A PSZÁF 2013. március 13-án  közzétette az önkéntes és magánnyugdíjpénztárak 2012. évi hozamadatait. Az éves mutatók mellett a tíz éves átlagos hozamráták is olvashatók a felügyeleti honlapon.

A PSZÁF 2013. március 13-án  közzétette az önkéntes és magánnyugdíjpénztárak 2012. évi hozamadatait. Az éves mutatók mellett a tíz éves átlagos hozamráták is olvashatók a felügyeleti honlapon.

A hazai önkéntes nyugdíjpénztárak átlaghozama 2012-ben éves szinten 13,13 százalékot volt – olvasható ki a piaci szereplők által a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) küldött 2012. évi hozamadatokból. Az önkéntes nyugdíjpénztárakra vonatkozóan vagyonnal súlyozott hozamráta nem számítható, a választható portfoliós rendszert működtető és azt nem működtető pénztártípusok különbözősége miatt.

A tavalyi évben a hazai magánnyugdíjpénztárak klasszikus portfolióinak összesített, vagyonnal súlyozott nettó átlaghozama 12,13 százalék, kiegyensúlyozott portfoliói nettó átlaghozama 16,56 százalék, növekedési portfoliói nettó átlaghozama pedig 15,66 százalék volt. A szektor egészére nézve a vagyonnal súlyozott nettó átlaghozam 15,64 százalék volt.

A PSZÁF az egyes pénztárak nettó hozamrátái és azok referencia-hozamai mellett a 2003-2012 közötti átlagos éves hozamrátákat, illetve az egyes piaci szereplők elmúlt tíz évi vagyonnövekedési mutatóit is közzétette honlapján jogszabályi kötelezettsége alapján.

Az átlagos tíz éves hozamrátákat a pénztárak az 2003-2012. évek hivatalosan közzétett, pénztári szintű nettó éves hozamok alapján, mértani átlagformulával számították ki. Az egyes portfóliók tíz éves átlagos hozamrátájának kiszámításakor a választható portfóliós rendszer bevezetése előtti időszakban mindhárom portfólió esetében a pénztár nettó hozamrátája szerepel a számításban. A tízéves átlagos hozamráta a vagyonkezelői teljesítményt jellemzi.

A referencia-hozamráta kiszámítása az átlagos éves hozamrátához hasonlóan mértani átlagformulával történik. A vagyonnövekedési mutató az egy főre jutó vagyonnal súlyozott átlagos hozamráta. A mutató számításánál a pénztárak az átlagos tíz éves hozamráta kiszámításához használt pénztári szintű nettó hozamrátákat vették alapul. A vagyonnövekedési mutató a pénztártagok egyéni számlájának átlagos hozamát jellemzi.

A részletes nyugdíjpénztári hozamadatok a PSZÁF honlapján az alábbi menüpontban érhetők el: http://www.pszaf.hu/intezmenyeknek/penztarak/publikaciok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük