2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Élhetőbb városok – nem csak álom

4 min read
<span class="inline inline-left"><a href="/node/43366"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/P9150071.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>  <p>Színház, koncertek, kávéházak, éttermek, pörgés, izgalom, fények és színek - a városi életnek kétségkívül megvannak a szépségei. Akik viszont nap mint nap a városban élik életüket - közlekednek, ügyintéznek, dolgoznak -  azok gyakran tapasztalják a városi lét nehézségeit is. Vitathatatlan tény, hogy az urbanizáció olyan méreteket öltött, ami számos kihívást jelent mind a városlakók, mind a városi vezetők számára.</p><p>

 

Színház, koncertek, kávéházak, éttermek, pörgés, izgalom, fények és színek – a városi életnek kétségkívül megvannak a szépségei. Akik viszont nap mint nap a városban élik életüket – közlekednek, ügyintéznek, dolgoznak –  azok gyakran tapasztalják a városi lét nehézségeit is. Vitathatatlan tény, hogy az urbanizáció olyan méreteket öltött, ami számos kihívást jelent mind a városlakók, mind a városi vezetők számára.

 

Színház, koncertek, kávéházak, éttermek, pörgés, izgalom, fények és színek – a városi életnek kétségkívül megvannak a szépségei. Akik viszont nap mint nap a városban élik életüket – közlekednek, ügyintéznek, dolgoznak –  azok gyakran tapasztalják a városi lét nehézségeit is. Vitathatatlan tény, hogy az urbanizáció olyan méreteket öltött, ami számos kihívást jelent mind a városlakók, mind a városi vezetők számára.

2050-re a világ teljes népességének 70%-a él majd városokban. A huszadik század fordulóján ez a szám még csak 13% volt. Ez azt jelenti, hogy minden évben New York lakosságának hétszeresével gyarapítjuk a bolygó népességét. Mindannyiunknak szembe kell néznie azzal a kihívással, hogy ez a rengeteg ember hogyan élhet együtt szervezetten, hatékonyan, hogyan juthat hozzá a megfelelő típusú és minőségű szolgáltatásokhoz. Számos példa bizonyítja világszerte, hogy ma már rendelkezésünkre állnak olyan megoldások, amelyek megkönnyítik a városi életet.

A fenti kihívásokra közös megoldást keresve, az IBM Smarter Cities, azaz „Élhetőbb városok" címen indított párbeszédet. Eddig New Yorkban, Berlinben, Shanghaiban és legutóbb Budapesten szervezett az informatikai nagyvállalat ilyen típusú rendezvényt. 2010. szeptember 15-én „Smarter Cities – Közvetlen járat a jövőbe" címmel európai példákon keresztül mutatta be, milyen módon szervezhető hatékonyabban a városi élet.

A konferencián elhangzott előadásokon  az érdeklődők megismerhették egy GPS alapú közlekedés-szabályozási rendszer pilot projektjének eddigi eredményeit, hallhattak a Máltán kiépítés alatt álló intelligens közműhálózatról, a vízminőséget és szélsőséges időjárást előrejelző írországi Galway-öböl projektről és megtudhatták hogyan lesz Párma nemsokára intelligens város, mely csúcsszínvonalú szolgáltatásokkal képes kiszolgálni lakóit.

A bemutatott megoldásokról bővebben:

GPS alapú közlekedésszabályozás Hollandiában

A hollandiai Eindhoven városában GPS alapú útdíjas közlekedési rendszert tesztelnek az IBM mérnökei. A tervek szerint későbbiekben az egész országra kiterjesztenék a megoldást, melynek lényege, hogy azok a gépkocsivezetők, akik hajlandók más, akár hosszabb, útvonalon közlekedni, hogy csökkentsék a legnagyobb forgalmú utak terhelését, olcsóbb útdíjat fizetnek. A pilot projekt során GPS/3G alapú fedélzeti miniszámítógépeket szerelnek a gépkocsikba, amelyek jelzik a sofőrnek, hogy melyik útvonalon milyen útdíjjal és menetidővel kalkulálhat. A pilot projekt eddig rendkívül ígéretes, hiszen az utazók 70% hajlandó volt változtatni közlekedési szokásain az olcsóbb útdíj fejében.

http://www-03.ibm.com/press/us/en/pressrelease/27842.wss 

Intelligens mérők Máltán

A szigetország táv- és vízhálózatát szenzorok tömegeivel szerelik fel, a fogyasztóknál a központokkal kommunikáló fogyasztásmérőket helyeznek el, amelyek folyamatosan beérkező adatait intelligens informatikai rendszerekkel dolgozzák fel. A megoldás folyamatosan figyeli a közmű rendszer kihasználtságát és nagy igény esetén drágább, kisebb terheléskor olcsóbb tarifát számol. Ezzel a közműhálózatok terhelése is egyenletesebbé válik, csökken a csúcsidejű terhelés, ezért csökkenek a beruházási költségek, és a fogyasztók energiatudatos viselkedése is kialakítható.

http://www-03.ibm.com/press/us/en/pressrelease/26596.wss 

A vízminőség monitorozása Írországban

Az írországi Galway öbölben egy olyan előrejelző rendszer kiépítését végzik az IBM szakemberei, ami szenzorok és időjárási minták segítségével képes valós idejű adatokat szolgáltatni a várható időjárásról, valamint a víz minőségéről. A helyi halászat, de az öbölben fürdőzők is nagy hasznát vehetik a jövőben ezeknek a jelentéseknek.

http://www-03.ibm.com/press/us/en/pressrelease/26922.wss 

Átfogó fejlesztési program Pármában

A pármai városvezetés nem aprózta el: olyan, a teljes várost átfogó technológiai újításba fogott bele az IBM-mel, melynek célja, hogy a digitális technika és telekommunikáció fejlesztésével a város nyújtotta szolgáltatások színvonalát emelje. Az eredmény: kisebb közúti forgalom a városban, hatékonyabb szolgáltatások és vonzóbb üzleti környezet a vállalkozásoknak Pármában.

http://www-03.ibm.com/press/us/en/pressrelease/27145.wss

http://www.ibm.com/smarterplanet/us/en/sustainable_cities/ideas/index.html?re=sph

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük