Latin-Amerika Pestre költözött, legalább három napra. A sokféle szórakozást kínáló rendezvény arra is jó, hogy meglágyítsa kissé a romkocsmákkal szemben ellenérzésekkel viseltetők szívét.

Latin-Amerika Pestre költözött, legalább három napra. A sokféle szórakozást kínáló rendezvény arra is jó, hogy meglágyítsa kissé a romkocsmákkal szemben ellenérzésekkel viseltetők szívét.

Mint azt egy korábbi cikkünkben már előre jeleztük (http://www.euroastra.info/node69386) a Chile Wein Import Magyarország, a Latin-Amerika Társaság és a Fogasház – kulturális befogadótér együttműködése eredményeként március 22-én valóban meg is nyílt a „Szüreti és Kulturális Kalandozások Latin-Amerikában" elnevezésű rendezvény Budapesten a VII. kerületi Akácfa utca 51-ben. Az épület kezdetben talán kedvét szegné az először erre járóknak. A mostanában mindinkább divatba jövő romkocsmák egyikén belül viszont rendezett, tágas tereket találunk, melyek valóban alkalmasak különféle események befogadására.

Ez alkalommal is – Chile, Ecuador, Kuba, Venezuela és Mexikó magyarországi nagykövetségei segítségének köszönhetően – meglepően széleskörű kínálat várja a látogatókat. A megnyitó ünnepségen két magas rangú diplomata, őexcellenciája Julio César Cancio Ferrer, kubai és Raúl Betancourt Seeland venezuelai nagykövet személyesen is megjelent. Három nap alatt – március 24-ig, vasárnap estig bezárólag – számos kiállítás, köztük két fotókiállítás nyílik, különböző országok filmjeit vetítik, előadások hangzanak el Kuba, Bolívia, Chile, Paraguay, Brazília, számunkra kevéssé ismert világáról. Akinek kedve van, eredeti mexikói népművészeti tárgyakat is vásárolhat.

Jorge Vidal, a Chilei Köztársaság konzulja a megnyitón kiemelte, a budapesti rendezvény a chilei szüret kezdetén nyílik meg és ez az időpont nagy ünnep Chilében. Öröm számukra azt látni, hogy Magyarországon is ilyen nagy érdeklődés övezi a latin-amerikai kultúrát. Bizonyára sok látogatója lesz a vasárnap délután négy órakor kezdődő ecuadori, és az este hét órakor látható mexikói filmnek. A kettő között pedig a világ legszegényebb országaiban dolgozó kubai orvosmissziókról lesz dokumentumfilmmel kísért előadás. Az esti táncos bulihoz a hangulatot a dél-amerikai borok bő választéka teremti majd meg. A rendezvényekre a belépés ingyenes.

A megnyitó során ízelítőt a szó valódi értelmében is kaphattak a látogatók. A fehér- és vörösborok mellett egy igazi különlegesség megkóstolására is lehetőség volt. A Pisco egy máshol kevéssé ismert, még a spanyol gyarmatosítás korából származó, quebranta nevű szőlőfajtából készül, bár mostanában már másból is előállítják. Az ital neve perui eredetű, írásban először 1613-ban említik. A frissen préselt mustot előbb erjesztik, majd azonnal lepárolják – úgy, hogy mindjárt 38 – 48 fokos legyen. Nem adnak hozzá sem vizet, sem ízesítő anyagot, nem is érlelik. A valóban szőlő ízű kellemes italt tisztán fogyasztják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük