http://www.accountabilityrating.eu/http://www.accountabilityrating.eu/ Magyarország után Bulgáriában is elkészült a legnagyobb cégek elszámoltathatósági rangsora. A bolgár vállalatok átlagos eredménye közel fele a magyar átlagnak.

http://www.accountabilityrating.eu/http://www.accountabilityrating.eu/ Magyarország után Bulgáriában is elkészült a legnagyobb cégek elszámoltathatósági rangsora. A bolgár vállalatok átlagos eredménye közel fele a magyar átlagnak.

A rangsort nemzetközi módszertan alapján a Braun & Partners Network CSR stratégiai és kommunikációs tanácsadó cég készítette. A legnagyobb bolgár cégek elszámoltathatósági rangsora idén először, október 25-én, a Kapital üzleti hetilapban jelent meg.

A gázszolgáltató Overgas (32,3), az olajipari cég Petrol (27,1), valamint az OTP Bank bolgár leányvállalata, a DSK Bank (26,0) érte el a legjobb eredményt a vizsgált bolgár vállalatok közül; a társadalmi, gazdasági és környezeti kihívások megválaszolása terén. A legnagyobb bolgár üzleti hetilap, a Kapital Top100 listája alapján összesen ötven vállalatot, a 45 legnagyobb árbevétellel rendelkező céget, valamint a pénzügyi piacok öt legnagyobb vállalatát értékelték.

A nemzetközi módszertan alapján készülő, a világ számos országa mellett idén először Bulgáriában is megjelenő Accountability Rating azt méri fel, hogy a legjelentősebb vállalatok – nyilvánosan, a vállalatok érintettjei számára elérhető információk alapján – mennyire tartják fontosnak társadalmi, gazdasági és környezeti kihívásaik hatékony kezelését, hogyan építik be ezeket a szempontokat üzleti stratégiájukba, vállalatirányításukba, és milyen mértékben vonják be érintettjeiket a döntési folyamatokba.

Az értékelés dimenziói (stratégia, menedzsment és vállalatirányítás, érintettek bevonása) mellett idén a hatásokat is vizsgálták egy negyedik kategóriában. Ebben a dimenzióban a vállalatok környezeti és társadalmi hatásait kutatták, azok időbeli változását, adatokra támaszkodva, a többi dimenzióhoz hasonlóan a nyilvánosan elérhető információk alapján.

A vizsgált bolgár vállalatok átlagos eredménye 14,6 pont, ami nagyjából a fele a magyarországi lista 27,3-es átlagának. Huszonöt pont feletti teljesítményt csupán négy cég ért el – Magyarországon ez a szám huszonnyolc. A magyar vállalatokhoz hasonlóan, a bolgár vállalatok teljesítménye is a stratégia területén bizonyult a legjobbnak, leggyengébben pedig ugyancsak a menedzsment és vállalatirányítás terén szerepeltek.

A legjelentősebb különbség a magyar és a bolgár cégek között, hogy Bulgáriában egyelőre még egy vállalat sem készít nemzetközi irányelvek (mint például a GRI) alapján fenntarthatósági jelentést, még nem terjedt el a széleskörű érintetti bevonás gyakorlata sem, a lista végén szereplő vállalatoknak pedig bolgár nyelvű honlapjuk sem volt.

Az érintetti elvárások meglétét és növekedését azonban jól mutatja az a nemrég elkészült közvélemény-kutatás, amelyet a Braun & Partners Network megbízásából a bolgár, a magyar és a lengyel GfK kutatóintézet végzett. A felmérés egyik legfőbb megállapítása, hogy a három ország válaszadói közül a bolgárok elvárása volt a legmagasabb szinten, egyúttal ők voltak a legkevésbé elégedettek az országukban működő vállalatok környezeti és társadalmi teljesítményével.

Összesen hét olyan vállalat szerepelt a felmérésben, amely esetében a nemzetközi vállalatcsoport mindkét országban rendelkezik üzleti érdekeltséggel – illetve az OTP Bank, amelynek leányvállalata, a DSK 26 pontjával a harmadik lett a bolgár rangsorban. Az anyavállalat eredménye ennek csaknem kétszerese, közel ötven pont. A bolgár és a magyar eredményeket összehasonlítva a két országban működő OMV és UniCredit Bank teljesítménye között a legkisebb az eltérés.

http://www.accountabilityrating.eu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük