2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Elégséges szolgáltatás, elégtelen érdekeltség – az ombudsman a közlekedési miniszter közbenjárását kéri

2 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/20168"><img class="image thumbnail" src="/files/images/onbucc.thumbnail.jpg" border="0" alt="http://www.obh.hu/" title="http://www.obh.hu/" width="100" height="88" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.obh.hu/">http://www.obh.hu/</a> </strong></span></span>Vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a közlekedési ügyekért felelős tárca vezetőjeként miként tudná elősegíteni a még elégséges szolgáltatásról szóló megállapodás létrejöttét a sztrájkban érintett felek között - fordult a közlekedési miniszterhez Szabó Máté ombudsman.<br /><td valign="top"> </td>    <img class=" size-full wp-image-1110" src="https://euroastra.hu/wp-content/uploads/2007/07/spacer.gif" border="0" width="15" height="15" /><br />    

http://www.obh.hu/http://www.obh.hu/ Vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a közlekedési ügyekért felelős tárca vezetőjeként miként tudná elősegíteni a még elégséges szolgáltatásról szóló megállapodás létrejöttét a sztrájkban érintett felek között – fordult a közlekedési miniszterhez Szabó Máté ombudsman.

 

    spacer
    

http://www.obh.hu/http://www.obh.hu/ Vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a közlekedési ügyekért felelős tárca vezetőjeként miként tudná elősegíteni a még elégséges szolgáltatásról szóló megállapodás létrejöttét a sztrájkban érintett felek között – fordult a közlekedési miniszterhez Szabó Máté ombudsman.

 

    spacer
    
Az állampolgári jogok biztosa egy sajtóhírből értesült arról, hogy a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium nem tud és nem is akar beavatkozni a MÁV Zrt., a MÁV-START Zrt., illetve a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete közötti tárgyalásokba. Az ombudsman utalt arra, hogy a közelmúltban Molnár Csaba miniszternek is megküldte jelentését. Ebben felhívta a figyelmet arra, hogy a lakossági közszolgáltatások biztosítása végső soron állami, illetve egyes esetekben önkormányzati feladat. Ha a közszolgáltatás a még elégséges mértékben sem garantálható, a közszolgáltatás kötelezettjének – tehát az államnak, illetve az önkormányzatnak – a feladata az is, hogy gondoskodjon az esetleges helyettesítő szolgáltatásokról, továbbá, amennyiben ez sem megoldható, megtérítse a lakosság emiatt keletkező költségeit.

A miniszternek írt levelében a biztos arra is utalt, hogy a tömegközlekedési dolgozók általános sztrájkja esetén a lakosság azért esik el teljes egészében a tömegközlekedés igénybevételének lehetőségétől, mert a még elégséges szolgáltatás meghatározására hivatott feleknek – a jogi szabályozás hiányosságainak következtében – nem áll érdekében a megállapodás. Ez a jogbiztonság és a szabad közlekedéshez való alkotmányos alapjog sérelmének közvetlen veszélyével jár – állapította meg az ombudsman.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.