2023.szeptember.24. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Évértékelés az Ericssonnál – eredményes 2008

6 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/11986"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/ericsson.thumbnail_0.jpg" border="0" alt="www.ericsson.hu" title="www.ericsson.hu" width="100" height="100" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.ericsson.hu/">www.ericsson.hu</a> </strong></span></span>2009. február 24-én tartotta évértékelő tájékoztatóját az Ericsson Magyarország.  <em>Éry </em>Gábor vezérigazgató és <em>Tommy </em>Westin  K+F igazgató ismertette a 2008-as év gazdasági adatait,  a 2009-es irányvonalakat és az üzleti célokat. <p>

 www.ericsson.huwww.ericsson.hu 2009. február 24-én tartotta évértékelő tájékoztatóját az Ericsson Magyarország.  Éry Gábor vezérigazgató és Tommy Westin  K+F igazgató ismertette a 2008-as év gazdasági adatait,  a 2009-es irányvonalakat és az üzleti célokat.

 www.ericsson.huwww.ericsson.hu 2009. február 24-én tartotta évértékelő tájékoztatóját az Ericsson Magyarország.  Éry Gábor vezérigazgató és Tommy Westin  K+F igazgató ismertette a 2008-as év gazdasági adatait,  a 2009-es irányvonalakat és az üzleti célokat.

Az Ericsson Magyarország  Kutatás – Fejlesztés Központjában tartott tájékoztatón a cégvezetők sikeresnek és eredményesnek minősítették a 2008-as évet.  A vállalat dinamikusan fejlődik, növekvő pályán van, árbevétele meghaladta a 46 milliárd forintot. Az Ericsson Magyarország munkatársainak szabadalmi javaslatait az anyavállalat (a vezetékes és vezetéknélküli kommunikációs megoldások területén) több mint 15 országban szabadalmaztatja.

Éry Gábor vezérigazgató elmondta, a vállalat dinamikusan fejlődik, növekvő pályán van,  2008-as bevételük meghaladta a 46 milliárd forintot, ez 3%-os többletet jelent az előző évhez képest.  Az eredményt  1060 alkalmazottal értek el.  Bár a gazdasági visszaesés szinte az egész világot érinti, ennek a globális mobilhálózati piacra tett hatásai nem annyira jelentősek, mivel a legtöbb hálózatüzemeltető stabil pénzügyi helyzetben van, a forgalom erőteljesen növekszik és a hálózatok megfelelően kihasználtak. Az Ericsson termékek iránt a világ minden részén megfelelő kereslet tapasztalható, ezért a folyó gazdasági évre szintentartásban gondolkodnak, úgy az eredmények, mint az alkalmazotti létszám tekintetében. A szakterületet a recesszió esetleg a második, vagy a harmadik negyedév során érheti el, a vállalatnál az alkalmazotti létszám megtartásában gondolkodnak.

Az Ericsson Magyarország a magyar távközlési szolgáltató ipar legjelentősebb képviselőinek partnere,  a 2G és a 3G infrastruktúra vezető szállítója.  A Magyarországon üzemelő 3G hálózatok 2/3-át,  a 2G hálózatok közel felét Ericsson-rendszerben üzemeltetik.

Az Ericsson hazai piacon elfoglalt helye; 

-GSM:  45%, (némi növekedés),

-3G bázis-állomások:  73%,

-vezetékes szélessávú megoldások (EDA):  50%.

Sikeresen megoldott feladatok:

– Magyar Telekomnál:  teljeskörű bázisállomás-telepítések, teljeskörű VDSL2 projekt Szentendrén (50 Mbit/sec),

– Pannonnál:   3G szerződés-hosszabbítás további 3 évre, Packet Core (csomagkapcsolt maghálózat) szerződés-bővítés,

-Invitellel mobil centrex szerződés aláírása,

-Redback routerek az MVM-nél,

  kulcsrakész bázisállomás-telepítések,

A vállalat 2009-re Magyarországon is hasonló folyamatokat vár a technológiák térnyerését illetően, mint amelyek a világ fejlett régióiban mutatkoznak, ezek:

– a mobil rádiós adatátviteli sebesség folyamatos növekedése,  ezzel párhuzamosan az átviteli hálózatok megújítása, 

– az optikai hozzáférés terjedése és a hagyományos vezetékes telefonhálózatok strukturális átalakítása;

– a mobil- és vezetékes hálózatok konvergenciájának elindulása olyan területeken, mint az adatátvitel, vagy a számlázás.

Az Ericsson ezeken a területeken piacvezetőnek számít saját fejlesztései (Rádió, IMS), s az utóbbi évek akvizíciói (Entrisphere GPON, Redback router, LHS számlázás) révén.

Magyar szabadalmak és az első magyar műhold

Az Ericsson saját magát az ország legnagyobb távközlési és informatikai kutatással, szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalataként határozza meg, olyan helyként, ahol az oktatás és a vonatkozó ipari megvalósítás egységet alkot.

A cég 1991-ben alapított szoftverfejlesztő központot Magyarországon,  amely az 1996-ban létrejött kutató-laboratóriummal együtt alkotja a kutatás-fejlesztési részleget.

Ez a szellemi központ az Ericsson kutatási világhálózatának tagja, s közel 600 fiatal, tehetséges mérnöknek, kutatónak és szoftverfejlesztőnek ad munkát.

Az itt folyó kutatás-fejlesztési tevékenység csúcstechnológiát képvisel, eredményei beépülnek az Ericsson csoport termékeibe, rendszereibe.  Az Ericsson Magyarország találmányait (vezetékes és vezetéknélküli távközlési megoldásait)  az anyavállalat több mint 15 országban szabadalmaztatja (Egyesült Államok,  Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Olaszország, Svédország, Japán, India, Kína, Tajvan, Szingapúr, Hongkong, Mexikó, Oroszország).

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem  Masat-1  projektje az első magyar fejlesztésű műhold felbocsátását célozta meg,  az Ericsson Magyarország Kft. támogatja az idevágó tevékenységet.

A fejlesztésben a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar két tanszéke vesz részt; 

-az Elektronikus Eszközök Tanszékén a fejlesztő csapat az Ericsson által létrehozott Komplex Hardverfejlesztő Laboratóriumban dolgozik,

-a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszéken folyó műholdfejlesztési munkát pedig nagy összegű szakképzési hozzájárulással támogatja a vállalat.

Tommy Westin  K+F igazgató szerint,  az Infoparkba települt Ericsson K+F központ Magyarország informatikai centrumának tekinthető,  s azon 20 globális központ egyike, ahol a versenyképes termékfejlesztéshez biztosított a szükséges környezet.  Az Ericsson Magyarország ETH laboratóriumai a prototípus kidolgozásától a világszintű terméktámogatásig végzik tevékenységüket.  Az összesen közel 600 négyzetméteres, emeltpadlós, hőkiegyenlített laborterületen több ezer teszt eszköz, több ezer kilométernyi kábel, több mint  500 kW  elektromos teljesítmény áll rendelkezésre 500 mérnök számára az eredményes kutatáshoz.

Az Ericssonnál dolgozó magyar mérnökök nagy megbecsülést szereztek, nemegyszer a nemzetközi élmezőny első vonalába sorolják őket!  

A vezetés szorgalmazza a területen tevékenykedő nők arányának növelését, amely jelenleg csak 11% !

Az elmúlt évben erre a fiatal szervezetre 10 termék fejlesztését bízták,  12 prototípuson dolgoztak itt és 35 szabadalmi bejegyzés iránt folyamodtak.

A K+F tevékenység fő vonalai:

-konvergencia (ugyanazon hálózaton többféle szolgáltatás): 

Rich Communication Suite,

LHS akvizíció lehetőségei,

-mobil szélessáv,

-IPTV (Internet Protocol Television),

-mobil tv,

-IMS (IP Multimedia Subsystem) ; a fix és mobil hálózatok közelítésére.

(Az IMS-alapú szolgáltatások a felhasználók számára hangos, szöveges, képes és mozgóképes üzeneteket vagy ezek kombinációját teszik lehetővé, testreszabott, biztonságos módon.)

A vállalat 2004 nyarán hozta létre Budapesten  Globális (Nemzetközi) Szolgáltató Központját (GSDC), melynek létszáma jelenleg 260 fő.  A magasan képzett mérnökök a világ 100 országában vesznek részt  a távközlő rendszerek fejlesztésében, kiszolgálásában, projektek megvalósításában, tervezésében, szerelésében, tesztelésében, a különböző rendszerek integrációjában és támogatásában, a „best practice" elvén működve.

A budapesti központban dolgozzák fel az ügyféltámogató rendszereknél felgyülemlő tapasztalatokat (kihelyezett tevékenységként), hazánk nagyon fontos központja lett ennek a tevékenységnek.

www.ericsson.com

http://www.ericsson.mobi/

www.ericsson.com/hu

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.