2022.június.27. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

ÉVES BESZÁMOLÓ A THÁLIA SZÍNHÁZBAN

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51886"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Thalia,%20Madagaszkar%20005.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span>Zimányi Zsófia igazgató, mielőtt megtartotta volna éves beszámolóját a színházról, elmondta, hogy idén újdonság lesz a nyári előadássorozat a júliusi bemutatóval. Szünetet csak augusztusban tartanak. Szeptember 22-től játszanak darabokat.</p>

thalia,%20madagaszkar%20005.thumbnailZimányi Zsófia igazgató, mielőtt megtartotta volna éves beszámolóját a színházról, elmondta, hogy idén újdonság lesz a nyári előadássorozat a júliusi bemutatóval. Szünetet csak augusztusban tartanak. Szeptember 22-től játszanak darabokat.

thalia,%20madagaszkar%20005.thumbnailZimányi Zsófia igazgató, mielőtt megtartotta volna éves beszámolóját a színházról, elmondta, hogy idén újdonság lesz a nyári előadássorozat a júliusi bemutatóval. Szünetet csak augusztusban tartanak. Szeptember 22-től játszanak darabokat.

Július 19-én sikerszerző, Neil Simon darabja kerül színre: az Ölelj át! Rendezője Szántó Erika, a darab fordítója Ungvári Tamás, a szereposztás pedig parádés. Gálffi László, Takács Katalin, Görög László és Kerekes Éva játsszák a négyszemélyes darabot, amiből egy kiragadott részletet megtekinthettünk. Akár azt a címet is kaphatta volna, hogy „Szaxofonos a háztetőn", mármint New York háztetőin. A szaxofonos igazi: Jelasity Péter. A történet banálisnak mondható: két pár válása illetve egymásra találásáról van szó, de Simon szellemességével, humorával és meglepetéseivel.  

 

A beszámoló szerint 2009 szeptemberétől 2011 júliusáig 2010 előadást tartottak. A 2008-9-es évadban 532, 2009-10-ben 545, a 2010-11-es évadban 696 előadást nézetett végig a közönség. Összesen 160 250 fő váltott jegyet, vagyis 98%-os telítettséggel dolgoztak, tehát szinte állandóan telt házzal működtek. A Nagyszínpadon igyekeznek tömegeket vonzó darabokat játszani, a Kisszínpadon pedig az igényesebb bemutatók, gyerekelőadások, a Maladype Színházzal közös bemutatók láthatók. A Thália befogadó színház is, nemcsak saját produkciókat, hanem vidéki vagy külföldi magyar előadásokat is szerepeltet, mivel évente 400 előadásra kötelezett. Az Operettszínház vendégszerepel az Abigél és a Koldusopera című darabokkal.

   A színházak támogatása évről-évre csökken. Amíg 2009-ben 206 millió volt, 2011-ben már csak 126 millió. Az igazi támogatást a jegybevétel jelenti. Idén sok meghívott szerepelt: a Vidor Fesztivál, a Sziget-fesztivál, a POSZT, a Rivalda Fesztivál stb. A szűkös anyagi források miatt alig lehet biztosat mondani a jövő évadról.

   A múlt évben ráfizetéses volt Szepes Mária és Németh Ákos Pöttyös Pannija, de olyan kedves mű, hogy folytatják továbbra is az Arizona Stúdióban.

 

Új bemutatók

Donald Margulies: Vacsora négyesben

Peter Shaffer: Equus – közönségdíjas!

Elzbieta Chowaniec: Gardénia (lengyel családtörténet)

Agatha Christie: Az egérfogó (1954 óta egyfolytában játsszák Londonban)

Réczei-Szemenyei-Galambos: Winnetou (gyermekelőadás a kecskemétiekkel)

Oleg és Vlagyimir Presznyakov: Csónak Rudolf Péterrel

Ariel Dorfman: A halál és a lányka – Cserhalmi Györggyel

Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek – Benedek Miklóssal és Szacsvay Lászlóval

Szörényi-Bródy: Veled Uram! Rockopera az Operettel közösen

Lőrinczy Attila: Call back – még nincs szereposztás

Georges Feydeau – Hamvai Kornél: Esküvőtől a válóperig

 

Csáth Géza: Egy elmebeteg nő naplója közös produkció a szabadkai Népszínházzal az Arizona Stúdióban, E. Albee: Állatkerti történet az Örkény Színházzal, Székely János: Caligaula helytartója a kecskeméti Katona József Színházzal, Csehov: Platonov a Maladype Színház előadása.

 

Kimondottan gyerekelőadások: Szegény Dzsoni és Árnika, Tengertánc, Kis Herceg.

Ezekre külön gyerekbérletet is árusítanak. Részletes információ a www.thalia.hu honlapon találhatók.

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.