Elkészült a FŐGÁZ épületenergetikai üzletágának első fűtéskorszerűsítési fejlesztése egy II. kerületi társasházban a Bimbó úton. A sikeres kezdet után a vállalat további beruházásokat indít.

Elkészült a FŐGÁZ épületenergetikai üzletágának első fűtéskorszerűsítési fejlesztése egy II. kerületi társasházban a Bimbó úton. A sikeres kezdet után a vállalat további beruházásokat indít.

A FŐGÁZ épületenergetikai beruházásokkal foglalkozó új üzletágának célja társasházak fűtés és hőközpontjainak korszerűsítése, amelyek eredményeként a lakóingatlanok fűtési és melegvíz előállítási költségei optimalizálhatóvá és hosszútávon biztosíthatóvá válnak.  A társasházak cserére szoruló, elavult hőtermelő berendezéseinek kiváltását a FŐGÁZ saját költségén végzi el, így a lakók akár több tízmillió forintot is megtakaríthatnak a beruházással. Az alkalmazott kondenzációs technológiának köszönhetően a hőtermelés hatásfoka elérheti a 105%-ot, a korábbi 75-80%-os hatásfokhoz képest, amely jelentős tüzelőanyag megtakarítást, ezáltal költségcsökkentést eredményez. A konstrukció lényege, hogy a FŐGÁZ éves szolgáltatási díj ellenében üzemelteti a beépített berendezést és vállalja annak karbantartását garanciával. A most átadott Bimbó úti mintaprojekt esetében a szolgáltatási időszak 8 év.

„A mintaprojekt indulásakor bíztunk benne, hogy a beruházás befejezését követően további épületenergetikai megbízásokat nyerhetünk el. Örömömre szolgál, hogy az azóta eltelt néhány hónap alatt Budapest számos kerületében több társasházzal kötöttünk hasonló szerződést, ahol a beruházások várhatóan október környékén valósulnak meg. A jövőben, a lehetséges helyeken ún. mikro kogenerációs berendezések telepítését is tervezzük, amelyek  villamos energiát és hőt egyidejűleg termelnek"- nyilatkozta Koncz László a FŐGÁZ vezérigazgatója.

A több mint 150 éve eredményesen működő vállalat épületenergetikai üzletága nem az első innovációs kezdeményezés a FŐGÁZ részéről. Mint ismert, a hazai földgázipar meghatározó szereplőjeként 2011-ben a FŐGÁZ tette le a budapesti földgázüzemű közlekedés alapjait a főváros első, X. kerületben található közforgalmú földgázkútjának átadásával.

A FŐGÁZ-t gázkereskedőként megbízható partnerként ismerték meg az ügyfelei mind a szabadpiacon mind az egyetemes szolgáltatás területén. A több mint 150 éves tapasztalattal rendelkező vállalat szakértelmére immár épületenergetikai szolgáltatóként is számíthatnak az ügyfelek.

2012 nyarán indították el épületenergetikai üzletágukat, mellyel célunk a társasházak fűtéskorszerűsítésének megvalósításával a hosszú távú partneri viszony kialakítása. A konstrukció lényege, hogy a saját beruházásunkban vállalják társasházak fűtési és hőtermelő berendezéseinek felújítását, cseréjét, amelyért a társasház meghatározott időtartamra fix szolgáltatási díjat fizet. A szolgáltatási időszak alatt teljes körű garanciát vállalnak a beépített berendezésekre és vállalják a társasházak számára a szakszerű üzemeltetést is. A konstrukció előnye, hogy az elavult fűtési és hőtermelő berendezések kiváltása érdekében a társasházaknak nem kell nagyösszegű beruházást finanszírozniuk. Emellett az általuk alkalmazott korszerű, energiahatékony berendezéseknek köszönhetően megtakarítást, végső soron költségcsökkenést érhetnek el, hiszen a hőtermelés hatásfoka – a kondenzációs megoldásnak köszönhetően – elérheti a 100-105%-ot, a korábbi 75-80%-os hatásfokhoz képest.

A társasház számára a gázdíj kiadások csökkenéséből és a korábbi karbantartási költség elmaradásából származó megtakarítás általában nagyobb, mint a fizetendő szolgáltatási díj, így már induláskor pénz marad a társasháznál, miközben nem kellett beruházniuk.

A beépített kazánok és berendezések, eszközök a  tulajdonukban maradnak a szerződési időszak végéig, amikor a társasház dönthet arról, hogy jelképes összegért megvásárolja ezeket. Amennyiben nem élnek ezzel az opcióval lehetőséget kínálnak egy új beruházás keretein belül folytatni az együttműködést.

A Bimbó úti mintaprojektjük indulása óta már a XII., XIV és a XX. kerületből is több társasházzal kötöttek hasonló konstrukcióval szerződést, ahol a beruházások várhatóan októberben fejeződnek be. Számos további megkeresés is érkezett Budapest területéről és országos ismertséggel rendelkező gázkereskedőként további érdeklődéssel számolnak, amelyekre felkészült szakembereik készséggel válaszolnak az epuletenergetika@fogaz.hu e-mail címen, illetve további információ található a www.fogaz.hu/epuletenergetika oldalon. A szolgáltatás jelenleg a lakossági szegmensben érhető el, de tervezik az önkormányzati szektorra is kiterjeszteni, akik köztudottan közbeszerzésre kötelezettek.

Az alkalmazott technológiát illetően minden ház más és más. Minden esetben törekszenek arra, hogy az adott épület típusához és lehetőségekhez mérten, a legideálisabb kazán típust építsenek be. A Bimbó úti társasház esetében a REMEHA GAS 610/5 ECO PRO típusú 2×282 kW teljesítményű, kondenzációs ikerkazánt építettek be. A új kazánok működéséhez szükséges segédberendezéseken túl felújították a teljes kémény rendszert. Mivel az épület egyenletes fűtöttségének ellátásához a jelentősen jobb hatásfok miatt kisebb bemenő gázteljesítmény szükséges, a meglévő gázmérőt kisebbre lehetett cserélni, ami szintén költségmegtakarítást eredményezett a társasháznak. A mintaprojekt esetében a tervezési, kivitelezési munkák mindössze két hónapot vettek igénybe.

A beruházás időtartama attól függ, hogy a házban milyen a korábbi fűtési rendszer állapota. Átlagosan azonban minimum két hónapot vesz igénybe az előkészítéssel és a beszerzésekkel együtt az egész beruházás.

Az átalakítási munkálatok, a beavatkozás a kazánházakra, illetve ha az állapota miatt szükséges a kéményekre korlátozódnak. Az épület szekunder rendszerét (radiátorok, szabályozók, vezetékrendszer) nem érintik a munkálatok.

A fűtéskorszerűsítési beruházások egyik fontos szempontja a költségmegtakarítás és hatékonyság növelés mellett a környezi hatások csökkentése. Mivel csökken a gázfogyasztás, a füstgáz kibocsátás, ezáltal a levegőbe jutó szén-dioxid mennyisége is kevesebb lesz.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük