2023.december.11. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Elindult a Microsoft TV a Channel 9 – merre tovább Silverlight?

5 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/7321"><img class="image thumbnail" src="/files/images/ch9.thumbnail.jpg" border="0" alt="http://ch9.hu/content/manifeszto.aspx" title="http://ch9.hu/content/manifeszto.aspx" width="100" height="46" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://ch9.hu/content/manifeszto.aspx">http://ch9.hu/content/manifeszto.aspx</a> </strong></span></span><p>November 15-én hivatalosan is elindult a Channel9 Magyarország, egy olyan szakmai műsorcsatorna, amely az egyedi tartalmat ötvözi az Internet modern kommunikációs formáival. Ezzel olyan nemzetközi kezdeményezés ért el Magyarországra, amely 2004-ben még csak a Microsoft fejlesztői számára biztosított kommunikációs platformot - a Silverlight - , amit egyébként a Wired magazin idén márciusban egyedülállóak minősített az ún. „corporate transparency" megvalósítása tekintetében. </p><p>

 http://ch9.hu/content/manifeszto.aspxhttp://ch9.hu/content/manifeszto.aspx

November 15-én hivatalosan is elindult a Channel9 Magyarország, egy olyan szakmai műsorcsatorna, amely az egyedi tartalmat ötvözi az Internet modern kommunikációs formáival. Ezzel olyan nemzetközi kezdeményezés ért el Magyarországra, amely 2004-ben még csak a Microsoft fejlesztői számára biztosított kommunikációs platformot – a Silverlight – , amit egyébként a Wired magazin idén márciusban egyedülállóak minősített az ún. „corporate transparency" megvalósítása tekintetében.

 http://ch9.hu/content/manifeszto.aspxhttp://ch9.hu/content/manifeszto.aspx

November 15-én hivatalosan is elindult a Channel9 Magyarország, egy olyan szakmai műsorcsatorna, amely az egyedi tartalmat ötvözi az Internet modern kommunikációs formáival. Ezzel olyan nemzetközi kezdeményezés ért el Magyarországra, amely 2004-ben még csak a Microsoft fejlesztői számára biztosított kommunikációs platformot – a Silverlight – , amit egyébként a Wired magazin idén márciusban egyedülállóak minősített az ún. „corporate transparency" megvalósítása tekintetében.

A Microsoftnál dolgozó fejlesztők idejekorán felismerték annak a szükségszerűségét, hogy fizikailag egymástól távol dolgozó mérnököknek és IT-szakembereknek szükségük van a gyors és hatékony eszmecserére, hogy szinte azonnal választ kapjanak felvetéseikre, problémáikra. Mára a korábban belső kommunikációra használt platform nyílt webhellyé vált, a Channel9-on bárki megjelenhet, kifejtheti véleményét és megoszthatja ötleteit a többi érdeklődővel. A Channel9 a közvetlen dialógusról szól, célja, hogy a Microsoftot és a vele kapcsolatban lévő szervezeteket az őszinte, tényszerű hangvételre ösztönözze. Kiemelten fontosnak tartják a humán oldal, az emberi kapcsolatok szabad érvényre jutását. Ez a hely azért van, hogy minden külső körülménytől függetlenül mindenki saját magát adja, melyből mások is közvetlen élményt meríthetnek, az előadás élményét.

Miért Channel9?  – avagy honnan ered a név

A portál betekintést enged a Microsoft fejlesztőinek boszorkánykonyhájába, a kulisszatitkokba, cenzúra és mindenfajta kozmetika nélkül.(természetesen a cég érdekeinek üzleti és stratégiai tikainak figyelembevételével… A Szerk)  Ezt a műfajt a '90-es években a United Airlines vonzó szolgáltatásaként ismerhettük meg, amikor is a 9-es csatornán bárki belehallgathatott pilótafülke, azaz a pilóták és a légi irányítók kommunikációjába. 

A Channel9 magyarországi verziója nem „kicsinyített mása" az eredeti platformnak. Az átfogó, globális kérdések mellett itt kívánunk fórumot teremteni a mély szakmai eszmecserének, hogy a termékmegjelenés előtti időszaktól kezdve az adaptáció folyamatát, annak nehézségeit és a szóba jöhető megoldásokat megismerhessék a hazai fejlesztők, technológiai döntéshozók, egyetemi hallgatók és a hobbifejlesztők egyaránt. Erősen szakmai műsorcsatornáról van szó, amely az egyedi tartalmat ötvözi az Internet modern kommunikációs formáival. A cél az, hogy a Microsoft platform technológiáiban rejlő értékeket, valós élethelyzeteken keresztül mutassák be, a fejlesztői tapasztalatokat már a termékfejlesztések korai szakaszában megosszuk, elérhetővé tegyük. Meggyőződésük, hogy a Channel 9 kitűnő platformot biztosít egy aktív fejlesztői közösség alapjainak megteremtésére.

A Channel9 magyar verziója esetében a videókat hetente tesszik közzé, nagyfelbontású Windows Media Video formátumban. Az egyes anyagok terjedelme igen változatos, hiszen az 5 percestől egészen az egy órásig szinte mindenre van lehetőség. Ugyanilyen széles a műfaji paletta, hiszen kötetlen beszélgetés, demó, moderált kerekasztal beszélgetések egyaránt „műsorra kerülnek". A megjelenítést a Silverlight 1.0 segítségével történik és a publikált tartalmak RSS csatornákon is elérhetők. A közeljövőben audio tartalmak (híradó, interjú stb.) közzétételét is tervezzik, amelyet közvetlenül a hordozható médialejátszókra tölthetik majd le a látogatók.

Amennyiben egyes tartalomszolgáltatók erre rákapnak, akkor nemcsak ez, hanem akár kis szinházak, vidéki kulturális események is nagyobb teret kaphatnak. Ehhez azonban egy olyan szolgáltató kell, aki fel tudja vállalni egy ilyen rendszer folyamatos működtetésével járó költségeket. Erre azonban a hazai szerzői jogvesztők, sem a jelnlegi harcos TV és rádió társaságok csak elutasítással reagálnának… vagy annyira akdályoznák mondvacsinalt jogdíjakkal vagy egyéb perekkel egy ilyen rendszer működését, hogy az gyakorlatilag ellehetetlenülne. Azt viszont nem csodállnám, hogy más politikailag alternativ, így kispénzű közösségek, mint például a http://www.szentkoronaradió.hu/ vagy az http://www.arpadhir.hu/ vagy rádióként a http://www.bombagyar.hu/ http://www.bombagyar.com/ felhasználja az új technológiát. De inkább úgy tűnik, minden előnyével szemben kivárnak ők és mások, hiszen ez Microsoft technológia, és a kisebb, de újabban a nagyobb rendszerek üzemeltetői egyre tönn LINUX komponenst használnak.

Meg kell várni, hogy a Microsoft-Novell- szabadszoftveres együttműködések keretében ez a technológia átkerüljön abba a közösségbe is legalább is kompatibilits rendszer szinten. Egyelőre ennek nem sok jele mutatkozik.

http://ch9.hu/content/manifeszto.aspx

http://www.wired.com/wired/archive/15.04/wired40_microsoft.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.