Hogyan lehet felkészülni az improvizációra? A kérdésben máris ott az ellentmondás. Nem lehet felkészülni, vagy ha igen, akkor totál felesleges, hiszen a végén úgyis más történik.

 

Hogyan lehet felkészülni az improvizációra? A kérdésben máris ott az ellentmondás. Nem lehet felkészülni, vagy ha igen, akkor totál felesleges, hiszen a végén úgyis más történik.

 

A Dumaszínházban persze nem szokatlan, hogy máshogy alakul az este, mint amire számítottunk, van ott improvizáció éppen elég. Ez a műfaj egyik fő vonzereje. De hogy erre egy komplett előadás épüljön? Ráadásul külső segítséggel? Na, ez már érdekes. Valami új, valami szokatlan, valami Duma Impró. Február végén.

 

Konkrét válasz a nagy kérdésre nincsen, még azoktól sem, akik február 26-án este a Corvin Dumaszínház színpadán állnak majd. Többen nevetve mondják, hogy „majd meglátjuk", és abban szinte mindenki egyetért, hogy „ők is kíváncsian várják". A leginkább használható választ Litkai Gergely, a társulat főszerkesztője adja: „Óriási impró dzsembori lesz!".

Ez a rejtélyes mondat szabadfordításban annyit jelent, hogy a szereplők különféle szituációkba helyezik magukat, felvetnek egy-egy témát, aktualitást, és erre reagálnak improvizatív eszközökkel, humorosan.

 

Az estének hét főszereplője van, akik közül hárman vendégművészként érkeznek. Bánki Gergely színész, többek között a Buhera mátrix, a Fekete kefe, vagy a Nexxt című filmekből lehet ismerős. Fodor Annamária, a Thália Színház művésznője, akit sokan már az utcán is Timinek szólítanak, a Munkaügyek című IrReality show egyik főszerepe után. Vinnai András színész és író, többek között a Mikroszínpadon tavaly ősszel bemutatott A humor forrása című darab szerzője.

 

A vendégeket gondos házigazdaként fogadják a Dumaszínház tagjai. Így például Mogács Dániel, a lázadás nagymestere, aki a Rohan(d)ó élet legfőbb kritikusa. Csenki Attila, a „csenkista" gondolkodású, örök elégedetlen kiskunsági tehetségkutató. Kovács András Péter, aki már mindent kipróbált, amit a humorban ki lehetett a kabaréjelenet-, tévésorozat-, és könyvírástól kezdve a tematikus önálló estekig és a jazz-up comedy-ig. És persze Janklovics Péter, színész-humorista, az örökmozgó stand-up komikus, aki volt már a Sziget arca, de Michael Jackson-hasonmás is, legalábbis hangban és mozgásban.

És hogy ezek után mi fog ott történni? Legyen meglepetés. „Óriási impró dzsembori." Ez az egy, ami biztos.

 

2013. február 26. 19:30

Duma Impró

Corvin Dumaszínház

 

http://www.dumaszinhaz.hu/

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük