2014. július 22-én és 23-án nagy érdeklődés mellett lezajlott az idén második alkalommal meghirdetett prímásverseny, a balatonfüredi Anna-bál kísérőrendezvénye.

 

2014. július 22-én és 23-án nagy érdeklődés mellett lezajlott az idén második alkalommal meghirdetett prímásverseny, a balatonfüredi Anna-bál kísérőrendezvénye.

 

Tavaly népies műzenét játszó hegedűsök jelentkezését várták, míg idén hagyományos magyar népzenészek számára hirdették meg a versenyt. A megmérettetésre a szakma legjobbjai adták be jelentkezésüket a Kárpát-medencéből.

A verseny egy millió forintos fődíját Dezsőházi Tamás debreceni prímás nyerte.

 

A Hagyományok Háza, a Balatonfüredi Önkormányzat és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem által meghirdetett versenyre tizenketten jutottak be. A balatonfüredi Kisfaludy Galériában július 22-én Felső-Tisza-vidéki vagy kalotaszegi magyar népzenéből választott kötelező darabot, július 23-án szabadon választott versenyszámot adtak elő a versenyzők. A prímásokat a Magyar Állami Népi Együttes Zenekara kísérte.

 

A két napos verseny zsűrijének tagjai a magyar népzenei mozgalom elismert szakemberei: — Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa,

– Gombai Tamás, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hegedűtanára,

– Lakatos Róbert, a Művészetek Magistere, a kassai Thália Színház zenei vezetője és

– Pál István „Szalonna", a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása voltak.

 

A kiemelten magas művészi színvonalon lezajlott versenyen a zsűrizés szempontjai között a hangszeres tudás, a hagyományhűség és a művészi előadásmód mellett hangsúlyosan szerepelt a zenekart összefogó és vezető szerep, a „prímásság", valamint az, hogy ki mennyire vállalja fel saját művészi megoldásait, mennyire mer önmaga lenni.

 

A Prímásverseny egy millió forint értékű fődíját a debreceni Dezsőházi Tamás nyerte, az 500 ezer forintos második díjat Hegedűs Máté kecskeméti prímásnak ítélte a szakmai zsűri, a maklári Kovács Márton Bence a harmadik helyezettnek járó 300 ezer forintos díjat kapta.

A Hagyományok Háza két, nettó 100 ezer forintos különdíját a két megosztott negyedik helyezettnek, Gelencsér Jánosnak és Maruzsenszki Andornak ítélte a zsűri. A Hagyományok Háza másik két különdíját, az Új Pátria ötven lemezes CD-sorozatot a vajdasági Cseszák Zsombor és a levéli Radák Márton kapta. Puskó Márton felvidéki prímás Lakatos Róbert különdíját, a Rendhagyó Prímástalálkozón való fellépést nyerte.

 

Az első helyezett Dezsőházi Tamás elnyerte az Anna-bál prímása címet és fellép a 190. balatonfüredi Anna-bálon is. Az este 9 órától a balatonfüredi Gyógy téren megrendezendő gálán közreműködnek a Prímásverseny díjazottjai, a Fölszállott a páva televíziós tehetségkutató vetélkedő részvevői: Berecz István, Kacsó Hanga Borbála, Salamon Soma, Kaszai Lili és Fundák Kristóf, valamint Lakatos Róbert, Pál Eszter, Pál Lajos, Radics Ferenc, Agócs Gergely, valamint Pál István „Szalonna" és bandája.

 

http://www.hagyomanyokhaza.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük