2022.október.01. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

„Éljen a Grund! 100 éves a Pál utcai fiúk”

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/6117"><img class="image thumbnail" src="/files/images/einstand.thumbnail.jpg" border="0" alt="Einstand" title="Einstand" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Einstand</strong></span></span> <p>Éljen a Grund! a Károlyi Palotában is. Október 11-én, csütörtökön, 17 órakor nyitotta meg a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) az „Éljen a Grund! 100 éves a Pál utcai fiúk" című kiállítását. A kiállításhoz érdekes programok, játékok, blogpályázat is kapcsolódik.</p><p>

 einstandEinstand

Éljen a Grund! a Károlyi Palotában is. Október 11-én, csütörtökön, 17 órakor nyitotta meg a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) az „Éljen a Grund! 100 éves a Pál utcai fiúk" című kiállítását. A kiállításhoz érdekes programok, játékok, blogpályázat is kapcsolódik.

 einstandEinstand

Éljen a Grund! a Károlyi Palotában is. Október 11-én, csütörtökön, 17 órakor nyitotta meg a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) az „Éljen a Grund! 100 éves a Pál utcai fiúk" című kiállítását. A kiállításhoz érdekes programok, játékok, blogpályázat is kapcsolódik.

1907. április 10-én jelent meg Molnár Ferenc Pál utcai fiúk című regénye a Franklin Kiadó gondozásában. A regény folytatásosnak indult, Molnár egyik tanárának kérésére kezdte írni, A Tanulók Lapja számára. A mű azóta meghódította a világot, olaszországi népszerűsége vetekszik a magyarországiéval. A sikert sokan azzal magyarázták, hogy örökérvényű fogalmakat jelenít meg, mint például a hazaszeretet, barátság, árulás, becsület, önfeláldozás.

 

 1. éljen a grund!1. Éljen a Grund!  geszti péter és török ferencGeszti Péter és Török Ferenc filmrendező
 kedves boka...Kedves Boka…  nemecsek ernő (csupa kisbetűvel)nemecsek ernő (csupa kisbetűvel)
 reich károly: pál utcai fiuk - portrékReich Károly: Pál utcai fiuk – portrék  a vörösingesekA Vörösingesek

Hazánkban nagy sikert aratott a mű magyar-amerikai koprodukcióban készült filmváltozata is, melyet 1969-ben mutattak be. A rendező Fábri Zoltán, a producer Bohém Endre, az operatőr pedig Illés György lett. A filmet ugyan Oscar-díjra jelölték, de végül helyette a Háború és béke vitte azt el.

A gyermekszereplők egy londoni gyermekszínész-képzőböl kerültek ki, így a forgatás végig angolul folyt, magyar nyelvű szikronja utólag készült el.

A könyv szereplői, a helyszínek mára már fogalommá váltak, nemecsek ernő (kisbetűvel), Grund, Gitt-egylet, Einstand.

A kiállításra látogató a mű alapján, helyszínről helyszínre követheti a regény eseményit. Megnézheti az Einstandot, vagy a haditerv készülését maketten, belepillanthat a filmbe, felmászhat egy fa építményre, melynek tetején megnézheti a grund kicsiny mását, beleolvashat a Bokának írt levélbe, megnézheti Reich Károly a Pál utcai fiúkról készült portréit, s számos más tárgyi emléket tekinthet meg, mely visszarepíti a regény helyszínére, idejébe.

Az október 11.-i megnyitón a Diadal utcai Általános Iskola diákjai adtak elő több, apróbb részletet a műből.

A megnyitón elhangzott, hogy a nyitó nap egyenlő egy start-al, mely egy egy éven át tartó munkát indít el.

Dr. Vígh Annamária méltatta a múzeumot azért a rengeteg kutatómunkáért, szervezésért, mely eredményeként létrejöhetett ez a fantasztikusan gazdag kiállítás.

Geszti Péter, Nemecseknek írt levelét olvasta fel, melyben tájékoztatja a fiút, az azóta történtekről, s a Práter utcai Einstand szoborcsoport felavatásáról is, majd boldog születésnapot kívánva fejezte be levelét. Török Ferenc filmrendező egyszerűen ennyit mondott: Megnyitom a kiállítást!

A kiállításhoz a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében, több program kapcsolódik. Békés Pál jelenetének előadása, Molnár Ferenc-művek diákszereplőkkel,  blogpályázat 10-16 éveseknek, és még számos érdekes lehetőség, melyről a múzeum honlapján tájékozódhatnak.

 

 1. vigh annamária1. Vigh Annamária  2.2.
 3.3.  4.4.
 5.5.  6.6.

A kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban, az V. kerület Károlyi Mihály utca 16. szám alatt tekinthető meg, egészen 2008. augusztus 31.-ig.

Németh Krisztina

http://www.pim.hu/

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.