Az esti előadás kezdete előtt, fél hétkor, a színpadon köszöntötték Pelle Erzsébetet, operaházi tagságának harmincadik évfordulója alkalmából.

 

 Az esti előadás kezdete előtt, fél hétkor, a színpadon köszöntötték Pelle Erzsébetet, operaházi tagságának harmincadik évfordulója alkalmából.

 Pályatársak, rokonok, barátok, tisztelők szép számmal jelentek meg, hogy a Magyar Állami Operaház színpadán köszönthessék az egyik legsikeresebb szoprán énekesnőt. Pelle Erzsébet, Fábry Edit tanítványaként végzett a Bartók Béla Konzervatóriumban. Pályáját az Állami Népi Együttesben kezdte, majd a debreceni Csokonai Színház Operatagozatának szólistája volt. 1989-től a Magyar Állami Operaház magánénekesnője. Elénekelte az operairodalom számos szoprán főszerepét. Két legkedvesebb és talán legsikeresebb szerepében, Toscaként és A trubadúr Leonórájaként 1993-94-ben több francia, valamint spanyol nagyvárosban mutatkozott be jelentős sikerrel. Németországban, Svájcban, Hollandiában Aidaként és Lady Macbeth-ként lépett színpadra. Debrecenben négy nívódíjat kapott, emellett kétszer vehette át a Neményi Lili-vándorserleget. 1992-ben megosztott Bartók-Pásztory Ditta-díjjal jutalmazták.

 Kovács János, az Operaház első karmestere köszöntőjében elmondta: Oscar-díjakat csak a filmvilágban osztanak, pedig itt, az Operában sok olyan művész dolgozik, akiknek a közelébe sem jöhetne egy Oscar-díjas. Az egyik ilyen Pelle Erzsébet. Hosszú évekig hozzá fogható sem volt Magyarországon. Nincs olyan – hangban hozzá illő – női szerep, amit el ne énekelt volna. Igazi színész volt a színpadon. Még ma sem mondhatjuk, hogy már elszállt az idő a feje fölött, nagyon szép hangja van. Annyira érzi a zenét, hogy akár a karmesternek háttal is képes „tempóban" énekelni.

Válaszában a művésznő megköszönte az üdvözlők jó kívánságait, majd hozzátette: „Csak azt kívánom, használjanak ki még sokáig. Kitűnő partnereim vannak, akikkel csak nagyszerű előadások jöhetnek létre."

Állítása rövid időn belül be is igazolódott, mert aznap este nagy sikerrel énekelte a Tosca címszerepét. Fontosabb partnerei: Cavaradossi – Berkes János, Scarpia – Fokanov Anatolij voltak. Rendező: Nagy Viktor, az előadást Kovács János vezényelte.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük