2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egyre kevésbé bagatellizálja el egészségi problémáit a magyar lakosság.

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/21450"><img class="image thumbnail" src="/files/images/rauchen4.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>A dohányzás és az elhízás a többség szerint betegség, mint ahogy az alvászavar, a depresszió, a visszér és a szorongás is. Többek között ez derül ki a WEBBeteg.hu egészségportál és a Szinapszis Kft. kutatásából.</p><p>

rauchen4.thumbnailA dohányzás és az elhízás a többség szerint betegség, mint ahogy az alvászavar, a depresszió, a visszér és a szorongás is. Többek között ez derül ki a WEBBeteg.hu egészségportál és a Szinapszis Kft. kutatásából.

rauchen4.thumbnailA dohányzás és az elhízás a többség szerint betegség, mint ahogy az alvászavar, a depresszió, a visszér és a szorongás is. Többek között ez derül ki a WEBBeteg.hu egészségportál és a Szinapszis Kft. kutatásából.

Az eredmények azt bizonyítják, hogy néhány olyan kórkép, amelyet korábban hajlamosak voltunk elbagatellizálni (mint például a szorongás vagy a depresszió), ma már a lakosság többségétől kellő figyelmet kap. A válaszokból ugyanakkor az is jól látszik, hogy bizonyos, az egészségtelen életmóddal összefüggő állapotok esetén továbbra is egyszerűbb a felelősség hárítása, mint az aktív szerepvállalás. Gondolunk elsősorban a dohányzásra és az elhízásra.

A depressziót és a szorongást a megkérdezettek jelentős többsége (több mint 80 százaléka) betegségnek tartja. A kedélyállapot szélsőséges megváltozása valóban komoly veszélyeket rejthet magában. A súlyos kezeletlen hangulati zavarok orvosi segítség nélkül tovább mélyülhetnek, és szélsőséges esetben öngyilkosságba kergethetik az abban szenvedőt.

A megkérdezettek többsége szerint szintén betegségnek tekinthető az alvászavar és a visszértágulat is. Előbbiről fontos tudni, hogy gyakran bizonyos körülmények, külső tényezők megváltoztatása is sokat segíthet. A rendszeres időben történő lefekvés, a mértékletes és nem túl késő estébe csúszó esti étkezés, vagy valamiféle stressz-űző technika alkalmazása például feleslegessé teheti a gyógyszer használatát. Ha azonban ezek egyike sem segít, akkor valóban célszerű mielőbb orvosi segítséget kérni.

Az, hogy a visszértágulatot egyre többen tekintik betegségnek, nagy előrelépésnek számít. Korábban ugyanis sokan csak esztétikai problémaként gondoltak rá, éppen ezért nem is fordultak orvoshoz a problémával. A korai kezelés ugyanakkor megelőzheti a visszértágulat súlyosbodását, és számos szövődmény kialakulását.

Felelősségvállalás helyett
Szintén elgondolkodtató, hogy a túlsúlyt a lakosság több mint 60 százaléka tekinti betegségnek. Sokaknál valóban lehet valamiféle anyagcserezavar vagy endokrin betegség az elhízás háttérben, de sajnos gyakoribb az, hogy a nem megfelelő életmód – a kevés mozgás és az egészségtelen táplálkozás – vezet a túlsúly kialakulásához. Az ilyen esetekben pedig az, hogy betegségnek tekintik az elhízást, gyakran csak a saját felelősség elhárítása.

Hasonló a helyzet a dohányzással kapcsolatban is. A megkérdezettek több mint fele tekinti betegségnek ezt a káros szenvedélyt. Bár a nikotinfüggőség valóban szenvedélybetegség, így indokolt a kórképek közé sorolni, de ettől az egyén szerepe és felelőssége a leszokásban – a WEBBeteg szakértőinek álláspontja szerint – nem lehet kisebb.

A kutatásról
A Szinapszis Kft. rendszeresen méri reprezentatív lakossági kutatások keretében a magyar lakosság egészségtudatosságát. A piackutató cég 2008-ban két alkalommal – kora tavasszal és késő ősszel – 1000 fő bevonásával bonyolította le lakossági kutatást telefonos megkérdezéssel. A megkérdezettek megoszlása településtípus, kor és nem tekintetében reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot, így a kapott eredmények a teljes hazai felnőtt népességre vonatkoztathatóak

http://www.webbeteg.hu/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.