Társadalmi szerepvállalásának keretében a Fürge Diák Iskolaszövetkezet április elején meghirdette a „Dolgozz a jövődön!" programot, amelyben a kiemelkedő diákmunkavállalók karriercsomagot kapnak. A második legnagyobb országos hálózattal rendelkező iskolaszövetkezet egyedülálló kezdeményezéséhez máris hat neves HR-tanácsadó, szervezet-fejlesztő cég csatlakozott, hogy a minősítési rendszert hitelesítse, és a program zárultával a karriercsomagot kiérdemlő FürgeDiákokat változatos „juttatásokkal" díjazza.

 

Társadalmi szerepvállalásának keretében a Fürge Diák Iskolaszövetkezet április elején meghirdette a „Dolgozz a jövődön!" programot, amelyben a kiemelkedő diákmunkavállalók karriercsomagot kapnak. A második legnagyobb országos hálózattal rendelkező iskolaszövetkezet egyedülálló kezdeményezéséhez máris hat neves HR-tanácsadó, szervezet-fejlesztő cég csatlakozott, hogy a minősítési rendszert hitelesítse, és a program zárultával a karriercsomagot kiérdemlő FürgeDiákokat változatos „juttatásokkal" díjazza.

A karrierépítés első lépése: „Dolgozz a jövődön!"

A Fürge Diák Iskolaszövetkezet célkitűzése, hogy teljes tagsága, de főként az év közben is munkát vállaló diákság számára olyan értékeket biztosítson, amelyek a hosszú távú karrierépítésüket előmozdítja.

A fiatalok munkába állása ugyanis egyre komolyabb társadalmi problémát jelent: nemcsak a munkáltatók, a munkaszervezéssel foglalkozó cégek, szakemberek, de leginkább az iskolapadból frissen kikerülők számára jelent nehézséget. Tapasztalat és gyakorlati ismeretek híján szinte lehetetlen elhelyezkedni, de a minőségi munkaerőt kereső cégek sem mindig tudják, hova forduljanak utánpótlásért.

A probléma megoldását célzó társadalmi összefogás élére a Fürge Diák áll, elvállalva azt, hogy a diákmunka keretében készítse fel a fiatalokat a sikeres pályakezdésre. Ennek érdekében hirdette meg 2009 áprilisában a „Dolgozz a jövődön!" programot, amelyben a vállalati juttatási csomagokhoz hasonló felajánlást tesz kiemelkedő diákmunkavállalói felé: amennyiben minimum 555 órát dolgoznak, megfelelnek a minősítési rendszer követelményeinek, és kitöltik legalább 90%-os pontossággal a munkavállalással kapcsolatos tesztet, 2010 márciusában karriercsomagot vehetnek át. A csomag elemeit a programhoz csatlakozó – és a minősítési rendszert hitelesítő – tanácsadócégek biztosítják. Többségében kapcsolati tőkéjüket, a minőségi munkával kiérdemelhető ajánlólevelet, és személyes karriertanácsadást ajánlottak fel, de volt olyan partnercég, amely az általa rendezett konferenciákon, vagy saját irodájában látja vendégül a kiemelkedő diákmunkavállalókat.

Simon Balázs, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet jogi és kommunikációs igazgatója elmondta, hogy számukra a karriercsomag biztosítása a diákmunkávállalók felé nyújtott juttatásként, és a társadalmi szerepvállalás egyik legfontosabb eszközeként jelenik meg. „Tudatosítanunk kell a munkát vállaló diákokban, hogy a fizetésükön vásárolt anyagi javak megszerzésénél jóval többet tesznek magukért akkor, amikor a tanulás mellett még munkát is vállalnak. A tudatosság kialakítását az akcióhoz kapcsolódó partnerek felajánlásaiból összeállított csomag azzal segíti, hogy kézzel foghatóvá teszi a diákok számára azt, hogy munkájuk által értékesebbé váltak." – tette hozzá Simon Balázs.

A Fürge Diák Iskolaszövetkezet által meghirdetett programhoz neves tanácsadócégek csatlakoztak. A Business Coach Kft, a Fejlesztési Akadémia és Továbbképző Intézet, a HILL International Személyzeti és Tanácsadó Kft., a Milton Tanácsadó és Oktatásszervező Kft., a P&Bert Management Consulting Group Kft., és a Telkes Tanácsadó Zrt. vezetői fontosnak tartják a minőségi utánpótlást. A program partnereiként közvetlen támogatást tudnak adni az arra rátermett fiataloknak karriercéljaik elérésében, és a megfelelően ambíciózus, céltudatos és kitartó diákokat saját erőforrásaikból jutalmazzák.

A partnercégek feladata volt a program indulásakor, hogy a Fürge Diák által kidolgozott minősítési rendszert szigorú szakmai szempontok szerint hitelesítsék, a munkaévet és a minősítést követően pedig a karriercsomagot kiérdemlő diákok számára különböző „juttatásokat" biztosítanak. A változatos felajánlások mindegyike tartalmazza az ajánlólevelet, és az értékes kapcsolatrendszert, amit egy tanácsadócég vezetője felajánlhat, de a legkiemelkedőbbek számára további változatos felajánlásokat is tettek: személyes karrier-tanácsadást, konferenciarészvételt, csoportos coaching-ot, idegennyelvi továbbképzést, gyakornoki program részvételt, munkahely bemutatást, de a húsz legrátermettebb diák az egyik partnercég felajánlása révén akár 360 fokos teljesítményértékelést is kiérdemelhet a minőségi diákmunkával.

Ha egy diák ráébred arra, hogy már diákkorában érdemes elkezdenie dolgozni, munkatapasztalatot gyűjteni – hiszen pályakezdőként a legnagyobb problémája várhatóan az álláskeresés lesz -, akkor érdemes olyan munkát végeznie, amiből tanulhat is." – mondta el a program kapcsán a P&Bert Management Consulting Group operatív vezetője, Papp Júlia. „Ezért nyújtunk számukra kiscsoportos karriertanácsadást, és mutatjuk be a cégünk irodáját, munkafolyamatait élőben, illetve ezért fogadunk később gyakornokokat a Fürge Diák karriercsomagját sikeresen megszerző diákok közül. Így amellett, hogy a minőségi diákmunkát honoráljuk, mi is élő kapcsolatot tudunk kialakítani a fiatalokkal."

Az idén áprilisban elindított program 2010. március végével zárul, a frissen csatlakozott partnercégek által hitelesített minősítési rendszerben a Fürge Diák ekkor értékeli a programra feliratkozott diák-munkavállalókat. A kritériumok közé tartozik egy a munkavállalással kapcsolatos teszten minimum 90% elérése, részvétel a Fürge Diák elégedettség-mérésén, kiemelkedően minőségi diákmunka végzése, és a programév alatt minimum 555 munkaóra teljesítése.

A Fürge Diák programjához 2009. május 28-ig több mint 555 diák-munkavállaló csatlakozott!http://www.karriercsomag.furgediak.hu/

 

A „Dolgozz a jövődön" program partnercégeinek felajánlásai

A Business Coach Kft. felajánlása:

A Business Coach Kft. a programban előírt feltételeket hiánytalanul betöltő pályázók közül legfeljebb 2×12 fő számára ingyenes csoportos coaching szolgáltatást nyújt. A csoportos coaching folyamat 5×2 órás időtartamú csoportos foglalkozásból áll. A coaching folyamat témája a karrier-tervezés.

http://www.businesscoach.hu/

A Fejlesztési Akadémia és Továbbképző Intézet felajánlása:

5 fő számára ingyenes idegennyelvi továbbképzést nyújt angol vagy német nyelvből, kezdő szinten, vagy a meglévő nyelvismeretéhez igazodóan. A képzés a diák számára nyelvismeretének fejlődéséhez, nyelvvizsga tételéhez biztosít támogatást.

http://vati.szie.hu/

A HILL International Személyzeti és Tanácsadó Kft. felajánlása:

HILL kompetencia analízis (HCA) biztosítása 20 fő részére. Személyiség, szakmai érdeklődés, logikai és matematikai képességeket, koncentráló képességet mérő tesztcsomag, on-line kitölthető 2,5-3 óra alatt, fél óra időtartamú szóbeli tesztvisszajelzés tartozik hozzá.      
HILL 360 fokos teljesítményértékelés nyújtása 20 fő részére. On-line, maximum 6 fő értékelheti a diákmunkást. A 360 fokos értékeléssel értékelt személy jobban megismeri önmagát, nagyobb biztonsággal tudja meghatározni erősségeit és gyengeségeit, így válik belőle eredményesebb, hatékonyabb, s egyszersmind jobb munkaerő.               
Workshop tanácsadóval, 10 fő részére. Témakörök: kompetenciák beazonosítása, önéletrajz elemzés, tanács karrierépítésben, interjúra felkészülés. Időtartama 2 óra.
Ha a HILL International Személyzeti és Tanácsadó Kft. 2010. tavasza után keres gyakornokokat nyári munkára, diplomamunka írásra, akkor a program nyertesei előnyben részesülnek. Maximum 3 fő erejéig.

http://www.hill.hu/page.php?item=2

A Milton Tanácsadó és Oktatásszervező Kft. felajánlása:

20 darab konferencia tiszteletjegyet biztosít, melyeket a 2010. évben megrendezésre kerülő konferenciákon lehet felhasználni.

http://www.milton.hu/

A P&Bert Management Consulting Group Kft. felajánlása:

Csoportos karrier-tanácsadás 20 fő részére, 2 csoportban. Témakörök: önéletrajz készítés, interjúra felkészülés. Igény esetén a résztvevők számára 1 órás egyéni karrier-tanácsadással kerül kiegészítésre.
Csoportos konzultáció 15 fő részére 2 óra időtartamban. Témakörök: piaci körkép, aktuális tájékozódás a munkaerő piacról.   
Csoportos konzultáció 15 fő részére. Témakör: Mit kell tudni a gyakornoki programokról?
5 fő számára részvétel a P&Bert gyakornoki programjában.    
6 fő számára munkahely-bemutatás, a „P&Bert, mint munkahely" megismerése.    
Interjú készítése, és megjelenítése 5 fő gyakornok jelölttel a Consultation Magazinban.

http://pbert.eu/

A Telkes Tanácsadó Zrt. felajánlása:

Személyes karrier-tanácsadás biztosítása 2 órás konzultáció formájában 5 fő részére.

Kiscsoportos előadás 12 fő részére. A 2 órás előadás az aktuális munkaerő piaci helyzet bemutatásával foglalkozik.

 http://telkes.hu/

A Fürge Diák Iskolaszövetkezet az 1994-ben alapított, második legnagyobb, országos hálózattal rendelkező iskolaszövetkezet több mint 30.000 tagot számlál és évente 20.000 diák munkavállaló számára szervez munkalehetőségeket. Tizennyolc irodából álló országos hálózatában évente több mint 1.000.000.000 Ft diákmunkabért fizet ki.

2008 őszén a Fürge Diák Iskolaszövetkezet CSR-pályázatot írt ki, amivel a hagyományos értelemben vett adományozást szokatlan formában végzi: a NIOK-kal partnerségben 1000 diákmunkaórát ajánlott fel társadalmi célokra. A nyertes szervezet az Emberség Erejével Alapítvány, a felajánlásból Emberi Jogi Casino-t működtet és népszerűsít.

További információ: http://www.furgediak.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük