2024.március.04. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Élõben közvetítik az interneten Charles Simonyi budapesti látogatását

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/1141"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Charles_simonyi.thumbnail.jpg" border="0" alt="Charles Simonyi" title="Charles Simonyi" width="66" height="100" /></a><span style="width: 64px" class="caption"><strong>Charles Simonyi</strong></span></span> <p><a href="/node/725">Mint annak idején beszámoltunk róla</a> a Puskás Tivadar Távközlési Technikum volt az, ahonnan a magyar rádiómatõrök kapcsoltot létesített Charles Simony-val a második magyar azstronautával. Most hogy Simonyi budapestre azaz haza látogat a technikum diájaiismét közveztitin ennek a látogatásnak azt a részét, ahol személyesen találkozhatnak Simonyival.</p><p>

 charles simonyiCharles Simonyi

Mint annak idején beszámoltunk róla a Puskás Tivadar Távközlési Technikum volt az, ahonnan a magyar rádiómatõrök kapcsoltot létesített Charles Simony-val a második magyar azstronautával. Most hogy Simonyi budapestre azaz haza látogat a technikum diájaiismét közveztitin ennek a látogatásnak azt a részét, ahol személyesen találkozhatnak Simonyival.

 charles simonyiCharles Simonyi

Mint annak idején beszámoltunk róla a Puskás Tivadar Távközlési Technikum volt az, ahonnan a magyar rádiómatõrök kapcsoltot létesített Charles Simony-val a második magyar azstronautával. Most hogy Simonyi budapestre azaz haza látogat a technikum diájaiismét közveztitin ennek a látogatásnak azt a részét, ahol személyesen találkozhatnak Simonyival.

Charles Simonyi hétfõi magyarországi látogatása meglehetõsen zsúfolt. A magyar származású amerikai üzletember találkozik az állam- és kormányfõvel és kitüntetést is kap majd. A milliárdos ûrturista múlt szombati földet érése óta Oroszországban pihent, most érkezik Magyarországra.

Hétfõn délelõtt Sólyom László köztársasági elnök fogadja a Sándor-palota Tükörtermében. Ezután a Magyar Vöröskereszt sajtótájékoztatóján vesz részt, ahol szerkesztõségünk képviselteti magát. Itt röviden összefoglalja a sajtó számára élményeit, illetve azokat a magyar gyermekrajzokat is bemutatja, amelyeket kézjegyével látott el az ûrben.

A Puskás Tivadar Távközlési Technikumban  délután 5-tõl 6-ig rádióamatõrökkel, diákokkal és csillagászokkal beszélget majd élményeirõl, illetve válaszol kérdéseikre. A találkozót a http://mcse.hu/  oldalról elérhetõ linkeken lehet nyomon követni.

A rendezvényen ott lesznek a Magyar Asztronautikai Társaság, a Magyar Ûrkutatási Tanács, a Magyar Ûrkutatási Iroda, az Ûrkutatási Tudományos Tanács tagjai, valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára is. Kovács Kálmán átadja Charles Simonyinak a "Magyar a Világûrben Emlékplakettet", ezzel köszöntve a második magyart aki a világûrben járt.

A Magyar Asztronautikai Társaság ezen a rendezvényen hirdeti meg országos ifjúsági vetélkedõjét is az ûrkorszak 50. évfordulójával kapcsolatban. A találkozóról bõvebb információ a Természet Világa honlapján (http://www.termeszetvilaga.hu/radiokapcsolat ) található.

A kormányszóvivõi iroda pénteken kiadott kommunikéjében jelezte, hogy Gyurcsány Ferenc kezdeményezte, hogy a magyar származású üzletembert hétfõn tüntessék ki a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjével. A kormányfõ egyébként este, hivatalában fogadja majd az 5. ûrturistát.

Mint már beszámoltunk róla a Charles Simonyit szállító orosz ûrhajót április 7-én, az esti órákban lõtték fel a kazahsztáni Bajkonurból, és két nappal késõbb kapcsolódott össze a nemzetközi ûrállomással. Charles Simonyi 14 napig, a tervezettnél egy nappal tovább maradt  a rosszi földi idújárás miatt az ûrben, múlt szombaton délelõtt tért vissza a Földre.

A magyar származású üzletember a világ ötödik -fizetõs – ûrturistája: az útért 25 millió dollárt fizetett, ez mintegy 4 és fél milliárd forintnak felel meg. Vagyonát a Microsoft alapítójaként szerezte, most saját informatikai vállalkozása van. A hires magyar mûegyetemi tanár Simonyi Károly ( A fizika kultúrtörténetének írója ) fia, aki az USA-ban lett sikeres szakember, mint annyian a hires magyarok közül.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.