2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Európai turizmus 2010-ben – trendek és kilátások — Az ETC 2010/2. negyedéves jelentése

5 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/43062"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/etclogo.gif" border="0" alt="http://www.etc-corporate.org/" title="http://www.etc-corporate.org/" width="60" height="98" /></a><span style="width: 310px; height: 24px" class="caption"><strong><a href="http://www.etc-corporate.org/">http://www.etc-corporate.org/</a> </strong></span></span>A 2010-es év második negyedévében végzett elemzések szerint az eddigi adatok ambivalens képet mutatnak, mivel közel ugyanannyi országból jelentettek csökkenést, mint növekedést a látogatók számát tekintve. </p><p> 

http://www.etc-corporate.org/http://www.etc-corporate.org/ A 2010-es év második negyedévében végzett elemzések szerint az eddigi adatok ambivalens képet mutatnak, mivel közel ugyanannyi országból jelentettek csökkenést, mint növekedést a látogatók számát tekintve.

 

http://www.etc-corporate.org/http://www.etc-corporate.org/ A 2010-es év második negyedévében végzett elemzések szerint az eddigi adatok ambivalens képet mutatnak, mivel közel ugyanannyi országból jelentettek csökkenést, mint növekedést a látogatók számát tekintve.

 

Bár a nemzetközi látogatások száma az első negyedévben csak éppen hogy átbillent pozitív irányba, a légi közlekedés, a szálláshely-szolgáltatás adatai alapján és a várakozások szerint Európa rátért a fokozatos „gyógyulás" útjára. Az idei év egészére nézve 3%-os növekedést várnak a szakemberek az európai desztinációk látogatottságában.

Az ETC Kutatói Munkacsoportja (Market Intelligence Group, amelyben a Magyar Turizmus Zrt. is képviselteti magát) ismételten elkészítette a tárgyévi második negyedéves elemzését az európai turizmus helyzetéről és kilátásairól. A tanulmány a Kutatói Munkacsoport adatai mellett számos egyéb forrásra is támaszkodik, így a Turisztikai Világszervezet (UNWTO), az STR Global, az Oxford Economics, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Association of European Airlines (AEA), az Eurostat, a Tourism Decision Metrics (TDM), a Tourism Economics, a Haver Analytics, továbbá az ETC saját adatbázisára, a TourMIS-ra. Az alábbiakban összefoglaljuk a tanulmány legfontosabb megállapításait.

A nehézkes javulás egyik okaként az izlandi vulkán kitörését tartják felelősnek a szakemberek, mivel a vulkáni hamu szétterülése az európai légtérben áprilisban és májusban az európai légitársaságoknak és desztinációknak összesen 1,7 milliárd eurós veszteséget okozott. Több mint 100 000 járatot töröltek, közel 6 millió európai utazását érintve. Ugyanakkor májusig bezárólag az európai régióban a szállodák foglaltságának mutatói lassú, de biztos javulásra utalnak.

A 2010-es év első néhány hónapjának turisztikai eredményeit vizsgálva az elemzők megállapították, hogy január és április között a turisztikai bevételek általában csökkentek, ami azzal magyarázható, hogy a látogatások során a kiadások az előző évi szintek alá süllyedtek.

Mindemellett a vizsgálatban részt vevő 28 ország közül 15 a nemzetközi érkezések növekedéséről számol be, ami jelentős eredménynek könyvelhető el a 2009-es adatokhoz képest. Becslések szerint a foglaltsági ráták erős növekedése Európa-szerte elsősorban a belföldi turizmus fellendülésének köszönhető.

Európa egyes régióit tekintve nagy eltérések mutatkoznak a turisztikai eredményekben, a január-áprilisi időszakban: míg Nyugat- és Dél-Európában kismértékben nőtt a nemzetközi érkezések száma, a Magyarországot is magában foglaló Közép-Kelet-Európai régióban kismértékben, az Észak-Európai régióban pedig nagymértékben csökkent ez az adat.

A Közép-Kelet-Európai régióban tapasztalt csökkenés ellenére, ugyanebben az időszakban, a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken 6%-kal nőtt a külföldi vendégek és 4,1%-kal az általuk eltöltött vendégéjszakák száma, az előző év azonos időszakához viszonyítva, a KSH adatai szerint.

Magyarország legfőbb küldőpiaca, Németország esetében az eddigi elérhető adatok azt mutatják, hogy inkább a szomszédos országokat részesítik előnyben, például Ausztriát, Hollandiát, Lengyelországot. Összességében a németek kevesebb vendégéjszakát töltöttek külföldön, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.

Az előrejelzések szerint a világgazdaság jó úton halad a talpra állás felé, bár a szakemberek az év második felére a növekedés lassulását jelzik. Ebben fontos szerepet játszik számos országban a korábbi állami támogatások szűkülése, illetve megvonása. Ez a gazdasági gyengülés 2010-ben főleg az európai országokban fordulhat elő, tekintettel arra, hogy a pénzügyi feltételek számos országban megkövetelik a megszorító intézkedéseket, fékezve az egyébként is mérsékelt fellendülést.

A turizmus területén végzett legutóbbi kutatások a fenti aggodalmak ellenére is optimista szemléletet tükröznek a közeljövőt illetően. Európa még mindig különösen vonzó úti cél lehet, többek közt az alacsony szobaáraknak, a magas minőségű szolgáltatásoknak és az általánosan alacsony értékű valutának köszönhetően.

Az euró és a font továbbra is jelentős gyengülést mutat a dollárhoz képest, ami ösztönzőleg hat az európai turizmusra: nőhet a tengeren túlról érkezők száma Európa bizonyos részeiben, valamint megnőhet az Európán belüli utazások száma is.

A nemzetközi turisztikai kutatások összességében szerény növekedést jósolnak az európai desztinációk látogatottsága tekintetében, az idei év egészére vonatkozóan. A 2009-es évben tapasztalt 6%-os csökkenés után idén megközelítőleg 3%-os növekedést várnak a szakemberek. Ez a növekedés 2011-re – az alacsony bázishoz képest – felgyorsulhat, addigra a 2008-ban mért látogatottsági szintek elérését valószínűsítik.

A jelentés az ETC honlapjáról (http://www.etc-corporate.org/market-intelligence/reports-and-studies.html ) ingyenesen letölthető.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.