John R. Schindler, az amerikai Tengerészeti Főiskola nemzetbiztonsági szakának professzora érdekes cikket tett közzé három napja. Minden jel arra mutat, hogy Svájc, az európai zavargások esetleges elmérgesedésére és/vagy kiterjedésére számít. Nehéz megmondani, hogy a svájci illetékesek a veszély erősödését látják, vagy csupán az állam hatalmát akarják kiterjeszteni (ami valljuk meg nem ritka lépés manapság), egy biztos, egy ilyen intézkedés sokakban kelt félelmet, az amúgy is bizonytalan időkben.

 

John R. Schindler, az amerikai Tengerészeti Főiskola nemzetbiztonsági szakának professzora érdekes cikket tett közzé három napja. Minden jel arra mutat, hogy Svájc, az európai zavargások esetleges elmérgesedésére és/vagy kiterjedésére számít. Nehéz megmondani, hogy a svájci illetékesek a veszély erősödését látják, vagy csupán az állam hatalmát akarják kiterjeszteni (ami valljuk meg nem ritka lépés manapság), egy biztos, egy ilyen intézkedés sokakban kelt félelmet, az amúgy is bizonytalan időkben.

 

Schindler a következőket írja:

 

    Vajon a svájciak tudnak valamit, amit mi nem?

 

    Ueli Maurer, svájci védelmi miniszter visszafogott nyilatkozatokat tett az európai válság eldurvulásáról. Értsd, komoly eldurvulásáról, aminek kezelésére a katonaság bevetése is szükségessé válhat. Ennek hallatán az ember rögtön Görögországra gondol, ahol a tüntetések szinte mindennapos jelenséggé váltak és egyre erőszakosabbak, de egyelőre nem igazán látni, hogy melyik ország felé gurul a labda az Unióban.

 

    A svájciak híresek arról, hogy mindenre felkészülnek, és mivel az ország méretéhez képest hatalmas hadsereggel rendelkeznek, szinte bármilyen eshetőségre készen állnak. Különleges katonai rendszerük alapja, hogy szinte a teljes férfilakosságot kiképezik, de csak viszonylag kis létszámú állandó katonaságot tartanak fenn, a szintén kicsi ENSZ békefenntartó csapatok mellett. A svájciak bármikor képesek egy 200.000 főből álló kiképzett haderő felállítására, bár ez csupán egyharmada a húsz évvel ezelőtti állománynak, hiszen más országokhoz hasonlóan Svájc is csökkentette hadserege létszámát a szovjet blokk szétesését követően, de azért ez még mindig tekintélyes hadseregnek számít. Amerikai viszonylatban ez egy 8 millió fős hadsereget jelentene (a valóságban jelenleg kevéssel 3 millió fő alatti az USA hadseregének állománya).

 

    Ueli Maurer, védelmi miniszter, az egyenruhás svájci vezetők alig hallható tanácsait követve, megpróbálja felhívni a figyelmet, hogy az egyre inkább eluralkodó fiskális-politikai-társadalmi válság rendkívüli módon el tud fajulni. A szeptemberben tartott Stabilo Due kódnevű svájci hadgyakorlat főtémája az EU bizonytalanság eluralkodásának kezelése volt.

 

    Svájc nem lépett be az Unióba, amire az anyagi javakban bővölködő svájciak igen büszkék, és nyilván nem szeretnék, ha az EU gondjainak hullámai átterjednének apró, békés és rendkívül gazdag országukra. Az a tény, hogy a svájci hadsereg négy új, az ország különböző részeire vezényelt katonai rendőrségi zászlóaljjal bővült, azt mutatja, hogy inkább társadalmi zavargásoktól, mint megszállástól tartanak.

 

    Könnyű figyelmen kívül hagyni a svájciakat, hiszen hadseregük néhány évszázada nem harcolt senki ellen, ugyanakkor képesek voltak mindkét világháborútól távol tartani magukat, pont azáltal, hogy mindenre fel voltak készülve. Valamit tudhatnak.

 

Vöröskereszt erőszakos tüntetéseket jósol Európában

 

A szemünk előtt kialakuló káosz lehetővé tesz számos átmeneti intézkedést, hiszen az emberek kétségbeesésükben bármit hajlandóak elfogadni. Ez még csupán az igazi bajok előfutára.

 

Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága a múlt év végén  arról számolt be, hogy a konfliktushelyzetek kezelésében tapasztalt munkatársai mostantól Európára fognak koncentrálni. „Fel kell készülnünk az erőszak itteni terjedésére," nyilatkozta Yves Daccord, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) vezérigazgatója a dán Poklitiken napilapnak.

 

„Most először látunk ekkora és egyre növekvő nyomást az európai lakosságon, ahol egyre több ember válik igazán szegénnyé. Másodsorban pedig az európai országok kevesebb pénzt szánnak szociális támogatásra a gazdasági válság miatt," mondta Daccord. „Ez új, korábban nem tapasztalt kihívásokat teremt a Vöröskereszt számára."

 

Spanyolországban a Vöröskereszt jelenleg 300.000 „rendkívül sebezhető helyzetben lévő" embernek segít, akik nem tudnak gondoskodni magukról, és további millióknak adnak támogatást, akiknek nem telik alapvető szükségleteikre. Eközben a szervezet görögországi ága a csőd szélén áll.

 

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat jelentése szerint jelenleg csaknem 120 millió európai számít szegénynek, ami azt jelenti, hogy a keresetek mediánértékének 60 százalékánál alacsonyabb a jövedelmük.

 

Az Európai Bizottság 18,6 milliárd eurót irányzott elő a szegénységi alap számára. „Új mechanizmusokra van szükség, ha segíteni akarunk a szegényeknek, akik közül sokan igazi szociális vészhelyzetben vannak," mondta Jonathan Todd, az EU szociális ügyek biztosa.

 

Yves Daccord azt mondta, hogy dél Európában könnyen az arab tavaszhoz hasonló erőszakhullám, illetve zavargások indulhatnak el. Az Europa Online szerint az emelkedő élelmiszerárak, a kormányokkal szembeni bizalmatlanság és a nagyobb politikai szabadság utáni igény lehetnek a fő indítékai az esetleges újabb zavargásoknak.

 

Novemberben a megszorítások elleni sztrájkok több erőszakos összetűzéshez vezettek a rendőrök és a tüntetők között Spanyolországban. Rómában a diákok a rendőrökre támadtak, Belgiumban pedig a nemzetközi vonatok közlekedésében állt be fennakadás a zavargások miatt. Az Európai Akció és Szolidaritás Napján a görög, olasz és francia munkások a tömeges elbocsátások és az elhúzódó európai pénzügyi válság miatt tüntettek.

 

Forrás: leerockwell.com, infowars.com

 

http://www.infowars.com/cash-strapped-red-cross-predicts-violent-riots-in-europe/

 

http://www.nyuinterventional.com/red-cross-europe-must-be-ready-for-popular-uprisings/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=red-cross-europe-must-be-ready-for-popular-uprisings

 

http://presstv.com/detail/2013/01/02/281391/red-cross-to-focus-on-southern-europe/

 

http://en.europeonline-magazine.eu/economic-crisis-strains-red-cross-in-europe_257026.html

 

http://www.huffingtonpost.com/2012/11/14/europe-austerity-protests-strikes-greece-italy-france_n_2129091.html

 

 

http://lewrockwell.com/wenzel/wenzel196.html

 

http://20committee.com/2012/10/07/might-the-eu-crisis-get-really-really-ugly/

 

http://www.20min.ch/schweiz/news/story/15754025

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Sv%C3%A1jc_hadereje

 

http://www.news.admin.ch/message/index.html?lang=de&msg-id=45918

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük