2023.november.29. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az Európai Parlament a munkavállalók mellett döntött

4 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/21324"><img class="image thumbnail" src="/files/images/clock.thumbnail.gif" border="0" width="96" height="100" /></a></span>Az Európai Parlament visszautasította a 60 órás munkahétre és a brit munkaidő-modell uniós bevezetésére vonatkozó tanácsi előterjesztést. A szerdai plenáris ülésen a képviselők megerősítették a Parlament korábbi (2005-ös) álláspontját, amelynek értelmében a munkaidő-szabályozás alóli uniós kivételeket egy 2008-ban kezdődő 3 éves türelmi időszak után egységesen - az összes tagállamban - meg kell szüntetni. </p><p> 

clock.thumbnailAz Európai Parlament visszautasította a 60 órás munkahétre és a brit munkaidő-modell uniós bevezetésére vonatkozó tanácsi előterjesztést. A szerdai plenáris ülésen a képviselők megerősítették a Parlament korábbi (2005-ös) álláspontját, amelynek értelmében a munkaidő-szabályozás alóli uniós kivételeket egy 2008-ban kezdődő 3 éves türelmi időszak után egységesen – az összes tagállamban – meg kell szüntetni.

 

clock.thumbnailAz Európai Parlament visszautasította a 60 órás munkahétre és a brit munkaidő-modell uniós bevezetésére vonatkozó tanácsi előterjesztést. A szerdai plenáris ülésen a képviselők megerősítették a Parlament korábbi (2005-ös) álláspontját, amelynek értelmében a munkaidő-szabályozás alóli uniós kivételeket egy 2008-ban kezdődő 3 éves türelmi időszak után egységesen – az összes tagállamban – meg kell szüntetni.

 

A kivételes szabályozás a kilencvenes évek elején brit kérésre került az uniós jogszabályba, fenntartása azonban a szigorú munkaidő-szabályozási hagyományokkal rendelkező, és az európai munkavállalók egészségének védelme mellett elkötelezett tagállamok határozott ellenállásába ütközik.

 

  spacer
    Az Európai Parlament döntése egyértelműen tisztázta azt a kérdést is, hogy az orvosok ügyeleti idejének egésze munkaidőnek minősül. Ez azért fontos, mert az Európai Bizottság eredeti elképzelésének értelmében a tagállamok dönthettek volna arról, hogy az ügyeletben lévő orvosok üresjáratban töltött várakozási idejét nem számítják bele a heti munkaidőbe. Ez az eljárás azonban az Európai Bíróság jogerős ítéleteibe ütközik, így az Európai Parlament törölte az erre vonatkozó passzusokat a munkaidő-irányelv szövegéből.

    A Magyar Néppárti Delegáció a jogalkotási folyamat során végig következetesen kiállt az orvosok munkaidejének korlátozása, az ügyeleti idő munkaidőbe történő beszámítása és a magas szintű munkahelyi egészségvédelem és biztonság megteremtése mellett. Fontos hangsúlyozni, hogy az uniós irányelv megalkotásának jogalapját is az Uniót terhelő kötelezettségek jelentik a munkahelyi egészségvédelem és biztonság szavatolása tekintetében az EU egész területén. Nem szorul különösebb magyarázatra az, hogy a túlfeszített munkatempó következtében fellépő természetes emberi kimerülés mind a betegek, mind a kórházi alkalmazottak számára jelentős veszélyforrást jelent. Elfogadhatatlan ezért a megszorító intézkedéseket foganatosító kormányok azon érvelése, hogy a költségvetési kényszerek béklyójában nincs mód és lehetőség emberi munkakörülményeket, tisztességes munkaidő korlátozást és korrekt pihenőidőket biztosítani az orvosoknak. A Magyar Néppárti Delegáció szilárd meggyőződése, hogy az emberi élet nem pénzben mérhető.

 A Fidesz európai parlamenti képviselői felszólítják ezért a magyar kormányt, hogy tegyen haladéktalanul eleget az Európai Bíróság által megfogalmazott követelményeknek és elvárásoknak az ügyeleti idő elbírálása tekintetében, és vegye figyelembe e téren az Európai Parlament határozott állásfoglalását.

    A munkaidő-korlátozás alóli kivételek megszüntetését a Magyar Néppárti Delegáció szintén üdvözli, és komoly győzelemnek tekinti az Európa-szerte egyre erősödő liberális törekvések felett. A kibontakozóban lévő gazdasági válság tükrében különösen időszerű az, hogy az olyan európai értékek, mint az emberi élet védelme, az egészség megőrzéséhez fűződő jog, továbbá a szakmai és a családi élet összeegyeztetése, az uniós polgárok választott képviselői hitet tegyenek. Rendkívül sajnálatos az, hogy a Tanács olyan kiegyensúlyozatlan szabályozási javaslatot terjesztett elő, amely elfogadása esetén mókuskerékbe kényszerítette volna az európai munkavállalók jelentős részét. Ez a veszély most elhárult, és nem lehet eléggé hangsúlyozni azt, hogy a polgárok jogos érdekeinek megvédésében ismét az Európai Parlament játszotta a kulcsszerepet.

(EU Parlament Magyar Néppárti delegáció)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.