2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Emlékérme-kibocsátás a XXIX. nyári olimpiai játékok tiszteletére

2 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/11716"><img class="image thumbnail" src="/files/images/XXIX._nyari_olimpiai_jatekok_hatlap.thumbnail.JPG" border="0" alt="XXIX. nyári olimpiai játékok hátlap" title="XXIX. nyári olimpiai játékok hátlap" width="100" height="98" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>XXIX. nyári olimpiai játékok hátlap</strong></span></span> <p>A Magyar Nemzeti Bank „XXIX. nyári olimpiai játékok" elnevezéssel 5000 Ft névértékű, ezüst emlékpénzt bocsátott ki 2008 árilis 11-én, tisztelegve a nemzetközi sportélet kiemelkedő eseménye előtt.  </p><p>

 xxix. nyári olimpiai játékok hátlapXXIX. nyári olimpiai játékok hátlap

A Magyar Nemzeti Bank „XXIX. nyári olimpiai játékok" elnevezéssel 5000 Ft névértékű, ezüst emlékpénzt bocsátott ki 2008 árilis 11-én, tisztelegve a nemzetközi sportélet kiemelkedő eseménye előtt.  

 xxix. nyári olimpiai játékok hátlapXXIX. nyári olimpiai játékok hátlap

A Magyar Nemzeti Bank „XXIX. nyári olimpiai játékok" elnevezéssel 5000 Ft névértékű, ezüst emlékpénzt bocsátott ki 2008 árilis 11-én, tisztelegve a nemzetközi sportélet kiemelkedő eseménye előtt.  

A jegybank a XXIX. nyári olimpiai játékok tiszteletére 5000 Ft névértékű, ezüst emlékérmét bocsát ki, amelyet Kereszthury Gábor szobrászművész tervezett. A törvényes fizetőeszköznek számító érme előlapján a kötelező érmeképi elemek (5000 forint értékjelzés, Magyar Köztársaság felirat, BP. verdejegy és a 2008-as verési évszám) mellett fő motívumként a Magyar Köztársaság címere látható vizet szimbolizáló hullámvonal felett.

A hátoldalon a XXIX. nyári olimpiai játékok felirat alatt hazánk egyik legkedveltebb sportága, a vízilabda elevenedik meg a vízből mellig kiemelkedő, dobáshoz készülő vízilabda játékos ábrázolásával. A hátoldalon szerepel a tervező mesterjegye is.

xxix. nyári olimpiai játékok előlapXXIX. nyári olimpiai játékok előlapA Magyar Nemzeti Bank 1984 óta – immár hagyományosan – a nyári olimpiai játékok tiszteletére emlékpénzt bocsát ki. A sporteseményekről való megemlékezés gyakorlata 1980-ban indult a XIII. téli olimpiai játékokkal, azóta a labdarúgó világbajnokságok és a nyári olimpiai játékok is megjelennek emlékpénzeken. A nyári olimpiai játékok tiszteletére kibocsátott emlékpénzek sajátossága, hogy szinte minden alkalommal egy-egy sportág ábrázolása jelenik meg rajtuk: Elsőként a torna (1984), az Atlantában megrendezett olimpia alkalmából úszás és vívás (1994, 1996), a 2000-es nyári olimpiai játékok kapcsán a kalapácsvetés, és legutóbb az ökölvívás (2004) jelent meg az érméken.

A XXIX. nyári olimpiai játékok tiszteletére kibocsátott emlékpénz 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm, széle recézett. Az érméből összesen 18000 darab készül, ebből 14000 tükörfényes (proof) kivitelben.

Az ezüst emlékpénz megvásárolható a Magyar Pénzverő Zrt. székhelyén (Budapest VIII., Könyves Kálmán krt. 38.), illetve az MNB Látogatóközpontban üzemelő érmeboltjában (Budapest V., Szabadság tér 8-9.).

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.