2024.június.17. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egységes vagyonkezelés indokolt a közlekedési szektorban is

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/43372"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/huf_6.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="66" /></a></span>A hazai közvagyon több mint felét kezelő közlekedési ágazat az egyik leginkább meghatározó szektor Magyarország vagyongazdálkodása szempontjából - hangsúlyozta a Közlekedési Vagyongazdálkodási Napok c. szakmai találkozót megnyitó Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkár 2011. június 21-én, Sopronban.

huf 6.thumbnailA hazai közvagyon több mint felét kezelő közlekedési ágazat az egyik leginkább meghatározó szektor Magyarország vagyongazdálkodása szempontjából – hangsúlyozta a Közlekedési Vagyongazdálkodási Napok c. szakmai találkozót megnyitó Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkár 2011. június 21-én, Sopronban.

huf 6.thumbnailA hazai közvagyon több mint felét kezelő közlekedési ágazat az egyik leginkább meghatározó szektor Magyarország vagyongazdálkodása szempontjából – hangsúlyozta a Közlekedési Vagyongazdálkodási Napok c. szakmai találkozót megnyitó Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkár 2011. június 21-én, Sopronban.

 A közlekedési infrastruktúráról beszélve Magyarországon rendszerint annak járulékos hatásait említjük. A jellemző témák közé tartozik, hogy a közút vagy vasút hogyan segítheti egy-egy térség felzárkózását, mivel járulhat hozzá a helyiek életminőségének javulásához. Pedig a közlekedési infrastruktúra nemcsak következményeiben érdemes kiemelt figyelemre – emelte ki az államtitkár.

 A meglévő közlekedési vagyonelemek értékvesztésének megakadályozásában évtizedes adósságokat kell ledolgoznia a kormányzatnak. Az elmúlt húsz évben az utak, vasutak és hidak felújítása, karbantartása háttérbe szorult. A megnövekedett gyorsforgalmi hálózattal együtt járó többletfeladatok ellátásához nem terveztek további forrásokat.

 A jelentős és állandósult költségvetési forráshiány eredményeként az állami tulajdonú úthálózat közel felén, ezen belül a mellékúthálózat közel háromnegyedén indokolt az azonnali beavatkozás. A közúthálózat egyes elemein olyan mértékű állagromlás tapasztalható, amely karbantartási tevékenységgel már nem kezelhető.

 Az egységes vagyonkezelés a teljes közlekedési szektorban is indokolt lehet. A vállalati eredményt lerontó elszámolandó értékcsökkenés akár évi több 10 milliárd forintos veszteséget termel az országnak azokon a területeken, amelyeken jelenleg gazdasági társaság a vagyonkezelő. A helyettes államtitkár fontos eredményként említette, hogy az országos közutak szinte teljesen egységes vagyonkezelése – a koncessziós autópálya-szakaszok kivételével – a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központnál már megvalósult.

 Jelentős megtakarításokat eredményezhetne az igénybe vett ingatlanok körültekintő figyelembevétele a közlekedési beruházások tervezésnél. Egy-egy termőföld komoly értékcsökkenését okozhatja például, ha az épülő út középen vágja azt ketté, ezért hasznos lehet mérlegelni, hogy más szempontok megengedik-e egy kedvezőbb megoldás alkalmazását. Az uniós társfinanszírozású projektekben elsődleges szempont a tulajdoni, vagyonkezelési kérdések megfelelő kezelése, rendezése – fejtette ki Schváb Zoltán.

A KKK által használt térinformatikai rendszer vagyongazdálkodási megközelítésből is kiemelkedő, már 5 év ingatlan-nyilvántartási adatait tartalmazza. Sürgető feladat a közúti műszaki vagyongazdálkodás megvalósítása. Az utak értékét, értékcsökkenését tükröző vagyonkezelési adatok a Nemzeti Útfelújítási Program összehangolt tervezéséhez, végrehajtásához nyújthatnak segítséget.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.