2022.december.01. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Évadnyitás szarvasgombával fűszerezve a Gödöllői Királyi kastélyban

5 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/35880"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/szarvasgomba.thumbnail.jpg" border="0" alt="Téli szarvasgomba" title="Téli szarvasgomba" width="100" height="67" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Téli szarvasgomba</strong></span></span>2010. Január 26-ától ismét látogatható a Gödöllői Királyi Kastély.  A hagyományos év elejei  zárva tartás alatt - amelyből idén sikerült lefaragni egy hetet - gondosan megtisztogatják a Grassalkovich-kiállítás és a királyi lakosztályok minden helyiségét és műtárgyát, s elvégzik a szükséges állagmegóvó munkálatokat. Premierrel indul az évad az ódon barokk falak között. </p><p> 

téli szarvasgombaTéli szarvasgomba2010. Január 26-ától ismét látogatható a Gödöllői Királyi Kastély.  A hagyományos év elejei  zárva tartás alatt – amelyből idén sikerült lefaragni egy hetet – gondosan megtisztogatják a Grassalkovich-kiállítás és a királyi lakosztályok minden helyiségét és műtárgyát, s elvégzik a szükséges állagmegóvó munkálatokat. Premierrel indul az évad az ódon barokk falak között.

 

téli szarvasgombaTéli szarvasgomba2010. Január 26-ától ismét látogatható a Gödöllői Királyi Kastély.  A hagyományos év elejei  zárva tartás alatt – amelyből idén sikerült lefaragni egy hetet – gondosan megtisztogatják a Grassalkovich-kiállítás és a királyi lakosztályok minden helyiségét és műtárgyát, s elvégzik a szükséges állagmegóvó munkálatokat. Premierrel indul az évad az ódon barokk falak között.

 

Február 6-án, szombaton a Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület és a Kastély társrendezvényének évnyitó fesztiválján – Magyarországon először – ingyenes családi programsorozat keretei között ismerkedhetnek meg az érdeklődők egy bárki számára elérhető, Ferenc József kedvenc levesében is alapanyagként szereplő királyi étekkel, a szarvasgombával.

A festési, parketta-javítási, tisztítási munkálatok 4-4,5 millió forintba kerülnek minden januárban. Különösen nagy igénybevételnek van kitéve a Díszterem, hiszen a Lovarda megújulásáig itt zajlanak a kastélyon belüli rendezvények. A szokásos év elejei takarításkor portalanítják a dísztárgyakat, s a kereteket. Mossák és vasalják a fényáteresztő függönyöket. A bőrrel bevont bútorokat (szék, asztal írófelülete) ilyenkor Nivea éjszakai – ennek nagyobb a zsírtartalma – testápolóval alaposan átkenik.  A fa részekre méhviaszos Opti kerül, amit a faragásokba fogkefével visznek fel, majd szárazra törlik. Mindez azért fontos, hogy év közben ne száradjanak szét.

A 2010 folyamán elkészülő, új múzeumi és közönségterek miatt várható látogatólétszám-emelkedésre már most felkészülnek. A nyitáskor kényelmesebb, nagyobb információs iroda és ruhatár várja a kastély vendégeit. A bejárathoz közel eső terek zsúfoltságának csökkentésére az Erzsébet- és a középső szárnyak belső átrendezése során az információ a korábbi ruhatár helyére kerül, ami a szemközti időszakos kiállító terembe költözik. Tavasztól az igazgatói iroda tárgyaló funkciót kap. Ha elkészül a Gizella-szárny rekonstrukciója az ajándékbolt, a Tourinform és az oly népszerű fényképezkedési lehetőség ennek földszintjén várja majd a látogatókat. A Kávézó helyén közlekedő tér kerül kialakításra pihenő-társalgó jelleggel.

Idén éppen 25 éve – 1985-ben – indultak meg az állagmegóvási munkálatok. A kastély Gizella- és Rudolf-szárnyainak felújítását július 1-jén kezdték el. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megvalósuló beruházás összköltsége 1 milliárd 660 millió forint, amelyből a park 52 ezer négyzetmétere mellett a kastélyban 1.800 négyzetméternyi terület nyeri vissza régi-pazar pompáját. Az épület és a tájképi romantikus kert rehabilitációja is a tervek szerint halad. A kastélypark új díszkivilágítását december idusán avatták fel. Elültettek 174 facsemetét, 10.000 cserjét, 5.000 hagymás növényt, 50.000 évelőt. Az 1.500 egynyári virág tavasszal kerül majd a földbe. A vízellátás érdekében 7,5 km csőhálózatot fektettek le, kiépítettek 5 km csepegtetőt, s 400 öntöző szórófejet szereltek fel. Elkészült a tereprendezés. Mikrodombokat kapott a park, amelyek finom plasztikájú hullámzása hozzájárul a remek kertészeti összképhez. A homlokzati felújításokkal már elkészültek, a tél folyamán a belső terek születnek újjá. A komplex, környezetbarát üzemeltetést lehetővé tevő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése során átadásra kerülnek az 1-2. szárnyak, a Horthy bunker, a Sörpince és az Erzsébet veranda, s ezzel megtörténik – a 7-8-as szárnyak (Muzsikus szárny, Orangerie) kivételével – a főépület rekonstrukciója és funkcióval töltése.

További információ: Holub Katalin (+36-20-922-6431)

MEGHÍVÓ

A Téli Szarvasgomba Ünnepe

  • ingyenes családi rendezvény –

a Gödöllői Királyi Kastélyban.

A Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület

 és a Gödöllői Királyi Kastély

évnyitó társrendezvénye.

Időpont:

2010. február 6.

A téli szarvasgomba ünnepével egy olyan hagyományteremtő rendezvénysorozatot kívánunk elindítani, amellyel újraéled Magyarországon a szarvasgomba elfeledett kultúrája. Bemutatkoznak a hazánkban fellelhető szarvasgombafajok, különösen a téli szarvasgomba (Tuber brumale); a szarvasgombával foglalkozó szakemberek, a magyar szarvasgombászok és kutyáik; az első magyar szarvasgombás termékeket gyártó cég;  az első magyar termőre fordult szarvasgomba ültetvény; a szarvasgombával és ültetvényezésével foglalkozó vállalkozások. Tartsanak velünk!

Programajánlat:

Szakmai előadások egész nap:

A szarvasgomba ültetvényes termesztése

A föld alatti gombák természetvédelme

Kutyás keresés – a szarvasgomba gyűjtése

A Kárpát-medence fekete szarvasgombái

Szarvasgomba a konyhán

Információs és interaktív pont:

Könyvbemutató és dedikálás

Kiállítás és vásár

Mikroszkópos ismertető

Filmvetítés és képgaléria

Receptek, tanácsadás

Kutyás keresési bemutató a kastélyparkban

Délelőtt és délután a DSZE 2009-es szarvasgomba-kereső kutya-bajnokság győzteseivel

Ingyenes kóstoló és látványkonyha

Az első magyar sikeres szarvasgombás termékek gyártójának mesterszakácsaival

Szarvasgombás termékek és kellékek vására

És amit a gyermekeknek ajánlunk:

Ingyenes gyermekműsorok a Díszteremben

Játékos délután Pécsi Ildikó Kossuth-díjas érdemes kiváló színművésszel

Fellép Szűts István zeneszerző, a Kormorán együttes billentyűse

Közreműködők: a gyerekek

„A kastély gyermekszemmel" – tárlatvezetés gyermekek számára

Keress Te is szarvasgombát! – kalandpark a PeTimivel

Mesemondás és bábkészítés, bébijátszó

További információ:

Gödöllői Királyi Kastély

http://www.kiralyikastely.hu/

informacio@kiralyikastely.hu

tel.: +36-28-410-124

Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület

http://www.dsze.hu/

http://www.szarvasgombagodollo.hu/

szarvasgombagodollo@gmail.com

Tel.: +36-70-367-19-64

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.