A színházba, operába, koncertre vagy éppen kiállításra szóló jegyek tavaly már a harmadik helyet foglalták el a magyar vásárlók internetes „kívánságlistáján" – mondja Limbacher Tivadar, a last minute színházjegyek online értékesítésével idehaza egyedüliként foglalkozó Ma este Színház! alapítója. A dinamikusan növekvő weboldalon jelenleg havonta mintegy 12 ezer színházjegy kel el az utolsó pillanatban.

 

A színházba, operába, koncertre vagy éppen kiállításra szóló jegyek tavaly már a harmadik helyet foglalták el a magyar vásárlók internetes „kívánságlistáján" – mondja Limbacher Tivadar, a last minute színházjegyek online értékesítésével idehaza egyedüliként foglalkozó Ma este Színház! alapítója. A dinamikusan növekvő weboldalon jelenleg havonta mintegy 12 ezer színházjegy kel el az utolsó pillanatban.

 

 

Az internet nem csak a médiafogyasztási, de a vásárlási szokásokat is megváltoztatja. Ezt bizonyítja, hogy a világtrendhez csatlakozva a magyarok a korábbi évekhez képest tavaly nagyobb arányban szerezték be a szükséges használati tárgyakat, vettek igénybe szolgáltatásokat vagy éppen kulturális eseményekre szóló jegyeket online: tíz magyar internetezőből heten vásárlásra is használták a világhálót. Az interneten vásárolt termékek sorában 2012-ben a hetedik helyen szerepeltek a színházba, operába, koncertre vagy éppen kiállításra szóló jegyek, de a megkérdezettek közül egyre többen tervezik a kulturális eseményekre szóló belépők online vásárlását.

 

Az internetes színházjegy-vásárlók száma már évek óta dinamikusan nő Magyarországon. „Jelenleg már havonta átlagosan 12 ezer jegyet vásárolnak a Ma este Színház! weboldalán (www.maesteszinhaz.hu) a budapesti és a vidéki színházkedvelők, míg a kezdeti időszakban ez a szám alig pár ezerre volt tehető. Hónapról hónapra 25 százalékkal nő a vásárlások száma" – mondja Limbacher Tivadar, a Ma este Színház! alapítója. „Igaz, a növekedésben az egyre bővülő kínálat is szerepet játszik, hiszen a Madách Színház idei csatlakozásával az összes budapesti színház partnerünk lett. Így naponta átlagosan 30 fővárosi, és 8 vidéki előadásból válogathatnak nálunk a last minute színházba vágyók."

 

Az interneten történő vásárlás előnyei között a fogyasztók általában a kényelmet, gyorsaságot és az online vásárlással járó kedvezményes árakat emelik ki. Ez utóbbi kifejezetten fontos, hiszen a kutatások azt bizonyítják, hogy még a tehetősebb rétegek is árérzékenyek. „Napjaink felgyorsult világában nem jellemző, hogy az emberek előre tudnának tervezni olyan kora este kezdődő programokkal, mint a színházi előadások, sőt sok esetben jegyirodákba sincsen idejük elmenni. Számukra optimális megoldás az online „last minute" jegyvásárlás, hiszen akár az előadás napján pillanatok alatt, kényelmesen megvehetik a jegyeiket a számítógép előtt vagy akár okos telefonról, ötven százalékkal olcsóbban" – magyarázza a Ma este Színház! sikerét Limbacher Tivadar.

 

A még nagyobb kényelem és gyorsaság érdekében az online vásárlások terén egyre nagyobb szerepet kapnak az okos telefonok és a közösségi weboldalak, elsősorban a Facebook. „Tavaly az okos telefonról történő internetes vásárlás aránya is növekedett világszerte és Magyarországon is. A magyar online vásárlók 10 százaléka használta már telefonját erre a célra, amelynek legfőbb előnyét abban látják, hogy akár utazás közben is tudnak vásárolni. Ugyanez az arány tapasztalható az internetes színházjegyek esetében is" – fejti ki Limbacher Tivadar. A kutatások szerint a heti rendszerességgel internetezők 10 százaléka rendszeresen meg is osztja vásárlási tapasztalatait ismerőseivel a közösségi oldalakon, népszerűsítve ezáltal a szolgáltatást. „A Ma este Színház! Facebook oldalának ötvenhatezer fős rajongótábora kivételesen aktív, rengetegen osztják meg ajánlatainkat, beszélgetnek egymással az előadásokkal kapcsolatban, ajánlják ismerőseiknek a szolgáltatásunkat."

A Ma este Színház!-at Limbacher Tivadar és Szabadkai Attila indította el 2011. december 9-én. Mostanra az összes budapesti színház részt vesz a kezdeményezésben: a honlap 62 partnere között ott van többek között a Madách Színház, a Nemzeti Színház, Vígszínház, Thália Színház, Operettszínház, Katona József Színház és a Belvárosi Színház is, ahogy számos alternatív színház, táncszínház is, vagy például a népszerű Dumaszínház. Így a színházi szezonban egy átlagos napon 20-25 színvonalas előadás közül válogathat a látogató.

http://www.maesteszinhaz.hu/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük