2023.december.12. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Évadnyitás a Nemzeti Filharmonikusoknál

9 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/5363"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kep4.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="90" /></a></span>2007.szeptember 19-én adott tájékoztatást a<em> </em>főzeneigazgató <em>Kocsis Zoltán,  </em>a karigazgató <em>Antal Mátyás</em> és a főigazgató <em>Kovács Géza</em> a Művészetek palotájában a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és az énekkar legfontosabb koncertjeiről.A Bartók sorozat új lemezeiről Kocsis Zoltán és a Hungaroton ügyvezető igazgatója, <em>Hollós Máté </em>szólt. <p>

 kep4.thumbnail2007.szeptember 19-én adott tájékoztatást a főzeneigazgató Kocsis Zoltán,  a karigazgató Antal Mátyás és a főigazgató Kovács Géza a Művészetek palotájában a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és az énekkar legfontosabb koncertjeiről.A Bartók sorozat új lemezeiről Kocsis Zoltán és a Hungaroton ügyvezető igazgatója, Hollós Máté szólt.

 kep4.thumbnail2007.szeptember 19-én adott tájékoztatást a főzeneigazgató Kocsis Zoltán,  a karigazgató Antal Mátyás és a főigazgató Kovács Géza a Művészetek palotájában a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és az énekkar legfontosabb koncertjeiről.A Bartók sorozat új lemezeiről Kocsis Zoltán és a Hungaroton ügyvezető igazgatója, Hollós Máté szólt.

A Művészetek Palotája és a Nemzeti Filharmonikusok közös ifjúsági programjáról Csonka András MÜPA vezérigazgató helyettes és Kovács Géza adott tájékoztatást. Finn vendég, Lauri Jämsel , a Lahti Szimfónikus Zenekar és a projektet koordináló finn Saltarello Ltd.  ötletgazda igazgatója  ismertette az induló  classicLive  internetes komolyzenei koncert-portál projektjet.  

Kocsis Zoltán elmondta, ebben a reprezentatív koncertteremben kedvező helyzetben van a zenekar, sok koncertet tarthat és nem kell a teremhez alakítani a műsorpolitikáját, mint történt az a Zeneakadémián, utóbbi lényegében oktató-, s nem koncerthely.  Az együttesnek komoly gondjai vannak, mintegy 300 millió Ft hiányzik büdzséjükből, az állami támogatás elégtelensége akár csődbe is viheti őket.  

Kovács Géza emlékeztetett, sokáig nem hozták nyilvánosságra nehézségeiket, de most már nincs hova hátrálniuk…. Mindezek ellenére úgy akarják intézni ügyeiket, hogy a közönség mindebből semmit se érezzen, s nem fognak kiváló művészeket sem az utcára küldeni.  Az együttes 7 év alatt kb. 10 milliárd Ft támogatást kapott, úgy érzik, ezért az összegért megdolgoztak.  A Nemzeti Filharmonikusok évente 30-35 alkalommal vállalnak térítésmentes fellépést jótékony célokra, külföldi turnén csak úgy tudnak résztvenni, ha megkeresik a rávalót…

Az évad legfontosabb koncertjei

Az idei évadban számos olyan koncertet tartanak, amely valamilyen okból, a műsor, a közreműködők, az előadás módja vagy éppen az alkalom miatt fokozott érdeklődésre tarthat számot.

Ilyenek;

-a Szeptember 25-i, évadnyitó hangverseny a bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Bartók éppen száz éve befejezett, viszonylag ritkán játszott II. szvit-jével indul, amelyet a koncert után Kocsis Zoltán irányításával lemezre is vesz az együttes.  Bartók ebben a szerenád jellegű művében lett Bartók, mondta Kocsis Zoltán.  (Az 1. Bartók szvitet Bartók „operettjének" nevezik, mondta. Bartók egy osztályba járt Kálmán Imrével…) Amerikában írta meg a zeneszerző a kétzongorás változatát, melyet feleségével együtt játszottak. Most várhatóan a Ránki házaspár lesz az előadó.

Az előadás Beethoven c-moll (III.) zongoraversenyével folytatódik, szólistája a 2003-as zürichi Anda Géza Verseny megnyerése óta nemzetközi karriert befutott Alekszej Vologyin. 

Az est egy másik c-moll darabbal, Brahms 1. szimfóniájával fejeződik be. Ez lesz az első olyan koncertje a zenekarnak, amelyet az érdeklődők az interneten is követhetnek.

 -október 11-én a Kézenfogva Alapítvány szervezésében, Kocsis Zoltán vezényletével és Érdi Tamás közreműködésével csupa Mozart-művet játszanak a Művészetek Palotájában,

-október 29-én és 3ű-án már harmadízben rendeznek jótékonysági koncertet az UNICEF javára.

Tavaly december óta a Nemzeti Filharmonikusok minden tagja és munkatársa a szervezet magyarországi jószolgálati nagykövete

Idei műsoruk csupa népszerű darabból áll:  Saint-Saens Az állatok farsangja című művének narrátora az UNICEF egyik nemzetközi nagykövete, a világhírű angol filmszínész, a 80 éves Sir Roger Moore lesz. A darabot Glinka Ruszlán és Ludmilla-nyitánya és Muszorgszkij-Ravel Egy kiállítás képei című műve fogja keretbe.

A 29-i koncert előtt kamarakiállítás nyílik a MŰPÁ-ban a Nemzeti Filharmonikusok, a Ludwig Múzeum Baráti Köre és a Gömöri Márkus Mari Koncert által fiatalok számára meghirdetett Remake – Egy kiállítás új  képei című pályázatra beérkezett alkotásokból.

-december 21-én és 22-én adják elő Csajkovszkij Diótörőjét a Művészetek Palotájában oly módon, hogy a zenekar levonul a zenekari árokba és átadja helyét a Budapest Bábszínház művészeinek, akik évtizedek óta nagy sikerrel játszott előadásukat most a zenekar élő zenei kíséretével mutatják be. Ez a produkció a Nemzeti Filharmonikusok és a Budapest Bábszínház együttműködésének újabb állomását jelenti: első közös előadásunk Bartók táncjátéka,

A fából faragott királyfi volt, melyet 2005 szeptemberében mutattunk be ugyanitt, ezt követte 2007 januárjában Sztravinszkij Petruskájának nagy sikerű előadása,  a Diótörő pedig immár a harmadik a sorban.

-2008 februárjában két egymást követő estén (8-án és 9-én) előadják Mahler monumentális VIlI. szimfóniáját, az ún. "Ezrek szimfóniáját".

-Április 5-én ünnepi hangversenyre kerül sor a Nemzeti Filharmonikus Zenekar fennállásának 85. évfordulója alkalmából: 1923-ban éppen ezen a napon adta első, bemutatkozó hangversenyét a Pesti Vigadóban a Nemzeti Filharmonikus Zenekar jogelődje, a Székesfővárosi Zenekar.

A mostani, születésnapi koncerten négy magyar (Bartók, Kodály, Dohnányi, Kadosa) és egy "tiszteletbeli" magyar zeneszerző (Brahms) művei csendülnek fel Kocsis Zoltán vezényletével.  Kadosa Pál Ill. zongoraversenyének szólistája Ránki Dezső lesz.

A Bartók Új Sorozat

Tavaly kezdődtek meg Kocsis Zoltán művészeti irányításával a Bartók Új Sorozat munkálatai, melynek keretében a

Hungaroton több év alatt kiadja Bartók jelenleg ismert műveinek túlnyomó többségét. 2006 decemberében jelent meg a sorozat első lemeze, mely a Kossuth-szimfónia és A fából faragott királyfi felvételét tartalmazza a Kocsis Zoltán vezényelte Nemzeti Filharmonikus Zenekar előadásában, s amely már az első néhány hónapban is jelentős nemzetközi sikereket könyvelhetett el.

Most elkészült és hamarosan kapható lesz a második SACD is:  ezen új felvételként Bartók fiatalkori hegedű-versenye hallható Kelemen Barnabás és az NFZ tolmácsolásában, valamint a Philipsnél korábban megjelent felvételről a zongorára és zenekarra komponált Rapszódia és Scherzo,  mindkettő Kocsis Zoltán szólójával,

a Fesztiválzenekar előadásában.  Az év végéig várhatóan további két lemezzel gyarapodik a sorozat.

Rendhagyó Zenés Találkozások

A Művészetek Palotája Oktatási Csoportja a most induló szezonban interaktív "beavató" programokat szervez iskolai osztályok számára azzal a céllal, hogy felkeltse a gyerekek érdeklődését a komolyzene, illetve tágabb értelemben a művészetek iránt, s hozzájáruljon a jövő közönségének kineveléséhez. Ebben a programban aktívan részt vesznek a Nemzeti Filharmonikusok tagjai is:  a muzsikusok rendhagyó órákat tartanak az iskolákban, majd az általuk és tanáraik által kellőképpen felkészített diákok beülnek a zenekar egyik próbájára, végül pedig meghallgatják azt a koncertet, amelynek a próbáján jártak. A folyamat végén saját alkotásokat is létrehozhatnak, amelyek bemutatására is lehetőségük nyílik.

classicLive – vezető európai zenekarok koncertjei élőben az interneten

Az NFZ elsőként csatlakozott ahhoz a Finnországból indult egyedülálló kezdeményezéshez, amelynek eredményeképpen létrejött a  http://www.classiclive.com/,  az első olyan weboldal, amelyen az érdeklődők kitűnő kép- és hangminőségben, élőben nézhetik és hallgathatják meg vezető európai zenekarok hangversenyeit.

A finn lahti Szimfonikus Zénekar és a magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar mellett szándéknyilatkozatot írt alá a Rotterdami Filharmonikus Zenekar és a Stockholmi Királyi Filharmonikus Zenekar, valamint előrehaladott tárgyalások folynak a londoni Philharmonia Zenekarral, a szentpétervári Mariinszkij Színház Zenekarával és a Skót Kamarazenekarral. A kör még további partnerekkel bővülhet,  az alapítók szándéka szerint legfeljebb 15 tagúvá, oly módon, hogy minden országot egy világszínvonalú együttes képviseljen. 

A koncerteket élőben lehet követni a világ bármely pontjáról, vagy a hangversenyt követő három hétben bármikor meg lehet nézni – letölteni azonban nem lehetséges.  A classiclive portálon keresztül korlátlan hozzáférés vásárolható 24 órára, 7, illetve 30 napra – 5, 9, illetve 17 euróért.  A hangversenyek kezdési időpontját greenwichi időben (GMT) szerint adják meg, amely a magyarországi helyi időhöz képest két órával korábbi időt mutat, így az NFZ koncertjei, amelyek helyi idő szerint 19.30-kor kezdődnek, a portálon 17.30-as kezdéssel szerepelnek.

A projekt szeptember 6-án a lahti Szimfonikus Zenekar koncertjével debütált, a második hangverseny pedig a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i  hangversenye lesz.

A koncertek számítógépes vételéhez egy Windows-os számítógépre, legalább 1MB sebességű (ADSL) internet kapcsolatra, vagy szélessávú elérésre, egy jóminőségű fejhallgatóra (kb.100 euró), modern tv-készülékre vagy Home-Theater berendezésre van szükség.  A fizetős szolgáltatás oldalán néhány perces próba-lejátszásra van lehetőség, a minőség ellenőrzésére. A robot-kamerákkal követett adások képminősége jó, de még a későbbiekben javítanak rajta.

Ez a fajta online koncert-közvetítés világméretekben újdonságnak számít, évente 300 kiváló zenekar hallgatását teszi lehetővé.

Az élő adásokat a lebonyolító központ rögzíti, s azok korlátozott ideig még ismételten megtekinthetők a weboldalon, felvételt azonban nem szabad róluk készíteni.   (A tudósító megjegyzése; ezt a korlátozást, az ismertetés szerint, technikai, vagy egyéb korlátozással nem tartatják be,  ezért a tiltás illuzorikusnak tűnik.  A bevételre alapozó vállalkozás rövidesen nehézségekkel találhatja magát szemben, különös tekintettel a koncertekre megnyerni kívánt, a világ élvonalába tartozó 10 zenekar produkciójának jogi védelmét illetően…)

A fizetés bankkártyával, (VISA, MASTERCARD, American Express) online módon történik.

A jelenleg angol nyelvű portál a későbbiekben más nyelven is megmutatkozik.

Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár:

http://www.filharmonikusok.hu/

http://www.kezenfogva.hu/

http://www.interticket.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.