December 11-én, kedden, Strasbourgban átvette az Európai Parlament elnökétől az emberi jogok és a demokrácia ügyét támogató Szaharov-díjat Szalih Mahmúd Oszman, szudáni ügyvéd.

 December 11-én, kedden, Strasbourgban átvette az Európai Parlament elnökétől az emberi jogok és a demokrácia ügyét támogató Szaharov-díjat Szalih Mahmúd Oszman, szudáni ügyvéd.

Az EP elnöke 2007. október 25-én jelentette be: az EP gondolatszabadságért járó elismerését, a Szaharov-díjat az idén Szalih Mahmúd Oszman, szudáni emberi jogi ügyvéd kapja.A díjat a strasbourgi ünnepélyes plenáris ülésen, december 11-én, kedden délben adta át Hans-Gert Pöttering.  Ezt követően a kitüntetett tartott beszédet.

Szalih Mahmúd Oszman jelenleg parlamenti képviselő Szudánban. A Szudáni Kínzásellenes Szervezet tagjaként ingyenesen látja el a polgárháború és az emberijog-sértések áldozatainak jogi képviseletét. Az ügyvéd emellett a Szudán nyugati részén fekvő Darfúr tartományban elkövetett háborús bűnök dokumentálásával foglalkozik. A bűncselekmények szemtanúival készített interjúit a Nemzetközi Büntetőbíróság is felhasználta.

A térségben tevékenykedő milíciák bosszúból meggyilkolták, illetve megkínozták Oszman egyes családtagjait. Az ügyvéd maga is hónapokon át ült szudáni börtönben, vádemelés nélkül. Oszman 2005-ben megkapta a Human Rights Watch nevű emberi jogi szervezet legmagasabb kitüntetését.

Hans-Gert Pöttering üdvözlő beszédében azt mondta, a darfúri konfliktusban legalább 400 ezer ember halt meg, és két és fél millióan kényszerültek elhagyni otthonukat. A házelnök hozzátette Szalih Mahmúd Oszman naponta kockáztatja életét az emberi méltóság védelme érdekében. Pöttering kiemelte: Oszman 2004-ben részt vett az (arabul reményt jelentő) Amal nevű szervezet megalapításában, amely mindenekelőtt a nemi erőszak áldozatait védi.

Pöttering az Európai Parlament nevében támogatásáról biztosította Szalih Mahmúd Oszman tevékenységét.

Oszman: "nem lesz béke igazság nélkül"

"Darfúri vaagyok, Jebel Marraban születtem, a Darfúr Állam közepén fekvő hegyvidéki régióban" – kezdte beszédét a láthatóan megindult kitüntetett. ?Sok évig üggyvédként dolgoztam Darfúrban és Szudánban. Fogva tartottak és megkínoztak munkám miatt. Munkám során emberek ezreivel találkoztam, akiknek a segítségemre volt szükségük a bíróságon. Emberek ezreit láttam, akiket megkínoztak. Nők és fiatal lányok százait láttam, akik szexuális visszaélések áldozatai lettek. Láttam azt a négymillió embert, akit erőszakkal elüldöztek otthonaikból, és azt a két és fél milliót, akit táborokba zártak" – folytatta Oszman.

 A Szaharov-díjas ügyvéd azt mondta, az ENSZ számos állásfoglalást fogadott el Darfúr kapcsán, ezeket azonban sajnos nem tartották végre, ez pedig csalódást okozott Darfúrban.

Oszman szerint az ENSZ és az Afrikau Unió csapatainak részvétele mellett különösen n szükséges, hogy európai erők vegyenek részt a béketeremtésben. Az EU-nak – vélte – nagyobb szerepet kell játszania abban, hogy nyomást gyakoroljanak a szudáni kormányra, és megvédjék Darfúr népét.

A kitüntetett azt mondta, "nem csak a mmilíciák támadják közösségeinket, hanem helikopterekről pusztítják el falvainkat". Ez az emberi jogok súlyos megsértése és az elkövetők egyike sem került bíróság elé. A szudáni állam nem képes és nem is akar igazságot szolgáltatni – tette hozzá.

"Nem lesz béke a régióban iggazság nélkül" – jelentette ki Oszman hozzátéve: "Darfúr népe arra kéri Önöket, támogassák a Neemzetközi Büntetőbíróság tevékenységét". A kitüntetett emlékeztetett: a két legfőbb elkövető még mindig az NBB hatókörén túl van, Szudán pedig nem adja ki őket.

Oszman azt mondta, biztosítani kell, hogy a 2009-ben szabad és demokratikus választásokat tartsanak Szudánban.Az ügyvéd megköszönte a júniusban Szudánba látogató EP-képviselőknek és az Európai Bizottságnak, hogy "bátorságot és eltökéltségget adtak", hogy folytassák harcukat a darfúri áldozatok védelméért, és enyhítsék szenvedéseiket.

 A díjról

A győztesen kívül a másik két idei jelölt Ceng Csin-jen és Hu Csia kínai emberijogvédők, valamint – posztumusz – Anna Politkovszkaja, meggyilkolt orosz újságírónő voltak.

 Az Európai Parlament emberi jogi díjának névadója Andrej Szaharov (1921-1989). Ő egyike volt a szzovjet hidrogénbombát kifejlesztő tudósoknak. Szaharov később nyíltan kritizálta a nukleáris fegyverkezést, 1970-ben pedig emberi jogi bizottságot alapított. Tevékenysége miatt a Szovjetunióban bebörtönözték, eközben 1975-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki.

Az 1988-ban alapított, 50 ezer euróval járó Szaharov-díj a következő területeken elért eredményeket igyekszik jutalmazni:

  • az emberi jogok és alapvető szabadságok, különösen a szólásszabadság védelme;
  • a kisebbségi jogok védelme;
  • a nemzetközi jog tiszteletben tartása;
  • a demokrácia és a jogállamiság fejlesztése.

Korábbi Szaharov-díjasok

1988    Nelson Mandela és Anatolij Marcsenko (postumusz)

1989    Alexander Dubcek

1990    Aung San Suu Kyi

1991    Adem Demaçi

1992    Las Madres de la Plaza de Mayo

1993    Oslobodjenje

1994    Taslima Nasreen

1995    Leyla Zana

1996    Wei Jinsheng

1997    Salima Ghezali

1998    Ibrahim Rugova

1999    Xanana Gusmão

2000    ¡Basta Ya!

2001    Izzat Ghazzawi, Nurit Peled-Elhanan és Dom Zacarias Kamwenho

2002    Oswaldo José Payá Sardiñas

2003    Kofi Annan és az ENSZ munkatársai

2004    Fehérorosz Újságírószövetség

2005    Asszonyok fehérben, Hauwa Ibrahim, Riporterek határok nélkül

2006    Aljakszandr Milinkevics 

Bővebben a Szaharov-díjról:

http://www.europarl.europa.eu/sakharov_2007_package/module_hu.htm

Letölthető poszterek, videók:

http://www.europarl.europa.eu/sakharov_2007_package/default.htm

Perger István /EU Parlament sajtószolgálat

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük