2013. február 10-én, vasárnap rendezték meg az „Év Bortermelője 2012" tiszteletére az immár hagyományos Díjátadó Gálaebédet. A már korábban kihirdetett győztes, Áts Károly a rendezvényen vehette át hivatalosan a Magyar Bor Akadémia gondozása alá tartozó megtisztelő díjat, melyet méltán neveznek a borászat Kossuth-díjának. Idén Áder János, köztársasági elnök is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt.

 

2013. február 10-én, vasárnap rendezték meg az „Év Bortermelője 2012" tiszteletére az immár hagyományos Díjátadó Gálaebédet. A már korábban kihirdetett győztes, Áts Károly a rendezvényen vehette át hivatalosan a Magyar Bor Akadémia gondozása alá tartozó megtisztelő díjat, melyet méltán neveznek a borászat Kossuth-díjának. Idén Áder János, köztársasági elnök is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt.

 

A bálterembe lépve mindenütt rendkívül elegánsan öltözött hölgyek és urak beszélgettek, társalogtak. Természetesen mindenki az ünnepelttel szeretett volna néhány szót váltani és gratulálni neki. Először Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia főtitkára, méltatta Áts Károlyt, majd Dr. Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia elnöke szólt néhány szót az ünnepelthez.

Az Év Bortermelője meghatottan köszönte meg a hozzá intézett kedves szavakat és a megtiszteltetést:

„Most itt állok és lassan nem fogom tudni, hogy mit mondjak… De tényleg azt kívánom mindenkinek, hogy a saját életében egyszer érje el ezt a szakmájában, hogy a legnagyobb elismerést, mint én is,  megkapja, ezt az élményt átélje."

 

A díj átadása után a vendégek helyet foglaltak, hogy elfogyasszák a nem mindennapi, ünnepi fogásokat. Az ételsort kiváló chefek álmodták meg Áts Károly boraihoz: Ádám Csaba, Takács Lajos, Sárközi Ákos, Fülepi Kálmán, Vidák Zoltán, valamint Györffy Árpád. Az étlapon igazi különlegességek szerepeltek, mint a füstillatú leső-harcsa aranykaviár koronával és „paprikás krumplival", tönköly rizottó kamillás velőhabbal és tintás ropogóssal, porhanyós marha hátszín diós csicsókapürén, vargányás kolbásszal, vagy az osztatlan sikert arató hízott kacsamáj torta. A kiváló étkek nemcsak kulináris, de igazi vizuális élményt is nyújtottak.

 

A fogások közötti hangulatról Áts Károly művészbarátai gondoskodtak.  Eperjes Károly színművész vidám anekdotákat mesélt, a zenei aláfestésről a VOICE&GUITAR gondoskodott Micheller Myrtill közreműködésével. Az ünnepelt tiszteletére a Vivát Bacchus Kovács Ákossal énekelt, még a színpad is beleremegett mikor megszólalt Az utolsó hangos dal. Igazi tapsvihar követte a produkciót. Az est méltó befejezéseként a bálteremben szolgálták fel a desszertet, ahol a vendégek a korábbi évek Év Bortermelőinek borait kóstolgathatták.

Az emelkedett hangulatú Díjátadó Gálaebéd Áts Károly eddigi munkájának megkoronázásán túl az együttműködő szakmák, szakemberek összefogásáról, barátságáról, közös ünnepéről is szólt.

 

Áts Károly – „Év Bortermelője 2012" díjátadó Gálaebéd

(Köszöntő beszéd – élő beszéd alapján)

 

„Sok szeretettel köszöntök mindenkit. Elnök urat, aki megtisztelt és eljött és minden barátomat, borászkollégámat, akik eljöttek és ezen a szép napon együtt ünnepelnek velem.

Nagyon nehéz helyzetben vagyok, nem tudom, hogy honnan, a Zoli (Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia főtitkára szerk.) az egész élettörténetemet végigmondta. Én szentül hiszek abban, hogy mindenki céllal érkezik a földre. És az, hogy valaki mikor találja meg a célját, az idő kérdése.  Az, hogy itt állok, nekem is egy cél volt, hogy a borászatnak a Kossuth-díját elérjem.

Egy olyan borvidékre születtem, ami úgy gondolom, egy csoda, ami nekem a hazám. Szerencs kapuját elhagyva látom a mádi dombokat, a tarcali hegyet, érzem, hogy hazaérkeztem, ez a hazám. Egy olyan családba születtem, ahol édesapám, édesanyám a természetre, a szeretetre nevelt. Csak édesapámnak tudom megköszönni, mert sajnos édesanyám már nincs velünk.  Tanítottak, neveltek a tisztességre, a becsületre. Édesapám mindig azt mondta, hogy fiam, te csak mindig legyél saját magad, ne más. Nem is akarok. Én mindig az az Áts Karcsi akarok maradni, akire ő nevelt. Szerettem volna, hogy ha már Tokaj-Hegyalján születtem, akkor borász legyek. És tényleg igaz. Az, hogy Budafokra kerülve ott vált egyértelművé, hogy ez az én sorsom, célom. Később a Kertészeti Egyetemen vált tökéletessé a tudásom. Nagyon szépen köszönöm a tanáraimnak, nevelőimnek, professzoroknak, ami tudást nekem adtak.

Az ember, amikor elvégezte az egyetemet, szeretne a szeretett borvidékére hazakerülni. A Tokaji Borkombinátnál kezdtem gyakornokként, pincemunkásként. Az elején kicsit meglepett az ember, de most áldom az eget, hogy ott kezdtem. Köszönöm szépen azoknak az ottani mestereknek, akik elkezdték és megtanították, hogy mi Tokaj. Elkezdték megtanítani a borászat alfáját. Zoli mondta, hogy az ember egy társas lény. Közben megtaláltam ugyanazt ott, akivel azóta is együtt élünk és kibírja az én idiótaságomat. Az ő női megérzésére nem mindig hallgatva irányítgat és tényleg egy olyan családdá váltunk és két olyan gyerekünk van, akire nagyon büszke vagyok. Sajnos öregszenek a gyerekek, a lányom már 19 éves. Az ő szemükből nézve én tartom magamat, ők öregszenek és tényleg a családunk egy olyan család, amiből úgy gondolom, haladva tovább egy lépéssel, ha egy új családi borászattal megy, akkor működni fog.

A borkombinát után az ember szerette volna kipróbálni magát egy nagyobb kiteljesedésben és ez volt a '94-es váltás, amikor a Royal borászathoz kerültem. A Royal borászat, ami a nulláról indulva ma már Tokaj-Hegyalja egyik meghatározó borászata. Áldom az Istent és a szerencsét, hogy részese lehettem ennek a kiemelkedésnek, ennek az építkezésnek. Rengeteg fantasztikus emberrel, tehetséges emberrel találkoztam, akikkel együtt dolgoztam. És tényleg nagyon szépen köszönöm a tulajdonosoknak és az ottani embereknek. De az ember, amikor terveket, célokat sző, mindig szeretne valamit elérni.

 

Mindig szerettem volna azt, hogy egyszer itt álljak. Azoknak a fantasztikus embereknek, akik előtte itt álltak, azoknak a nyomdokaiba lépni. Most itt állok, és lassan nem fogom tudni, hogy mit mondjak, illetve még lehet, hogy a magyar hangom, a Figula Misi még fog valamit mondani, mert azt mondta, hogy készül egy kis mondókával. De tényleg azt kívánom mindenkinek, hogy a saját életében egyszer érje el ezt a szakmájában, hogy a legnagyobb elismerést, mint én is, megkapja, ezt az élményt átélje. Érezze azt a szeretetet, ami áthatja az embert és hát köszönöm azoknak az embereknek, akik bíznak bennem, bíztak bennem bízni fognak bennem. Nagyon szépen köszönöm azt a bizalmat, amit belém fektettek, hogy itt állhatok, hogy ezt a címet elnyerhettem.

Én úgy gondolom, hogy innentől kezdve még valami inspirál, hogy tovább és tovább menjek az úton még jobban. És tényleg ahogy a Zoli mondta én azt szeretném, hogy Tokajt, Mádot egy palackba zárva, egy pohárban bemutatva, hogy mi ez a csoda, mi ez a magyar föld, mi az, amit tud, mi az, amit tud Tokaj, Mád. Illetve előtte még itt, a mádi dombok közt álló kövekből milyen csodák születnek. És ezt egy pohárba zárva szentül hiszem azt, hogy a bornak értékül örömet és boldogságot kell hoznia. És hogyha az ember egy pohár bort megkóstol és örömet okoz, barátságot és boldogságot akkor… És tényleg nagyon szépen köszönöm édesapámnak, aki itt van – ne bújj el apa, lássalak – és a családomnak is. Köszönöm, hogy itt lehetek. Mindenkinek nagyon köszönöm és Önöknek is. Ezzel a 2009-es Áts Cuvée-vel szeretnék mindenkivel koccintani és nagyon szépen köszönöm, hogy itt voltak és eljöttek. Köszönöm."

 

Magyar Bor Akadémia

www.magyarborakademia.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük