2022.01.17.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Elfeledett címek és rangok

2 min read

Választófejedelem. A Német-római Birodalom 7 tartományi fejedelme, akik a XIII. századtól a német királyokat, illetve a német-római császárokat választották meg. A választófejedelmek (Kurfürst) jogait és szerepét IV. Károly aranybullája szentesítette. Emléküket ma már csak Berlin káprázatos, 3,5 kilométer hosszú bevásárlósétánya a Kurfürstendamm őrzi.

Khedive. Az Egyiptomi Szultánság egy 1914 és 1922 között fennálló brit protektorátus volt a mai Egyiptom és Szudán területén. Az első világháború kitörésekor Egyiptom jogilag az Oszmán Biodalomhoz tartozott, de területén brit csapatok állomásoztak, akik a tényleges hatalmat gyakorolták. Az államapparátus irányítását azonban átengedték a khedive (alkirály) vezette adminisztrációnak. Ha nem lenne a világ egyik legdrágább cigarettájának a márkaneve, talán már teljesen feledésbe merült volna a név.

Maharadzsa. Európai észjárással nehéz meghatározni, kik voltak ők. Inda több száz millió lakosú tartományokra osztható. Nevezzük a maharadzsákat némi pontatlansággal hindu vallású tartományi uralkodóknak. India 1947-ben nyerte el függetlenségét, azóta köztársaság, maharadzsák nincsenek. De tekintélyüket, vagyonukat még sokáig évezni fogják utódaik. A képen a kapurtalai maharadzsa palotájának makettje. 

Négus. Etiópia császárát nevezték így, Az abszolút monarchia néhány évig volt olasz, majd angol gyarmat, ma köztársaság. Hailé Szelasszié az utolsó négus, aki ötéves magszakítással 1930-tül 1974-ig uralkodott. A kétharmad keresztény, egyharmad muszlim etiópok visszatért bibliai messiásként tisztelték. Számosan a mai napig vallásuk szimbólumának és Isten földi reinkarnációjának tekintik. 1935-ben az év emberének választotta a Time magazin.

Generalisszimusz. Vezérmarsallnak fordítható katonai rang. A világtörténelem három generalisszimuszt ismer, Francesco Franco, Sztálin és Csang Kai-sek. Talán nem közismert, hogy Mao Ce-Tung és Csang Kaj-sek kezdetben harcostársak voltak, együt robbantották ki a forradalmat, amely 1949-ben végleg elsöpörte a kínai császárságot. Csak később váltak egymásnak kibékíthetetlen ellenségeivé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük