2023.december.11. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Elfeledett címek és rangok

2 perc olvasás

ku damm 3

Választófejedelem. A Német-római Birodalom 7 tartományi fejedelme, akik a XIII. századtól a német királyokat, illetve a német-római császárokat választották meg. A választófejedelmek (Kurfürst) jogait és szerepét IV. Károly aranybullája szentesítette. Emléküket ma már csak Berlin káprázatos, 3,5 kilométer hosszú bevásárlósétánya a Kurfürstendamm őrzi.

khedive cigarettes tin

Khedive. Az Egyiptomi Szultánság egy 1914 és 1922 között fennálló brit protektorátus volt a mai Egyiptom és Szudán területén. Az első világháború kitörésekor Egyiptom jogilag az Oszmán Biodalomhoz tartozott, de területén brit csapatok állomásoztak, akik a tényleges hatalmat gyakorolták. Az államapparátus irányítását azonban átengedték a khedive (alkirály) vezette adminisztrációnak. Ha nem lenne a világ egyik legdrágább cigarettájának a márkaneve, talán már teljesen feledésbe merült volna a név.

650px indian palace

Maharadzsa. Európai észjárással nehéz meghatározni, kik voltak ők. Inda több száz millió lakosú tartományokra osztható. Nevezzük a maharadzsákat némi pontatlansággal hindu vallású tartományi uralkodóknak. India 1947-ben nyerte el függetlenségét, azóta köztársaság, maharadzsák nincsenek. De tekintélyüket, vagyonukat még sokáig évezni fogják utódaik. A képen a kapurtalai maharadzsa palotájának makettje. 

haile sz

Négus. Etiópia császárát nevezték így, Az abszolút monarchia néhány évig volt olasz, majd angol gyarmat, ma köztársaság. Hailé Szelasszié az utolsó négus, aki ötéves magszakítással 1930-tül 1974-ig uralkodott. A kétharmad keresztény, egyharmad muszlim etiópok visszatért bibliai messiásként tisztelték. Számosan a mai napig vallásuk szimbólumának és Isten földi reinkarnációjának tekintik. 1935-ben az év emberének választotta a Time magazin.

csang kai sek

Generalisszimusz. Vezérmarsallnak fordítható katonai rang. A világtörténelem három generalisszimuszt ismer, Francesco Franco, Sztálin és Csang Kai-sek. Talán nem közismert, hogy Mao Ce-Tung és Csang Kaj-sek kezdetben harcostársak voltak, együt robbantották ki a forradalmat, amely 1949-ben végleg elsöpörte a kínai császárságot. Csak később váltak egymásnak kibékíthetetlen ellenségeivé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.