2022.augusztus.10. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Direkt marketing – pert nyert a TeleData – Megbüntette a bíróság az illegális adatfelhasználót

3 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/22588"><img class="image thumbnail" src="/files/images/td.thumbnail_0.jpg" border="0" width="100" height="27" /></a></span>Jogellenes adathasználat miatt pert veszített a Company Success Kft. a felperes TeleData Kft.-vel szemben: a Veszprém Megyei Bíróság a Company Success Kft.-t egyebek mellett 100 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte, illetve eltiltotta a további jogsértéstől, azaz a TeleTár-ban lévő adatok illegális felhasználástól. Az ítélet jogerős.</p><p>   

 

td.thumbnail 0Jogellenes adathasználat miatt pert veszített a Company Success Kft. a felperes TeleData Kft.-vel szemben: a Veszprém Megyei Bíróság a Company Success Kft.-t egyebek mellett 100 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte, illetve eltiltotta a további jogsértéstől, azaz a TeleTár-ban lévő adatok illegális felhasználástól. Az ítélet jogerős.

   

 

td.thumbnail 0Jogellenes adathasználat miatt pert veszített a Company Success Kft. a felperes TeleData Kft.-vel szemben: a Veszprém Megyei Bíróság a Company Success Kft.-t egyebek mellett 100 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte, illetve eltiltotta a további jogsértéstől, azaz a TeleTár-ban lévő adatok illegális felhasználástól. Az ítélet jogerős.

   

    Bartók János, a direkt marketing egyik piac vezető adatszolgáltatója, a TeleData Kft. ügyvezető igazgatója a jogerős ítéletről elmondta: "megnyugvással tölt el bennünket, hogy végre egy magyar bíróság is kimondta, a direkt marketing célokat szolgáló személyes adatok illegális felhasználása büntetendő. Nemcsak azért, mert az ítélet védi üzleti érdekeinket, ezen belül a társaságunk tulajdonában lévő TeleTárban lévő személyes adatokat, hanem azért is, mert reményeink szerint az ítélet nagyobb védelmet nyújt azoknak az embereknek is, akik hozzájárultak vagy éppen tiltják adataik marketing célú felhasználását."

    Bartók János emlékeztetett arra, hogy a kutatások szerint az emberek a direkt marketing területén is garantáltan biztonságos, etikus adatkezelést várnak el személyes adataikkal kapcsolatban. Az illegális felhasználók pedig éppen azt a bizalmi tőkét erodálják, amit a legálisan, etikusan működő direkt marketing cégek komoly pénzügyi és erkölcsi jellegű befektetések árán megszereztek az emberektől.

    Az ügyvezető aláhúzta: a tapasztalatok szerint a potenciális címzettek akkor adnak meg magukról releváns személyes adatokat, ha garanciát kapnak arra, hogy adataikat biztonságosan és etikusan kezelik.

    A dm-piacon 18 éve működő TeleData az elmúlt évben azért indította a pert, mert tapasztalata szerint a dm-adatbázisokat a cégek és szervezetek gyakran etikátlanul kezeik. A törvényeket többnyire betartják, de sokszor olyan adatbázisok használatára hivatkoznak, amit nem vásároltak meg. Másik tipikus eset az, amikor a nyilvános telefonkönyvben olyan számokat is felhívnak dm-céllal, amelynek a tulajdonosa dm-célokra azt nem engedte meg.

    A Company Success Kft.-t ebben a perben azért ítélték el, mert olyan, egyébként legális adatbázist használt fel, amit nem vásárolt meg.

    A Comapny Success Kft. a per során elismerte a jogsértést, s még az ítélet előtt megvásárolta a TeleTár adatbázist.

    Bartók János aláhúzta: "a bírósági döntés azért is fontos számunkra, mert az szeretnénk, ha minél kevesebb illegális adatfelhasználó működne az éves szinten mintegy 40 milliárd forint forgalmú direkt marketing piacon."

A Magyar Telekom Csoporthoz tartozó TeleData Kft. 1991-ben jött létre. A vállalat a magyarországi távközlési előfizetők adatainak kezelésén, nyomtatott és CD-telefonkönyvek (TeleTár) értékesítésén túl direktmarketing-szoláltatást kínál. A legális és etikus üzleti magatartás iránt elkötelezett TeleData rendelkezik Magyarország egyik legnagyobb adatbázisával, amely minden eddiginél pontosabb és költséghatékonyabb direktmarketing-adatbázis hátteret ad a kis- és középvállalatok, a marketingkommunikációs cégek számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.