2013. március 27-én a Színházi Világnap alkalmából kerül megrendezésre az Előadó-művészeti Világnap a FESZ, azaz a Független Előadó-művészeti Szövetség szervezésében. A programban előadások és nyilvános vita, díjátadó ünnepség, a díjátadó előtt és után "Kottavető kivonat" szerepelnek. A rendezvény ingyenesen látogatható.

 

2013. március 27-én a Színházi Világnap alkalmából kerül megrendezésre az Előadó-művészeti Világnap a FESZ, azaz a Független Előadó-művészeti Szövetség szervezésében. A programban előadások és nyilvános vita, díjátadó ünnepség, a díjátadó előtt és után "Kottavető kivonat" szerepelnek. A rendezvény ingyenesen látogatható.

 

A Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház Jurányi Kamaraterme ad otthont 10 órától 17 óráig az „Egy napos konferencia a színházi világnap alkalmából" c. II. Függetlenül – konferencia rendezvénynek.

A konferencián az intézményi autonómiára, az aktuális intézményi, finanszírozási gyakorlatok felülvizsgálatára, a problémák feltárására, a formálódó alternatív modellek bemutatására, illetve az egyes területek – színház, tánc, film, képzőművészet, múzeum, zene – strukturális változásaira és a fenntarthatóság kérdéseire reflektálnak az előadások, valamint azokat követően a közös kerekasztal beszélgetés és nyilvános vita.

A Független Előadó-művészeti Szövetség kísérletet tesz a függetlenségnek mint esztétikai minőségnek, és mint működési sajátosságnak a leírására. A színházi világnap alkalmából tartandó konferencia megszervezésébe azért vágtak bele, mert fontosnak tartják, hogy az előadó-művészeti ágak, a társművészetek, illetve az intézményrendszer perspektíváiban teremtsenek lehetőséget ennek vizsgálatára. Így a konferencia arra kérdez rá, hogy a művészeti innováció, a mindenkori avantgarde, a demokratikus értékrend, az együttműködési kultúra fogalmai kibővített értelmet nyernek-e a függetlenség által, avagy milyen distinkciókat teszünk, amikor tudatosan vagy öntudatlanul az alkotóművészeti munka leírásakor függetlenségről beszélünk.

Programok:

10.00 – 13.00 Előadások – moderátor: Csáki Judit 
előadók: Boross Martin, Gáspár Anna, Gergye Krisztián, Janisch Attila, Miskolczi Péter, Radnóti Sándor, Wilheim András 

13.00 – 14.00 szünet

14.00 – 17.00 Előadások és nyilvános vita – moderátor: Gács Anna
előadók: Fodor Tamás,  Menesi Attila, Süvecz Emese,Szemerey Samu, Varga Balázs 
 
16.00 – 20.00 táncfilmek vetítése

 

18.00 és 19.40 Bemutatkozik a FESZ Alkotóműhely szekciója (performansz)
Jurányi félemelet, lépcsőház.
A FESZ alkotóműhely szekciójának installációja a közös együttműködések kapcsán.
A hálózat=alkotóműhely gondolatának inspirációjára alapozva előadók egészítik ki a  az adott térre komponált hálózat-szerű térszerkezetet. 

18.30 – 19.30 Kortárs Tánc. Platform performansz – közéleti jelenlét est (a 0. után az első) 
Jurányi kamaraterem
Tematika: Tényleg irreális a párbeszéd? – Párhuzamos monológok testközelben
Egy röpke negyven perces, improvizatív abszurd, ahol a kortárs színház és kortárs tánc jeles képviselői egy platformra lépnek, hogy hangot adjanak a politikától és a beskatulyázástól való függetlenségüknek, az összefogás reményében.

20.00  Díjátadó ünnepség – Jurányi Színházterem
Az Előadó-művészeti Világnapon kerülnek átadásra az Előadó-művészeti Díjak is, mellyel a FESZ egy hagyományt kívánt megalapozni.
Idén 4 kategóriában kerülnek a díjak átadásra: 

A Független Előadó-művészeti Szövetség Életműdíja: Angelus Iván
A Független Előadó-művészeti Szövetség A kritikus díja: Fuchs Lívia
A Független Előadó-művészeti Szövetség A mecénás díja: MasterCard
A Független Előadó-művészeti Szövetség A pályakezdő díja: K2 Színház

A díjátadó előtt és után "Kottavető kivonat", avagy a HOPPart és a Szputnyik néhány számot ad elő közös előadásukból. Zenei vezető: Matkó Tamás.

2013. március 27. 10:00 – 22:00

Előadó-művészeti Világnap 2013

JURÁNYI Produkciós Közösségi Inkubátorház
1027 Budapest, Jurányi u. 1.

 

https://www.facebook.com/JuranyiProdukciosInkubatorhaz

http://fugeprodukcio.hu/hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük