2022.01.21.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Vincze Orsolya: Tombol az iskolai erőszak (Romániában is)

3 min read
<p><span class="inline left"><a href="/node/11554"><img class="image thumbnail" src="/files/images/cimlapkicsi.thumbnail.jpg" border="0" alt="www.polgarielet.ro" title="www.polgarielet.ro" width="71" height="100" /></a><span style="width: 69px" class="caption"><strong><a href="http://www.polgarielet.ro/">www.polgarielet.ro</a> </strong></span></span>Riasztó méreteket öltött az iskolai erõszak Romániában, nemkülönben Hargita megyében és Székelyudvarhelyen - egyes diákok nemcsak nevelõiket, hanem a társaikat sem tisztelik, mi több, némelyikükkel kegyetlenül bánnak.</p><p>

www.polgarielet.rowww.polgarielet.ro Riasztó méreteket öltött az iskolai erõszak Romániában, nemkülönben Hargita megyében és Székelyudvarhelyen – egyes diákok nemcsak nevelõiket, hanem a társaikat sem tisztelik, mi több, némelyikükkel kegyetlenül bánnak.

www.polgarielet.rowww.polgarielet.ro Riasztó méreteket öltött az iskolai erõszak Romániában, nemkülönben Hargita megyében és Székelyudvarhelyen – egyes diákok nemcsak nevelõiket, hanem a társaikat sem tisztelik, mi több, némelyikükkel kegyetlenül bánnak.

 

 Az iskolai biztonságért az oktatási tárca ellenõrzéseket végez, a tanfelügyelõségek pedig maguk igyekeznek orvosolni a helyzetet. Döbbenetes cikkekkel, videókkal van tele napok óta a román sajtó: arról cikkeznek, hogy nagyon elharapódzott az iskolai agresszió Romániában, az illetékesek tehetetlenek a helyzettel szemben. A legnagyobb gondok a fõvárosi, a konstancai és a brassói iskolákban vannak. Ha nem ütik-verik egymást a diákok, akkor a gyengébbek hajába vágnak bele, cigarettával égetik meg arcát, testét. Ami pedig a legmeglepõbb: azt gondolnánk, hogy fiúkról van szó, de nem így van, sok esetben a kedvesért, az exért a lányok is szó szerint hajba kapnak.

A Hargita megyei tanintézményekben sem jobb a helyzet: az iskolákban fellelhetõ negatív jelenségek visszaszorításáért nyolc szakember éppen a napokban kezdett el tervet kidolgozni. Bartolf Hedvig fõtanfelügyelõ-helyettestõl tudjuk, a legtöbb gond az osztályismétlõkkel, az iskolákból kizártakkal és a rossz magaviseletûekkel van – városunkból a Bányai János, a Kós Károly és az Eötvös József Szakközépiskolák kerültek feketelistára.

A problémás diákok pontos számát e hónap elején mérte fel a tanfelügyelõség, az adatok elgondolkodtatóak: a 2007-2008-as tanév elsõ félévében 45 243-an iratkoztak a megye iskoláiba, 39 135-en sikeresen átmentek, 4043-an megbuktak, 1534 diákot pedig nem zártak le egyes tantárgyakból. A legtöbb félévismétlõ Csíkszeredában van: 487, Székelyudvarhelyen 318-an vannak – az Eötvös József és a Bányai János Szakközépiskolából kerülnek ki. Az elsõ félévben 102 tanulót exmatrikuláltak a megye tanintézményeibõl, a Kós Károly Szakközépiskolából 10 diákot csaptak ki. Megyeszerte 161 diákot kirekesztettek, az Eötvös József Szakközépiskolából 16-an jutottak hasonló sorsra. A nem elfogadható magatartás a magaviseleti jegyeken is meglátszik: Hargita megyében 3613 tanulónak 9-7 közötti az osztályzata, 7-es alatti magaviselettel pedig 472-en számolnak. Székelyudvarhelyen a Bányaiban és az Eötvösben 85 tanulónak nem elfogadható a magaviselete.

Mindezen adatokat figyelembe veszi a tanfelügyelõség, s így készíti el az iskolai erõszakot visszaszorító tervet. A fõtanfelügyelõ-helyettes azt reméli, olyan programot tudnak kidolgozni, amellyel megszerettetik az iskolát a gyermekekkel, s azok megértik, miért kell tiszteljék embertársaikat. Szakemberek szerint az iskolai magatartásra vonatkozó adatokon nincs amiért csodálkozni, hisz az UNICEF 2006-ra vonatkozó adatai alapján a romániai szülõk 73 százaléka rendszeresen ütlegeléssel tanítja rendre csemetéjét.

Az eredeti  írás megjelent:

http://polgarielet.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=2847&Itemid=77

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük