2024.április.12. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

ELSŐ WINEFEST ŠTUROVO/PÁRKÁNYBAN 2011. július 15-17.

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p> <span class="inline inline-left"><a href="/node/51994"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Szlovak%20borfeszt%20004.thumbnail.jpg" border="0" alt="Keresztes Róbert borász, népi táncos, idősek otthonának üzemeltetője" title="Keresztes Róbert borász, népi táncos, idősek otthonának üzemeltetője" width="75" height="100" /></a><span style="width: 73px" class="caption"><strong>Keresztes Róbert borász, népi táncos, idősek otthonának üzemeltetője</strong></span></span></p> <p>Ínycsiklandó borfesztiválra, az első Winefestre várja a látogatókat az esztergomi Mária Valéria-híd szlovák oldalán, Párkányban (Šturovo) a Vindia cég. Két vezetője, Keresztes Róbert és Kiss József elmondták, hogy Dél-Szlovákia vidékein remek, gyakran világversenyeken díjazott borok teremnek, csak eddig nagyon kevéssé reklámozták. De most ennek vége, a Winefest remélhetőleg hozzájárul boraik ismertté tételéhez, ez lesz a „tanulópénz". </p>

 keresztes róbert borász, népi táncos, idősek otthonának üzemeltetőjeKeresztes Róbert borász, népi táncos, idősek otthonának üzemeltetője

Ínycsiklandó borfesztiválra, az első Winefestre várja a látogatókat az esztergomi Mária Valéria-híd szlovák oldalán, Párkányban (Šturovo) a Vindia cég. Két vezetője, Keresztes Róbert és Kiss József elmondták, hogy Dél-Szlovákia vidékein remek, gyakran világversenyeken díjazott borok teremnek, csak eddig nagyon kevéssé reklámozták. De most ennek vége, a Winefest remélhetőleg hozzájárul boraik ismertté tételéhez, ez lesz a „tanulópénz".

 keresztes róbert borász, népi táncos, idősek otthonának üzemeltetőjeKeresztes Róbert borász, népi táncos, idősek otthonának üzemeltetője

Ínycsiklandó borfesztiválra, az első Winefestre várja a látogatókat az esztergomi Mária Valéria-híd szlovák oldalán, Párkányban (Šturovo) a Vindia cég. Két vezetője, Keresztes Róbert és Kiss József elmondták, hogy Dél-Szlovákia vidékein remek, gyakran világversenyeken díjazott borok teremnek, csak eddig nagyon kevéssé reklámozták. De most ennek vége, a Winefest remélhetőleg hozzájárul boraik ismertté tételéhez, ez lesz a „tanulópénz".

Soňa Jelinková, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal vezetője és Jana Tomková, a Szlovák Kulturális Intézet új vezetője elmondta, hogy fiatalokat szeretnének vonzani az ország kastélyaihoz és természeti szépségeihez, nyári és téli sportokhoz, termálfürdőkhöz – elsősorban a szomszédságból. Mindketten lelkesen dolgoznak a szlovák kultúra megismertetésén. Jana elmondta, hogy náluk is van Kastélyszállók Szövetsége, bár a legtöbb régi kastély ma inkább múzeum.

jana tomková és soňa jelinkováJana Tomková és Soňa Jelinková

 

Július 15-től három napon át „folyik a bor" Párkányban, a Duna-parton, hátterében az esztergomi bazilika látképével. A Vindia cég régóta foglalkozik a szlovák és más közép-európai borok terjesztésével, főleg a Távol-Keleten. Innen származik a neve, ugyanis fő eladási területe India, ahol eddig még nem ismerték az európai borokat. Nagy sikerrel rendeztek már kiállítást Bombay-ben (újabban Mombainak hívják). A Vindia nem csak „egy lábon áll": üzemeltet idősek otthonát, az első Senior Cityt, foglalkozik személyszállítással és tagja az antwerpeni székhelyű Diamond International Corporationnek. Ezért a Winefest Štúrovo 2011 kísérőrendezvénye a Diamond Winefest Štúrovo. 48 közép-európai bortermelő verseng majd a gyémánttal díszített kupáért.

A fesztivált egész nap tart déltől este 10-ig. Aki másnap is szeretne bort kóstolni, annak öt panzió áll rendelkezésére 500 férőhellyel. Esztergomból 14 személyes kisbuszt indítanak, Pozsonyból pedig gyorshajók érkeznek a helyszínre. A hajókon útközben megkezdődik az ízelítő a díjnyertes borokból.

A fesztivál főpróbája megvolt a Vadas-fürdőben. 48 borász mutatja be a termékeit, amelyeket 20 borszakértő választott ki. 15 magyar és 4 dél-morva borász érkezik, a többi termelő szlovák. Egész nap színes műsorok szórakoztatják a közönséget, a kétnyelvű műsorvezető Rák Viktória (Viki Ráková), népszerű kassai színésznő. Lesznek kézműves sajtok, speciális főtt ételek, házi rétesek is. Fellépnek folklór és retro-stílusú együttesek, vásárolhatók népművészeti- és bőripari termékek.

A belépőjegy naponta 9,50 euró, amiben benne van a kóstolópohár és öt kóstoló kupon. A gyerekeknek ingyenes a belépés. További kuponok vásárolhatók 0,3-tól 1,20 euróig – a borok minősége szerint. Amíg a felnőttek elmerülnek a borok élvezetében vagy a vásárlásban, addig a gyerekeknek játszósarkot rendeztek be. A felnőttek licitálhatnak a pezsgőbe rejtett gyémántra. A belépőjegyhez tombolajegy is jár, amelyen válaszolni kell egy kérdésre, és a helyes választ értékes díjakkal, pl. gyémánt ékszerrel jutalmazzák. A szervezők szerint 8-12 ezer embert várnak a Winefestre.

Jövőre szlovén és német borokat is bemutatnak a II. Winefesten.

DOBI ILDIKÓ

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.