2022.05.22.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

EtnoMobil 2.0 – kiállítás, archívum és fotóműterem

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52178"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/EtnoMobil_2.0_lakokocsi1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="44" /></a></span>Nyáron a múzeumok is próbálnak mozgékonyabbak lenni. Akár útra is kelni. Így van ezzel a Néprajzi Múzeum is, amely a kortárs múzeumi kutatási hálózatának, a MaDok-programnak az együttműködő intézményeit is rávette erre a mozgásra. </p> <p>

Nyáron a múzeumok is próbálnak mozgékonyabbak lenni. Akár útra is kelni. Így van ezzel a Néprajzi Múzeum is, amely a kortárs múzeumi kutatási hálózatának, a MaDok-programnak az együttműködő intézményeit is rávette erre a mozgásra.

Nyáron a múzeumok is próbálnak mozgékonyabbak lenni. Akár útra is kelni. Így van ezzel a Néprajzi Múzeum is, amely a kortárs múzeumi kutatási hálózatának, a MaDok-programnak az együttműködő intézményeit is rávette erre a mozgásra.

Minden partner múzeum javasolt néhány olyan tárgyat, ami kapcsolatban van a mozgás és a kultúra tágabb témakörével: utazás és mobilitás, menekülés, üzleti utazás, tanulás célú "felfedezés", diaszpórák utazásai, kamaszok mobil tárgyai, turizmus, rendszeres munkába járás, tájékozódás, mozgáskorlátozottság és mobilitás, zöld út, utazás és modellezés, utazás és higiénia. Mindez egy erre a célra átalakított 10 négyzetméteres lakókocsiban installálva 2011. július 20-án 11 órakor indul országjáró körútjára a Néprajzi Múzeum elől. Múzeum két keréken? Múzeum egy kempingkocsiban? Vitrinek és tárgytörténetek egy mozgó járműben? Igen, igen és igen!

 

A kiállítás első számú tárgya a lakókocsi maga: amely a hétköznapokban egy mobil nyaraló, amiben akár egy egész család is elfér, múzeumi kontextusban pedig egy praktikusan installált kiállítótér, ami otthonos és intim formában engedi közel a látogatókat választott témájához, a mobilitáshoz. A kiállításon szerepel továbbá egy tanulmányi kirándulás teljes felszerelése hátizsákba rejtve, egy zarándokútról hazatért katona emlékjelvénye, mozgékony munkavégzést segítő irodai és szabadidős technikai eszközök, a devecseri iszapkatasztrófa miatti menekülésből hátra maradt személyes tárgyak, stoppos térkép, Ikarusz buszmodell, kalauztáska és még sok egyéb, ami 10 négyzetméterbe belefér.

 

Nincs megállás! A kiállítás létformája ugyanis az utazás és az aktivitás. Az egyes állomáshelyeken a fiatalokat és a felnőtteket játékos értelmezési és alkotási lehetőségek, rendhagyó múzeumpedagógiai programok várják:

EtnoMobil 2.0 Interaktivity – Rajzold le, írd körül, mutasd be, találd ki! Nézd meg a rendhagyó kiállítást, válaszd ki a számodra legizgalmasabb tárgyat, és legyél alternatív tárlatvezető! Fejtsd meg a műtárgyrejtvényt, és szállj be a Nap Műtárgya választási vitájába! Döntsél arról, hogy bizonyos kérdéses tárgyak közül melyik legyen múzeumi műtárgy, és melyik semmiképpen! Vezesd velünk együtt speciális mozgási naplónkat, kreálj magadnak saját múzeumi bérletet és állíts össze privát bédekkert! Vegyél részt a végtelen vonalazásban: a lakókocsis vándorkiállítás körpanorámájának közös megrajzolásában! És legfőbbképpen hozz magaddal egy mobilitást jelentő saját tárgyat és történetet! Mi azt a helyszínen lefényképezzük és dokumentáljuk, és útnak indítjuk az EtnoMobil 2.0 blogon: etnomobil2pont0.blogspot.com. Mindeközben a felnőtteket kísérő gyerekek, bekapcsolódva a közös játékba, egy rajztáblára felrajzolhatják azt a számukra kedves tárgyat, amit mindig mindenhová magukkal visznek.

 

Megnyitó:

2011. július 20.  11 óra, a Néprajzi Múzeum előtti járdán.

Köszöntő: Fejős Zoltán a Néprajzi Múzeum főigazgatója

Közreműködik: Tárnok Marica bábszínész és az EtnoMobil alkalmi társulata

A lakókocsi a megnyitó ideje alatt: 11-13 óra között a látogatók és a sajtó munkatársainak rendelkezésére áll. 13 órakor elindul országjáró körútjára, első állomása Kapolcson, a Művészetek Völgyében lesz.

 

Az EtnoMobil 2.0 megvalósítói:

Koncepció, rendezés – Frazon Zsófia

Múzeumpedagógia, koordináció, sajtó – Joó Emese

Látványterv, grafika – Seres Tamás, Agócs Írisz (Artista Művek)

Recycling kiviteli terv – Dani Gitta

Kivitelezés – Dani Gitta, Dani Boglárka, Greznár Tamás, Mészáros Csaba, Balogh Norbert, Szántó Gábor

Digitális képkeret – Kemény Márton

 

Az EtnoMobil 2.0 kiállítás létrehozásában közreműködő intézmények:

Néprajzi Múzeum, Budapest

Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém

Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény, Budapest

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Budapest

XVIII. kerületi Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény

Városi Múzeum, Nagyatád

Iparművészeti Múzeum, Budapest

Magyar Zsidó Levéltár, Budapest

ELTE BTK Néprajzi Intézet, Budapest

Tragor Ignác Múzeum, Vác

Savaria Múzeum, Szombathely

Palóc Múzeum, Balassagyarmat

Textilmúzeum, Budapest

Budapesti Történeti Múzeum – Kiscelli Múzeum

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Budapest

Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet – Bajor Gizi Színészmúzeum, Budapest

 

További információ:

etnomobil2pont0.blogspot.com

http://www.neprajz.hu/kiallitasok.php?menu=3&kiallitas_id=108

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.