2023.május.29. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

EuroParlament -előzetes, nini Plenáris ülése 2008. április 9-10., Brüsszel

18 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/97"><img class="image thumbnail" src="/files/images/europarlament.thumbnail_0.gif" border="0" width="100" height="56" /></a></span> <p>Az Európai Parlament következő, „mini" plenáris ülésén a képviselők állásfoglalást fogadnak el Tibetről, valamint a rák elleni harcról, megszavazzák az új egészségügyi biztost, és többek között értékelik Horvátország uniós felkészülését.</p><p>

 

Az Európai Parlament következő, „mini" plenáris ülésén a képviselők állásfoglalást fogadnak el Tibetről, valamint a rák elleni harcról, megszavazzák az új egészségügyi biztost, és többek között értékelik Horvátország uniós felkészülését.

 

Az Európai Parlament következő, „mini" plenáris ülésén a képviselők állásfoglalást fogadnak el Tibetről, valamint a rák elleni harcról, megszavazzák az új egészségügyi biztost, és többek között értékelik Horvátország uniós felkészülését.

A szerdán délután kezdődő ülés elején szavaznak az EP-képviselők az új egészségügyi uniós biztosjelöltről, majd a libanoni helyzetről, aztán Horvátország (Swoboda-jelentés), illetve Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság (Meijer) uniós felkészüléséről vitáznak.

Ezt követően a rákmegbetegedések elleni harc lesz a téma. Erről csütörtök délben fogadhat el állásfoglalást az EP.

Még szerda este lesz szó a kis és közepes vállalkozások kutatás-fejlesztésének támogatásáról (Rübig), az európai kulturális iparról (Bono), és az EU jövő évi költségvetéséhez készített parlamenti iránymutatásokról (Lewandowski).

Csütörtök reggel az EP a klímaváltozás hatásaira való európai felkészülésről vitázik. Erről és a tibeti helyzetről is csütörtök dél körül fogad el állásfoglalást a parlament.

EP-állásfoglalás Tibetről

Az Európai Parlament csütörtökön állásfoglalást szavaz meg a tibeti helyzetről.

Az EP-képviselők a március 26-ai, rendkívüli brüsszeli plenáris ülésen tartottak vitát a Tibetben kialakult helyzetről. A parlament most állásfoglalást is elfogad.

A március 26-ai EP-vita összefoglalója

http://www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/004-24808-086-03-13-901-20080326IPR24807-26-03-2008-2008-true/default_hu.htm

A frakciók állásfoglalás-tervezetei:

http://www.europarl.europa.eu/sce/server/internet/amend_motions_texts/sce_amend_motions_texts_main_01.jsp?amend_text_type=P

Az új egészségügyi biztosról szavaz a parlament

Szerda délután szavaz az EP a Ciprus által jelölt új EU-biztos személyéről. A parlamenti szakbizottság által már támogatott Androula Vassziliou rögtön ezt követően teljes jogú egészségügyi biztosként vehet részt a rákbetegség elleni harcról tartandó vitában.

Markosz Kiprianou, korábbi egészségügyi biztos 2008. február 28-án lemondott, miután az új ciprusi kormány külügyminiszterének jelölték.

Az új jelölt, Androula Vassziliou személyéről szerdán délután voksol az Európai Parlament.

Összefoglaló a biztosjelölt parlamenti meghallgatásáról (angolul)

http://www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/064-25293-092-04-14-911-20080331IPR25292-01-04-2008-2008-false/default_hu.htm

EP-állásfoglalás a rák elleni küzdelemről

2006-ban több mint egymillió európai halt meg rákban. Az EP többek között a rákszűrés, -megelőzés terén szerzett tapasztalatok cseréjét, a gyógyszerekhez való egyenlő hozzáférés biztosítását és a kutatások fokozott támogatását javasolja.

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) becslése szerint élete során minden három európai közül egynél diagnosztizálják a rákot, és minden négy európaiból egy rákban hal meg. 2006-ban az EU-ban közel 2,3 millió új rákos megbetegedést észleltek, és több mint 1 millióan haltak meg rákban. A legtöbb áldozatot a tüdő-, a bél- és az emlőrák szedte. A rákban elhunytak aránya magasabb az új tagállamokban, mint a régiekben. Ez is szerepel abban az állásfoglalás-tervezetben, amelyet április 9-én délután tárgyalnak az EP-képviselők.

A szakszervezeti felmérésekre hivatkozva a szöveg kitér arra, hogy a rákos halálesetek számának 8 százalékát a munkahelyeken előforduló rákkeltő anyagok okozzák.

Európában a legtöbb rákos megbetegedésnél öt év az átlagos túlélési arány, emögött azonban „megdöbbentő és elfogadhatatlan eltérések" tapasztalhatók – így az állásfoglalás. Ezt „részben azok a jelentős különbségek okozzák, amelyek a rák kezelésére alkalmas eszközök minőségében, a rákszűrésben, a bizonyítottan legjobb gyakorlatokra alapozott iránymutatásokban, a sugárterápiás berendezésekben, valamint az új rákellenes gyógyszerekhez való hozzáférés tekintetében állnak fenn" – áll a szövegben.

Az EP „sürgeti a Bizottságot és a tagállamokat annak biztosítására, hogy a rákellenes gyógyszerek egyformán hozzáférhetőek legyenek minden arra rászoruló beteg számára az összes tagállamban".

Egyharmad megelőzhető, még egyharmad gyógyítható lenne

A tervezet emlékeztet: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint az összes rákos megbetegedés egyharmada megelőzhető lenne, és hosszú távon a megelőzés a rák visszaszorításának leginkább költséghatékony stratégiája. Az ilyen megbetegedések másik harmada gyógyítható lenne, ha időben diagnosztizálnák és megfelelő módon kezelnék.

A képviselők szerint „a rák visszaszorítását célul kitűző megfelelően megtervezett, megfelelően irányított nemzeti program – függetlenül attól, hogy az adott ország lehetőségei mennyire korlátozottak – egyes esetekben akár 80 százalékkal is csökkenti a rákos megbetegedések és halálozások számát és javítja a rákbetegek életminőségét".

Az EP-képviselők a strukturális alapokból és a hetedik kutatási keretprogramból is támogatnák a megelőzést, a szűrést és a korai felismerést, valamint az új rákellenes gyógyszerek és kezelések kutatását.

Uniós testületek a rák ellen

Az állásfoglalás felszólítja a Bizottságot, hozzon létre egy uniós intézményközi rák elleni munkacsoportot, amely a Bizottság, a Tanács és az Európai Parlament tagjaiból áll, rendszeresen ülésezik, és amelynek feladata lenne a megelőzés, a szűrés és a kezelés legjobb gyakorlatainak gyűjtése és cseréje, valamint az irányítás biztosítása a rák hatékonyabb visszaszorítása érdekében. A képviselők el akarják érni, hogy a rákszűréseken részt vevők aránya 2018-ig valamennyi tagállamban legalább 50 százalékkal emelkedjen.

Az EP arra is felszólítja a Bizottságot, hogy hozzon létre egy a rák megelőzésével foglalkozó tanácsadó bizottságot, valamint egy a rák korai felismerésével foglalkozó tanácsadó különbizottságot.

Dohányzás elleni harc, információs kampány

Mivel becslések szerint az Európai Unióban az összes halálos kimenetelű rákos megbetegedés negyede összefüggésben van a dohányzással, az EP felszólítja a tagállamokat, hozzanak létre dohányfüstmentes területeket, és támogassák a füstölésről való leszokást.

A szöveg „szorgalmazza, hogy a Bizottság és a tagállamok támogassák a széles nyilvánosságnak és az egészségügyi szolgáltatóknak szóló, a rákszűrésre vonatkozó információs kampányokat". Emellett megszerveznék például a fiatal nőknek adható, méhnyakrákot megelőző HPV-oltás, illetve az ötven éven felüli férfiak számára a prosztatarák korai felismerésére szolgáló PSA-teszt bevezetésével kapcsolatos legjobb uniós gyakorlatok cseréjét.

Rákbetegek chartája

A szöveg „felszólítja a Bizottságot, dolgozzon ki egy chartát a rákbetegek és más krónikus betegségben szenvedők munkahelyi védelméről, amelyben köteleznék a vállalatokat, hogy a kezelés alatt álló betegek számára tegyék lehetővé munkájuk folytatását és rendes szakmai tevékenységükhöz való visszatérésüket".

A képviselők támogatják, hogy a szlovén uniós elnökség a rák problémáját a 2008-as év egyik prioritásaként nevezte meg.

Az állásfoglalás-tervezet teljes szövege:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+MOTION+B6-2008-0132+0+DOC+XML+V0//HU

Horvátországot dicséri az EP

Nem beszél csatlakozási időpontról, de alapvetően pozitívan szól a horvát felkészülésről az EP jelentéstervezete.

Hannes Swoboda (szocialista, osztrák) jegyzi a Horvátország uniós felkészüléséről szóló 2007-es értékeléshez készített EP-jelentést.

A szövegben az EP külügyi szakbizottsága „elismerését fejezi ki a horvát hatóságoknak az eddig elért pozitív eredményeket, különösen pedig a megnyitott tárgyalási fejezetek számát illetően".

A testület „örömmel veszi tudomásul, hogy Horvátország joganyagának nagy részét összhangba hozták az uniós standardokkal, ugyanakkor emlékezteti a horvát hatóságokat, hogy most döntő fontosságú az új jogszabályok végrehajtásához szükséges igazgatási képességek fejlesztésének felgyorsítása".

A szöveg „elismerését fejezi ki a horvát hatóságoknak a háborús bűnösök pártatlan bíróság elé állításáért tett folyamatos erőfeszítések miatt, és sürgeti őket, hogy tanúsítsanak folyamatos éberséget az etnikailag elfogult ítéletek kockázatának elkerülésére". A képviselők üdvözlik, hogy Zágráb „továbbra is teljes mértékben együttműködik a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűncselekményeket vizsgáló nemzetközi büntetőtörvényszékkel".

A jelentés üdvözli a Korrupció és a Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal megbízatásának megerősítését, és azt is, hogy egyre nagyobb számban kerülnek korrupciós ügyek a bíróságok elé.

A képviselők példaértékűnek nevezik a horvát kisebbségi törvényt, és üdvözlik, hogy egy szerb nemzetiségűt neveztek ki a regionális fejlesztésért, az újjáépítésért és a menekültek hazatéréséért felelős miniszterelnök-helyettessé.

A jelentés a Szlovéniával és Bosznia-Hercegovinával fennálló hatáviták mielőbbi rendezésére szólítja fel Zágrábot.

Jelentéstevő: Hannes Swoboda (PES, AT)

Jelentés: (A6-0048/2008) – A Horvátországról szóló 2007. évi országjelentés

A Horvátországról szóló 2007. évi országjelentés

Külügyi Bizottság 

Eljárás: saját kezdeményezés

Vita: 2008., április 9., szerda

A jelenés szövege

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=REPORT&reference=A6-2008-0048&language=HU&mode=XML

Jogalkotási figyelő

http://www.europarl.europa.eu/oeil/FindByProcnum.do?lang=2&procnum=INI/2007/2267

Hannes Swoboda

http://www.europarl.europa.eu/members/public/yourMep/view.do?name=Swoboda&partNumber=1&language=HU&id=2295

EP-jelentés Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságról

Jelentős előrelépést ért el Szkopje az uniós csatlakozást támogató reformok, a korrupció elleni harc és az ország többnemzetiségű jellegének erősítése területén – áll az EP jelentéstervezetében. Az EP-képviselők üdvözlik a közös, albán-macedón Balkán-történelemkönyv tervét.

Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság 2007-es uniós értékeléséhez fűz véleményt az EP Erik Meijer (GUE/NGL, holland) jelentésében.

A szöveg emlékeztet, „annak ellenére, hogy Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság már 2005-ben megkapta az EU-csatlakozásra váró tagjelölti jogállást, a csatlakozási tárgyalások kezdő időpontját máig nem jelölték ki".

A képviselők „az EU-hoz való csatlakozási folyamat fontos hajtóerejeként üdvözlik az ellenzék vezetője elnökletével működő Európai Integrációs Nemzeti Tanács létrehozását, amelynek célja az EU-val kapcsolatos reformok iránti többpárti támogatás elérése".

A jelentés „üdvözli a kormány és a parlament folyamatos erőfeszítéseit és eredményeit az ohridi keretmegállapodás végrehajtása és az állam többnemzetiségű jellegének növekvő elismerése terén".

A szakbizottság szerint „2007-ben észrevehető előrelépés történt a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelem terén, valamint jelentős előrelépés történt az ember- és a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemben".

A testület „elismerését fejezi ki a kormánynak a makrogazdasági stabilitás fenntartása mellett a gazdasági téren elért előrehaladás miatt; üdvözli az adópolitikát, és a fokozott fiskális fegyelmet, de aggódik „a továbbra is magas munkanélküliség miatt".

Az EP témogatja a thesszaloniki székhelyű Központ a Délkelet-Európai Demokráciért és Megbékélésért, valamint a Soros Alapítvány kezdeményezését, hogy olyan történelemkönyveket adjanak ki macedónul és albánul, „amelyeknek célja a közös múlttal kapcsolatos különböző vélemények egy helyen történő szerepeltetése, egy kiegyensúlyozott nézőpont bemutatása és a megbékélés előmozdítása".

A jelentés „felhívja a figyelmet a roma közösséggel szembeni folyamatos megkülönböztetésre, különösen az oktatás, a szociális védelem, az egészségügyi ellátás, a lakhatás és a foglalkoztatás terén".

A képviselők üdvözlik hogy hatályba léptek a Szkopjéval kötött vízumkönnyítési és visszafogadási megállapodások.

Jelentéstevő: Erik Meijer (GUE/NGL, NL)

Jelentés (A6-0059/2008) – A Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságról szóló 2007. évi országjelentés

Külügyi Bizottság 

Eljárás: saját kezdeményezés

Vita: 2008., április 9., szerda

A jelentés szövege

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=REPORT&reference=A6-2008-0059&language=HU&mode=XML

Jogalkotási figyelő

http://www.europarl.europa.eu/oeil/FindByProcnum.do?lang=2&procnum=INI/2007/2268

Erik Meijer

http://www.europarl.europa.eu/members/public/yourMep/view.do?name=Meijer&partNumber=1&language=HU&id=4508

Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz Európában

A klímaváltozás lehetséges hatásainak alapos elemzését várja el az EP az Európai Bizottságtól.

Az éghajlatváltozással foglalkozó ideiglenes EP-bizottság nevében Guido Sacconi (szocialista, olasz) terjesztett be állásfoglalás-tervezetet, amely az „Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz Európában – Az uniós fellépés lehetőségei" című bizottsági zöld könyvhöz fűz parlamenti véleményt.

Az EP ebben a tervezetben azt kéri az Európai Bizottságtól, „hogy készítsen egy tanulmányt az alkalmazkodás gazdaságtanáról, amely tartalmaz egy forgatókönyvet az alkalmazkodás költségeinek és hasznának mérlegével, és amely lehetővé teszi a gazdasági fellépések ösztönzését, illetve megelőzését".

A képviselők felszólítják a Bizottságot, „koordinálja és támogassa egy közös európai adatbázis tudományos előkészítését a sebezhetőségről annak megértése érdekében, hogy az éghajlatváltozás következményei a jövőben miként fogják érinteni a társadalmi csoportokat és az európai és nemzeti kulturális örökséget".

Az EP szerint „az EU-nak lényeges erőfeszítéseket kell tennie az alkalmazkodáshoz kapcsolódó technológiai fejlesztések terén saját gazdaságunk és ezen technológiák fejlődő világba történő eljuttatásának támogatása érdekében".

A szöveg „hangsúlyozza a helyi közösségek kulcsszerepét az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, ezért fenntartható integrált város-, régió- és vidékfejlesztési stratégiák alkalmazására szólít fel", továbbá „felkéri a tagállamokat, hogy mérlegeljék olyan intézkedések bevezetését, amelyek az egészségügyi rendszer kapacitásainak erősítésére irányulnak, hogy az alkalmazkodni tudjon az éghajlatváltozás hátrányos hatásaihoz".

2009-es parlamenti költségvetés: Lisszabon, választások, képviselői és asszisztensi statútum

Az EP-képviselők asszisztenseire vonatkozó egységes szabályzat 2009-es életbe lépését szeretné a parlament költségvetési szakbizottsága. A képviselők felkészülnének a horvát megfigyelők fogadására is.

Az EP egyelőre véleményadó jelentés formájában tárgyal a következő évi uniós költségvetésről. A témafelelős Janusz Lewandowski (néppárti, lengyel).

A jelentés az Európai Parlamenttel kapcsolatban megjegyzi, hogy „az erőforrások leghatékonyabb felhasználásához ragaszkodva" meg kell felelni a lisszaboni szerződés hatálybalépésével a 2009-es európai választásokkal, valamint az új képviselői statútummal és a parlamenti ciklusváltással kapcsolatos kihívásoknak.

Érdekesség, hogy a jelentés kitér arra, „hogy rendelkezni lehetne egy ideiglenes összegről arra az eshetőségre, ha horvát megfigyelők érkeznének a parlamentbe 2009 végén".

A képviselők felhívják az EP elnökségén belül felállított munkacsoportot, hogy „az illetékes Bizottság szolgálataival együttműködve terjesszenek be a képviselők asszisztenseire vonatkozó szabályzatra irányuló javaslatokat, amelyet jóváhagyásra sürgősen, a francia elnökség alatt a Tanács elé kell utalni, hogy az új képviselői szabályzattal egy időben léphessen hatályba". A jelentés szerint „a javasolt szabályzat átlátható, egyenlő elbánást biztosít a képviselői asszisztensek számára, valamint elősegíti az adófizetéssel és a szociális jogokkal kapcsolatos kötelezettségek – mint a munkabérhez és a társadalombiztosításhoz való jogok – tiszteletben tartásának biztosítását".

A szakbizottság „elismeri, hogy az elmúlt tíz évben jelentős megtakarításokat sikerült elérni az épületekkel kapcsolatos előlegfizetéseknek köszönhetően", emellett támogatja a környezetvédelmi szempontok fokozottabb figyelembe vételét a parlamenti épületek üzemeltetésénél.

Jelentéstevő: Janusz Lewandowski (EPP-ED, PL)

jelentés: (A6-0082/2008) – Az 2009-es költségvetési eljárásra vonatkozó iránymutatások – (I., II., IV., V., VI., VII., VIII. és IX.)

2009. évi költségvetési iránymutatások, I. szakasz – Európai Parlament, II. szakasz – Tanács, IV. szakasz – Bíróság, V. szakasz – Számvevőszék, VI. szakasz – Gazdasági és Szociális Bizottság, VII. szakasz – Régiók Bizottsága, VIII. szakasz – Európai ombudsman, IX. szakasz – Európai Adatvédelmi Biztos (2008/2021 (BUD))

Költségvetési Bizottság

Eljárás: költségvetés

Vita: 2008. április 9., szerda

A jelentés szövege

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=REPORT&reference=A6-2008-0082&language=HU&mode=XML

Jogalkotási figyelő

http://www.europarl.europa.eu/oeil/file.jsp?id=5592052

Janusz Lewandowski

http://www.europarl.europa.eu/members/expert/searchForm/view.do?id=23781&language=hu

Kulturális iparágak az unióban: növekedési potenciál, szerzői jogok, hatékonyabb finanszírozási formák

A kulturális iparágak helyzetét és fejlesztési lehetőségeit értékeli Guy Bono (szocialista, francia) saját kezdeményezésű jelentése. A szöveg kiemelten foglalkozik a különböző kultúra területek terjesztését felgyorsító digitális szektorral és kihívásaival, például az intellektuális tulajdon, a szerzői jogok és a „kalózkodás" kérdéseivel.

A jelentéstevő szerint a kulturális ipar fejlesztése hozzájárul a lisszaboni célok eléréséhez, különösen a gazdasági növekedést és munkahelyteremtést célzó stratégiákban.  A kulturális ágazat 2003-ban nagyjából az EU GDP-jének 2,6 százaékát tette ki, és nagyobb mértékű növekedést produkált, mint a gazdaság általában. 2004-ben több mint 5 millió ember, azaz az EU aktív népességének 3,1 százaléka dolgozott ebben a szektorban. – áll a jelentésben.

A képviselők létrehoznának egy kulturális és kreatív iparágakkal foglalkozó munkacsoportot, és kidolgoznának egy programot, amelyben többek között nagy szerepet kapna az ÁFA-csökkentés, a mobilitás, a képzés és a szerzői jogok uniós szintű kezelése.  A munkacsoport foglalkozna a kultúra, a kreativitás és az innováció közötti kapcsolattal, továbbá konkrét közösségi intézkedéseket javasolna.

A jelentés arra kéri a Bizottságot és a közös kül- és biztonságpolitikai főképviselőt, hogy nagyobb mértékben vegyék figyelembe Európa kulturális dimenzióját, a kulturális iparágakat és az alkotókat az Európai Unió külkapcsolataiban.

A szerzői és szomszédos jogok, valamint az üzleti modellek határokon átnyúló kezelése alapvető feladat a kreatív potenciál optimális kiaknázása céljából – vélik a képviselők. A jelentés felkéri a Bizottságot, hogy az ágazat szereplőivel, főleg a távközlési és internetes szolgáltatókkal közösen találjanak mindenki számára egyaránt méltányos megoldást, hogy egyensúlyt teremtsenek a kulturális tevékenységekhez és tartalmakhoz való hozzáférés és a szellemi tulajdon között.

A képviselők úgy vélik, nem megfelelő megoldás a digitális portálokról nem profitcéllal letöltő fogyasztók üldözése. Az EP ezért bevonná a felelősségvállalásba a kalózkodás elleni küzdelemben érintett valamennyi szereplőt – beleértve a fogyasztókat is -, valamint tudatosító és oktató kampányokat ösztönözne.

A szakbizottság arra is kéri a Bizottságot, hogy a „Kultúra" program keretén belül a nem audiovizuális kulturális iparágak számára is tegye lehetővé a közösségi finanszírozásokhoz való hozzájutást, támogassa a zenei, színházi és kiadói ágazatot, hogy megkönnyítse a művek határokon átnyúló terjesztését. A jelentés felkéri a Bizottságot és a tagállamokat, növeljék a fordítások támogatását, mivel az európai kulturális programokra szánt költségvetés nem elegendő céljaik megvalósítására.

A képviselők elengedhetetlennek vélik a kulturális, kreatív iparágak és az alkotói közösségek megfelelő finanszírozását, és kéri a Tanácsot, a Bizottságot és a tagállamokat, hogy hozzák meg a szükséges intézkedéseket, javasoljanak vegyes finanszírozási formákat és pénzügyi garanciákat, és ösztönözzék a számukra kedvező szabályozási és adózási keretet, különösen adóhitelek és csökkentett adókulcsok alkalmazását az összes kulturális termékre, beleértve az interneten elérhető műveket is.

A szakbizottság üdvözli az Európai Parlament éves filmdíja, a Lux-díj létrehozását.

Jelentéstevő: Guy Bono (PES, FR)

Jelentés (A6-0063/2008) – A kulturális ipar Európában

A kulturális ipar Európában

Kulturális és Oktatási Bizottság 

A jelentés szövege

Eljárás: konzultáció

Vita: 2008., április 9., szerda

A jelentés szövege

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=REPORT&reference=A6-2008-0063&language=HU&mode=XML

Jogalkotási figyelő

http://www.europarl.europa.eu/oeil/FindByProcnum.do?lang=2&procnum=INI/2007/2153

Guy Bono

http://www.europarl.europa.eu/members/public/yourMep/view.do?name=Bono&partNumber=1&language=HU&id=28140

Perger István/Eu Parlament Sajtószolgálat

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.