2023.március.25. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Együttmüködés az élelmiszerágazatban /a tejiparban/ Magyarországon és az Európai Únió egyes országaiban – szakmai konferencia

4 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/12679"><img class="image thumbnail" src="/files/images/tejespohar.thumbnail.jpg" border="0" alt="Egy pohár tej, tiszta fej?" title="Egy pohár tej, tiszta fej?" width="67" height="100" /></a><span style="width: 65px" class="caption"><strong>Egy pohár tej, tiszta fej?</strong></span></span>Az élelmiszer ágazat egyik fontos része a tejgazdaság. Számunka azért is különösen jelentős, mert Magyarország ezen a területen igen nagy hagyományokkal rendelkezett. Az EU belépés után a szigorú kvótarendszer, valamint az elsődleges feldolgozói kapacitás kikerülése a hazai gazdák kezéből szinte teljesen eljelentéktelenítette azt a korábban sikeres ágazatot. Mégis hogyan fordulhat mindez jobbra? Ezt elemezte a konferencia. <p align="left">                   

  egy pohár tej, tiszta fej?Egy pohár tej, tiszta fej?Az élelmiszer ágazat egyik fontos része a tejgazdaság. Számunka azért is különösen jelentős, mert Magyarország ezen a területen igen nagy hagyományokkal rendelkezett. Az EU belépés után a szigorú kvótarendszer, valamint az elsődleges feldolgozói kapacitás kikerülése a hazai gazdák kezéből szinte teljesen eljelentéktelenítette azt a korábban sikeres ágazatot. Mégis hogyan fordulhat mindez jobbra? Ezt elemezte a konferencia.

                   

  egy pohár tej, tiszta fej?Egy pohár tej, tiszta fej?Az élelmiszer ágazat egyik fontos része a tejgazdaság. Számunka azért is különösen jelentős, mert Magyarország ezen a területen igen nagy hagyományokkal rendelkezett. Az EU belépés után a szigorú kvótarendszer, valamint az elsődleges feldolgozói kapacitás kikerülése a hazai gazdák kezéből szinte teljesen eljelentéktelenítette azt a korábban sikeres ágazatot. Mégis hogyan fordulhat mindez jobbra? Ezt elemezte a konferencia.

                                               

     A köszöntőt Dr.Forgács Barnabás FVM szakállamtitkár mondta el. A levezető és ősszegző elnök:Dr.Vajda László főosztályvezető volt az FVM Európai Úniós Koordinációs és Nemzetközi Főosztályáról Az előadók: Bessenyei Ferenc,a Tej Terméktanács elnökhelyettese,  Mélykuti Tibor elnök Alföldtej Zrt. ,Éder Tamás FB tag SOLE-MIZO Zrt.Saltzer Kornél igazgató SPAR Magyarország, Jan van Roekel hollandiai IAMA igazgató tanácstag.

     A tejterméket képviselők elmondták,hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás  során visszaesett Magyarországon a tejtermelés,a tejpiac.Az egyik felszólaló termelő szerint, ha minden jogszabályt szóról szóra betartanának, akár meg is szünne a tejtermelés. El kellene gondolkozni azon,hogy nem lehetne-e változtatni a jogszabályokon…

     Felmerült Ausztria példája.Kezdetben,az EU csatlakozás idején ott is visszaesés mutatkozott a tejtermelésben. Ma azonban meghaladta a csatlakozás előtti szintet.Az osztrákok jól kezelik a gazdasági nacionalizmust Az osztrákoknál  a háztól való közvetlen értékesítés  rendkivül népszerü értékesítési forma. (Itthon szinte üldöznék mindezt. Idióta betarthatatlan, az eu-ra hivatkozott jogszabályok tömege, amit súlyosbítanak a hasonló hazai adő és Tb rendelkezések gyakorlatilag ellehetlenítik ezeket a törekvéseket.) Szerencsére a jó osztrák példa kezd nálunk is terjedni. 

 Az egyik legérdekesebb előadás :Jan van Roekel igazgató,a Holland  Élelmiszeripari Egyesülésekért  Felelős Központ  képviselőjének előadása volt.Hollandia élen jár az európai élelmiszerágazatban.Az igazgató előadásában a holland gyakorlatot  hangsúlyozta,ahol a vevő a király a piac felett. A fogyasztók igényét maximálisan ki kell szolgálni.Fontos a jó minőség, a biztonság,az eltarthatóság,A siker érdekében fontos a jó kapcsolat a fogyasztók,a termelők,feldolgozók,a kereskedők között.Fontos a fogyasztók visszajelzése.A stratégiát az igény szabja meg.

Az élelmiszereket ott állítsuk elő,ahol élünk,ott a régióban.A magánszektornak támogatás nélkül  kell megtermelnie a mennyiségét,a minőségét. Henri Fordra,Benjámin Franklinra is hivatkozott az előadó,akik az összefogást hangsúlyozták,mint minden igazi siker titkát.

               A fontos mezőgazdasági kérdéseket elemző szakmai konferencia tanulságait Dr Vajda László főosztályvezető foglalta össze. Ma a magyar mezőgazdaság ötödik úniós évében  a magyar termelőkre  megváltozott  körülmények,komoly új feladatok várnak.Az egyik legfontosabb feladat az összefogás megteremtése,amely a sikeres piaci jelenlét alapfeltétele.Ez azt jelenti,hogy  létre kell hozni minden ágazatban  az egyre nagyobb számban  a termelői szerveződéseket.És ha ez megtörténik, akkor az ország különböző régióiban létrejövő együttmüködések profi módon  válnak partnereivé a piacot uraló  nagy kereskedelmi láncoknak.

A piaci verseny kiéleződött.A hazai termelők piaca egyre szükül.Az ágazaton belüli párbeszéd,összefogás  a termelők,a feldolgozók,a kereskedők között -létfontosságú. No meg az is, hogy a hazai adórendeletek és egyéb szabályozás ne ellehetetlenítse, hanem segítse a gazdákat.

Dr.Szalontai Éva

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.