2022.október.02. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Színész a színpadon

2 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/11556"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Pelle-1.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span></strong> Az esti előadás kezdete előtt, fél hétkor, a színpadon köszöntötték Pelle Erzsébetet, operaházi tagságának harmincadik évfordulója alkalmából.</p><p>

 

pelle 1.thumbnail Az esti előadás kezdete előtt, fél hétkor, a színpadon köszöntötték Pelle Erzsébetet, operaházi tagságának harmincadik évfordulója alkalmából.

 

pelle 1.thumbnail Az esti előadás kezdete előtt, fél hétkor, a színpadon köszöntötték Pelle Erzsébetet, operaházi tagságának harmincadik évfordulója alkalmából.

pelle 2.thumbnail Pályatársak, rokonok, barátok, tisztelők szép számmal jelentek meg, hogy a Magyar Állami Operaház színpadán köszönthessék az egyik legsikeresebb szoprán énekesnőt. Pelle Erzsébet, Fábry Edit tanítványaként végzett a Bartók Béla Konzervatóriumban. Pályáját az Állami Népi Együttesben kezdte, majd a debreceni Csokonai Színház Operatagozatának szólistája volt. 1989-től a Magyar Állami Operaház magánénekesnője. Elénekelte az operairodalom számos szoprán főszerepét. Két legkedvesebb és talán legsikeresebb szerepében, Toscaként és A trubadúr Leonórájaként 1993-94-ben több francia, valamint spanyol nagyvárosban mutatkozott be jelentős sikerrel. Németországban, Svájcban, Hollandiában Aidaként és Lady Macbeth-ként lépett színpadra. Debrecenben négy nívódíjat kapott, emellett kétszer vehette át a Neményi Lili-vándorserleget. 1992-ben megosztott Bartók-Pásztory Ditta-díjjal jutalmazták.

pelle 3.thumbnail Kovács János, az Operaház első karmestere köszöntőjében elmondta: Oscar-díjakat csak a filmvilágban osztanak, pedig itt, az Operában sok olyan művész dolgozik, akiknek a közelébe sem jöhetne egy Oscar-díjas. Az egyik ilyen Pelle Erzsébet. Hosszú évekig hozzá fogható sem volt Magyarországon. Nincs olyan – hangban hozzá illő – női szerep, amit el ne énekelt volna. Igazi színész volt a színpadon. Még ma sem mondhatjuk, hogy már elszállt az idő a feje fölött, nagyon szép hangja van. Annyira érzi a zenét, hogy akár a karmesternek háttal is képes „tempóban" énekelni.

Válaszában a művésznő megköszönte az üdvözlők jó kívánságait, majd hozzátette: „Csak azt kívánom, használjanak ki még sokáig. Kitűnő partnereim vannak, akikkel csak nagyszerű előadások jöhetnek létre."

Állítása rövid időn belül be is igazolódott, mert aznap este nagy sikerrel énekelte a Tosca címszerepét. Fontosabb partnerei: Cavaradossi – Berkes János, Scarpia – Fokanov Anatolij voltak. Rendező: Nagy Viktor, az előadást Kovács János vezényelte.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.