szintű tárolási irányítási képességek, köztük távoli sokszorosítás és szoros

beszerzés,

kapacitásra/teljesítményre lehet konfigurálni,   minden tömb a kívánság szerinti kapacitás-, vagy teljesítmény-arányra konfigurálható;  többszörös szintek hozhatók létre az egyedi SAN-ban,   a szerver minden szintet az alkalmazáshoz optimalizál.

A Dell újszerű támogatási formákat fogalmaz meg

Az újítások lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy saját üzletükre szabják a szolgáltatásokat, világszerte megegyező minőségi szolgáltatás és IT-egyszerűsítő ajánlatok révén.

Túllépve a hagyományos formájú szerviz-ajánlaton, a Dell bevezette a Dell ProSupport (www.euro.dell.com/prosupport) szolgáltatást,  ami olyan, világszerte azonos, ügyfélközpontú támogatási ajánlat, amely túlmutat még a Dell kereskedelmi termékein és megoldási portfólióján is.  A Dell tíznél több szolgáltatást vont össze két testreszabható csomagra, amelyek szolgáltatási szintre lebontott rugalmas opciókkal, illetve proaktív irányítással rendelkeznek. 

Ennek révén, a világon először a Dell ügyfelek szabhatják saját igényükre a szolgáltatásokat olymódon, hogy azok Illeszkedjenek saját műszaki szakértelmükhöz.  A Dell vonatkozó versenytársainak portfóliói túl bonyolultak, és arra kényszerítik az ügyfelet, hogy válasszon az általános beállítási lehetőségekből.

Damján Tamás, a Dell Magyarország vezetője is beszámolt róla;  ügyfeleik és partnereik kérték, törjék át a "one-size-fits-all" kreaktív támogatási formát, segítsék jobban őket a működéskritikus IT-üzemeltetésben. A Dell hallgatott ügyfeleire és cselekedett.  A ProSupport  lényegbevágó újdonsága, hogy a megfelelő szerviz csomag könnyebben, a megfelelő időben és a megfelelő helyen lesz elérhető.  A ProSupport-tal ügyfeleink és partnereik olyan világszintű szolgáltatást érhetnek el, amely kielégíti végfelhasználói igényeiket, összhangban Dell simplify IT ideológiájával.

Az ajánlott csomagok tartalma:

-ProSupport IT szakembereknek;  közvetlen szakértői konzultáció mellett expressz helyszíni szerviz.  A Dell képesített technikusai a hét minden napján, éjjel-nappal rendelkezésére állnak.

-Szervezeteknek, amelyek IT osztály nélkül működnek, (számos kis- és középvállalkozás):  végfelhasználók számára szoftverhasználati tanácsadás, együttműködési támogatás a gyakori alkalmazásokhoz és  eszközökhöz,  pl. Microsoft® Windows Small Business Server,  Intuit® QuickBooks®  és wireless hozzáférés konfigurálása.  Közvetlen kapcsolat áll rendelkezésre a Dell Szakértői Központjában dolgozó képesített technikusokhoz.

Matt Healey, az IDC kutatási menedzsere szerint a ProSupport a Dell válasza az ügyfelek visszajelzéseire, segítségével  a technikai szakértelmüknek és a szervezet szükségleteinek megfelelő szerviz csomagot választhatják.  A ProSupport túlmegy a reaktív probléma megoldás ígéretén és a hardware szervizen, hiszen tartalmazza a proaktív  irányítást.  A megfelelő opciókkal az ügyfelek 37%-al csökkenthetik műszaki gondjaik számát, a kritikus üzemszünetet  pedig 48%-al.  A szervezetek jellemző módon, egyre inkább a szabványos kialakítású berendezésekben bíznak,  a Dell ProSupport  ezen igény teljesítésén túl új minőségi szintet is hoz, lehetőséget nyújt a modul-felépítésű megoldásokra, idevágó megoldásai a mindennapi IT-kihívásokra adnak választ.   A működés-kritikus szervízközpont lehetősége, a mobil-távirányítású sales-csapatok és a virtualizált környezet biztosítják  a proaktív támogatást, miközben segítik egyszerűsíteni a mindennapi működtetést.      A Dell ProSupport máris elérhető nagyvállalati és kkv ügyfeleknek, illetve közösségi szervezeteknek.

http://www.dell.hu/

http://www.dell.com/

www.dell.com/RSS

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük